2023. december 27.
Tóth-Csabai Dóra : „Jobban ott kell lenni fejben”
Az FTC-Telekom Waterpolo női csapatának kapitánya vonta le a 2023-as év tanulságait.

A közelmúltban az FTC-Telekom Waterpolo női csapatának vezetőedzője, Gerendás György összegezte a mögöttünk hagyott esztendőt, ezúttal csapatkapitányunk, Tóth-Csabai Dóra tette meg ezt játékos szemmel.

- Ha jól sejtem, akkor több, mint egy évvel ezelőtt nem így képzelted el az idei esztendőd, igaz?

- Igen, a 2022/23-as szezon előtt kihagytam fél évet, hiszen tavasszal bejelentettem a visszavonulásom, de mivel hiányzott a játék, úgy voltam vele, hogy megnézek még egy szezont. Úgy érzem, hogy fizikálisan nagyon jól visszajöttem, ez Gyuri bának köszönhető, illetve az erőnléti edzőnknek. 

- A visszatérésed után egyből egy történelmi siker részese lehettél, hiszen Magyar Kupa-győzelmet ünnepeltetek 2022 decemberében, hogyan élted meg?

- A megnyert négyesdöntő előtt nem edzettem még annyit, ezért meg is beszéltem Gyuri bával, hogy mi a feladatom, mit vár el tőlem. A védekezésben volt rám szükség elsősorban, de végül sikerült gólt is lőnöm. Úgy érzem viszont, hogy nagyon jó élményekkel tértem vissza. 

- Ezután jött egy kiváló időszaka a csapatnak, ahol a hibátlan alapszakasz mellett az Euro Kupa-döntőig menetelt. Ám ott végül nem sikerült megnyerni a trófeát a Népligetben az UVSE ellen.

- Csalódott voltam az elvesztett Euro Kupa után, de a sport az ilyen. Egyszer nyersz, egyszer veszítesz. Szerintem azok az igazán nagy sportolók, akik a vereség után fel tudnak állni, és újra össze tudnak állni a csapattal. Álszent lennék, ha azt mondanám, hogy nem estünk össze. Mindenki összeesne! Aki azt mondja, hogy nem, az nem tudja, hogy miről szól a sport.

- Talán ezért is történt meg, hogy tavasszal nem tudtunk döntőbe jutni a bajnokságban?

- Igen, de a bronzmeccsre össze tudtunk állni és vért izzadva megszereztük az érmet. Úgy éreztem, hogy szezon végére elfáradt picit a társaság. Áprilisban a válogatottnál voltak a játékosok, így szerintem nem volt véletlen, hogy a két döntőbe várt csapat, a Fradi és az UVSE végül bronzmérkőzést játszott, hiszen ebből a két gárdából voltak a legtöbben a válogatottban. 

- A mostani idényt újra csapatkapitányként kezdted meg. Mennyire van nehéz dolgod?

- A Fradiban nem teher ez a pozíció, mivel mind a fiatalok, mind az idősebb, tapasztalt játékosok is egyaránt tudják a dolgukat. Nagyon jó az egység, senkit nem kell noszogatni az edzéseken, mindenki partner és egy célért küzdünk. Ugyanakkor van bennem hiányérzet, hiszen nem nyertük meg a Magyar Kupát, de azt gondolom, hogy nem játszottunk rosszul az elődöntőn, de az UVSE ellen sem, hiszen egy másodpercen múlt a címvédésünk. Ha az az ejtés nem megy be az utolsó pillanatban, akkor megnyerjük a döntőt, mindenki örül, és azt mondja, hogy de jó, minden rendben van. Beesett, aztán ötméterespárbajban alul maradtuk, de ettől nem gondolnám, hogy nem volt jó a felkészülésünk, a taktikánk. Az a véleményem, hogy Gyuri bácsi maximálisan felkészített minket, mind fizikálisan, mind taktikailag. Kicsit azt hiányoltam, hogy mentálisan erősebbek legyünk, mert ha ez így történik, akkor szerintem megnyertük volna a kupát is. Ezen múlik egy szoros rangadó, hogy egy fontos szituációban melyik csapat van ott fejben jobban.

- Hosszú időre leállt a klubszezon a válogatott felkészülés, majd az Európa-bajnokság és a világbajnokság miatt. Mit vársz a szezontól?

- Jónak látom a csapatot, nem gondolnám, hogy problémánk lesz bajnokság végére. Fizikálisan biztos nem, mivel rengeteget edzünk most a Népligetben és ezt teszik a válogatott kerettagok is. A Fradiból elég sok kulcsjátékost adunk a válogatottba, ezért itt az lesz a kérdés, hogy ha visszajönnek a világbajnokság után, akár sikeres, akár sikertelen időszak után, hogyan jönnek vissza, hogyan fogják feldolgozni azt. Ez lesz a kulcs, hogy mennyire tudják ők helyre tenni, illetve az edzők hogyan kezelik ezt.

"
"
Cikkajánló

Párizs 2024: Négy FTC-játékos utazhat az olimpiára

Kurucz-Gurisatti, Leimeter, Neszmély és Vályi is ott van a magyar vízilabda-válogatottban.

Vb-ezüstérmes az U16-os válogatott

Három FTC-játékossal a keretben vb-ezüstérmet szerzett az U16-os magyar leány vízilabda-válogatott.

Ezüstérmes a női válogatott az athéni tornán

Három győzelemmel és egy vereséggel zártuk az olimpiai felkészülési Thetis-kupát.

Olasz klasszist igazoltunk

A vb-bronzérmes Valeria Palmieri az FTC-Telekom női vízilabdacsapatának ötödik nyári igazolása.

Négy FTC-játékos küzdhet tovább az olimpiáért

16 fős csapattal folytatja felkészülését a párizsi olimpiára a magyar női vízilabda-válogatott.

Könnyed győzelem a felkészülési meccsen

Kimagasló harmadik negyeddel 14-7-re nyerni tudott az olimpiára készülő magyar női válogatott Kanada ellen.

„Bennünk van egy jó eredmény az olimpián.”

Hat FTC-játékossal kezdte meg az olimpiára való felkészülését a magyar női vízilabda-válogatott.

Hat FTC-játékos került be a bő olimpiai keretbe

Május 27-én kezdi meg felkészülését a párizsi olimpiára a magyar női vízilabda-válogatott.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin