2024. szeptember 26.
Vályi Vanda szünetelteti pályafutását
A szezon első felét biztosan kihagyó vízilabdázó hálás a klubjának, hogy támogatták döntésében.

Kihagyja a 2024/25-ös szezon első felét az FTC-Telekom Waterpolo játékosa, Vályi Vanda. Az olimpiai és Európa-bajnoki bronzérmes, valamint kétszeres világbajnoki ezüstérmes vízilabdázó már régóta fájdalmakkal küzdött, ezért műtéti beavatkozásra van szüksége. A pályafutását szüneteltető 25 éves játékos hálás klubjának és a vezetőségnek, amiért támogatták döntésében, és jövő januárban szeretne visszatérni a csapatba, hogy segítsen megszerezni a szakág történetének első bajnoki címét. Vályi Vanda őszintén beszélt a FradiMédiának az olimpiai szereplésről, valamint döntésének hátteréről.

 

- Kezdjük az olimpiával. Csalódásként élted meg az 5. helyet?

- Az érem hiánya egyfajta csalódás-érzést ad, de ezt abszolút megszépítette az, ahogy az utolsó három meccsen játszottunk. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy a negyeddöntő után nem voltak keserű gondolatok a fejemben. Ott, az Egyesült Államok ellen nagyon kevés hiányzott a továbbjutáshoz. Aztán a görögöket felőröltük, mentálisan pedig a torna utolsó meccsén voltunk a legerősebbek, amikor az olaszok ellen kétgólos hátrányból tudtunk felállni másfél perccel a vége előtt. Egyértelműen éremért mentünk Párizsba, ezt kimondhatom, már csak azért is, mert három éve bronzérmet nyertünk Tokióban, és fél évvel ezelőtt ezüsttel jöttünk haza a dohai világbajnokságról. Összességénen kiegyensúlyozott játékot mutattunk, de be kell vallani, hogy ez nem volt elég ahhoz, hogy ebből olimpiai érem legyen.

- Spanyolország, Ausztrália, Hollandia végzett a dobogón, majd jött a címvédő Egyesült Államok, Magyarország, Olaszország, Görögország. Ez az első hét helyezett. Reális ez a végeredmény?

- Szerintem nem teljesen, mert az első ötben bárki képes bárkit legyőzni. A spanyolokat talán azért mondanám kiemelkedőnek, mert minden meccsüket stabilan, végig vezetve megnyerték, senki nem talált fogást rajtuk, ezért megérdemelten lettek elsők. Van egy hasonlóan jó 15 éves rendszerük, mint ami az amerikaiaknak is van, és náluk ez most ért be. A torna eredményeit látva azt lehet megállapítani, hogy egy-egy gólon múlik a győzelem, vagy a továbbjutás. Borzasztóan rossz, hogy a csoportkörben a hollandok ellen egy pici hiányzott a végén, hogy egyenlítsünk emberelőnyben, az ausztrálok ötméterespárbajban nyertek, az amerikaiak ellen pedig 5-4-re kaptunk ki.

Vályi Vanda a hollandoknak és a görögöknek is három gólt lőtt az olimpián

- Minden meccs alatt és után is a te játékodat emelték ki a szakértők. Lehetett olyan véleményt is olvasni, hogy a magyar válogatott legjobbja voltál az olimpián. Minek volt köszönhető ez a mostani, feltűnően jó teljesítményed?

- Ez több összetevős. Az első, hogy az FTC-ben meg tudtam alapozni azt a fizikumot, ami egy olimpiához kell egy játékosnak. A klubom mindent megadott ahhoz, hogy felkészüljek, és úgy érkezzek a válogatotthoz, hogy készen álljak mindent az olimpiára feltenni. A második az, hogy az utóbbi két-három évben sajnos nem volt olyan szezon, amit betegség, vagy sérülés nélkül megúsztam volna, most viszont nem hátráltatott semmi. Nem kellett napokat, heteket kihagynom, és végig a csapattal tudtam dolgozni. A fukuokai világbajnokság előtt másfél hétig nem tudtam vízben edzeni, mert olyan középfülgyulladásom volt, hogy kis túlzással majdnem megsüketültem. Idén az eindhoveni Európa-bajnokság előtt voltak vállproblémáim, amivel már másfél éve küzdök. A dohai vb előtt közvetlenül úgy ellőtték a könyökömet, hogy alig tudtam normálisan kapura lőni. A harmadik része pedig a mostani jó teljesítményemnek, hogy Mihi és Sanyi (Mihók Attila és Cseh Sándor a magyar válogatott társkapitányai) olyan videó-elemzéseket csinált, amivel nagyon sok önbizalmat és bátorságot adtak. Megmutatták, hogy mivel tehetnék sokkal többet taktikában, hogy miben vagyok jó, és hogyan tudnám ezt minél többször előhozni. Tudtam, hogy idén ez az utolsó hét mérkőzésem, és tényleg csak szerettem volna ezekere maximálisan odatenni magam. Megpróbáltam elengedni azt, hogy mivel jár egy lövés. Nem foglalkoztam azokkal a frusztrációt okozó dolgokkal, amik korábban voltak.

- Tegyük akkor tisztába a dolgot, mert az olimpia utolsó mérkőzése után közvetlenül úgy beszéltél az M4 Sportnak adott interjúdban, mintha visszavonulnál.

- Abban van igazság és nem fogalmaztam rosszul, hogy most egy 20 éves periódus zárul le, mert 2004-ben mentem le először vízilabdázni, de nem vonulok vissza.Ugyanakkor most szünetet kell tartanom a pályafutásomban. Nyilván ez egy nehéz helyzet, de a döntésemben a klub az elejétől kezdve támogatott. Nyíri Zoltán ügyvezető alelnök abszolút segítőkész volt, és megértette, amikor tavaly ősszel leültünk, és elmondtam neki, hogy bármi lesz az olimpián, nekem muszáj utána pihennem az egészségem miatt. Szeretnék a tanulmányaimra is összpontosítani, szeretnék mérnök lenni, és utána, amennyiben az egészségem engedi, és el tudom érni ezt a fizikális állapotot, akkor beszélhetünk a folytatásról. Ez most azzal jár, hogy kihagyom az első fél szezont, és feltehetően csak januárban fogok tudni először edzésre menni.

- Az olimpia után a jól megérdemelt szabadságodat töltötted, de ha jól sejtem, a következő hetekben kötelező lesz pihenned.

- Egy, de valószínűleg két műtétem is lesz. Évek óta benne volt a pakliban, hogy ezekre szükségem lesz. A vízilabdától függetlenül is meg kell ejteni ezeket a beavatkozásokat, de segíti majd a sportpályafutásomat is.

Ezüstéremmel tért haza a februári dohai világbajnokságról

- Említetted, hogy régóta vállproblémákkal küszködtél. Fájdalmakkal játszottál az utóbbi időszakban?

- Igen, ez sokunkban benne van, de közben azt mondom, hogy csinálom tovább, nem fáj, nem baj. Nem mondom azt, hogy a 400 nap alatt lejátszott négy világesemény és klubmeccsek fáradalma se beszél belőlem, de szükségem van egy kis szünetre. Mindenesetre azt fogom szimulálni a következő hónapokban, hogy milyen lesz a vízilabda utáni életem, amire tudatosan készülök már három éve. Ez is benne van, hogy ha már így adódik, hogy az egészségügyi gondok miatt ki kell hagynom, akkor ezt is megnézem, hogy mi az, ami rám vár a sport után.

- Akkor reméljük, hogy januárra feltöltődsz, és az a Vályi Vanda csatlakozik a Fradihoz, akit az olimpián is csodálhattunk. Milyen érzések kavarognak benned, ha a légiósokkal megerősödő csapatodra gondolsz, melyet új vezetőedző, Matajsz Márk irányít majd az új szezontól?

- Márkó közvetlenül a bajnoki döntő után tartott egy megbeszélést, és a gondolatai, a tervei, a kialakulóban lévő közeg abszolút inspirálóan hatnak rám. Amint tudok, és az egészségi állapotom is úgy engedi, akkor maximálisan próbálok majd ebbe visszaszállni. Eddig is szerettem a Ferencvárosban játszani, de ez most kicsit egy mérföldkő is, hogy új edzővel, új játékosokkal a legnagyobb célokért küzdhetünk.

"
"
Cikkajánló

Vb-bronzérmes az U18-as leány válogatott

Gulyás-Oldal Emmát soraiban tudó magyar válogatott bronzérmet szerzett a kínai korosztályos világbajnokságon.

Elnöki elismerő oklevél vb-ezüstérmes női pólósainknak

Kiss Emma, Szalkai Hanga és Füle Barbara a 2024 nyári törökországi vb-n ért el szép sikert – VIDEÓ!

Eb-ezüstérmes az U19-es leány válogatott

Az FTC-nevelésű Gulyás-Oldal Emmával a soraiban Eb-ezüstérmet szerzett az U19-es magyar vízilabda-válogatott.

Párizs 2024: Négy FTC-játékos utazhat az olimpiára

Kurucz-Gurisatti, Leimeter, Neszmély és Vályi is ott van a magyar vízilabda-válogatottban.

Vb-ezüstérmes az U16-os válogatott

Három FTC-játékossal a keretben vb-ezüstérmet szerzett az U16-os magyar leány vízilabda-válogatott.

Ezüstérmes a női válogatott az athéni tornán

Három győzelemmel és egy vereséggel zártuk az olimpiai felkészülési Thetis-kupát.

Olasz klasszist igazoltunk

A vb-bronzérmes Valeria Palmieri az FTC-Telekom női vízilabdacsapatának ötödik nyári igazolása.

Négy FTC-játékos küzdhet tovább az olimpiáért

16 fős csapattal folytatja felkészülését a párizsi olimpiára a magyar női vízilabda-válogatott.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin