2023. december 23.
A történelmi siker a cél
Az FTC-Telekom Waterpolo női csapatának vezetőedzője, Gerendás György értékelte a 2023-as évet.

- A 2023-as naptári évet óriási lendülettel kezdte a csapat. A decemberi Magyar Kupa-győzelem az FTC női vízilabda-szakágának első trófeája volt, ez pedig láthatóan nagy lendületet adott a lányoknak az évre.
- El is jutottunk egészen az Euro Kupa-döntőig, és gyakorlatilag veretlenül, sőt, pontvesztés nélkül végeztünk a bajnokság alapszakaszának élén. Már mindenki nekünk adta volna az Euro Kupát és a bajnokságot is. Az egészet ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor egy szakács egy fantasztikus, gyönyörű ételt főz, kiviszi az asztalhoz, aztán valaki észreveszi, hogy a szélén egy kis kutyapiszok ott van. Gyakorlatilag dobhattuk ki az egész szezont azzal, hogy nem jutottunk bajnoki döntőbe, és hárompercnyi rövidzárlat miatt az Euro Kupában nem tudtunk nyerni. Ennek a tanulságával álltunk neki az év második felének, ami edzői szempontból eddig elég kezelhetetlen volt. Volt egy pillanat, amikor csináltam egy számítást, ahol 16 edzésünk volt és 14 mérkőzést játszottunk. Tulajdonképpen a csapat nem az edzéseken tudott begyakorolni bizonyos dolgokat, hanem a meccseken, ami soha sem egészséges, és soha sem jó. Ehhez képest megint eljutottunk a Magyar Kupa-döntőbe. Ahogy szegény megboldogult Knézy Jenő mondta, amikor a Manchester United a hosszabbításban fordított a Bayern München elleni ’99-es BL-döntőben: „a bajorok már fogjak a kupának a fülét”. Mi is már fogtuk a kupának a fülét, csak az utolsó másfél másodpercben kaptunk egy gólt, ezzel kicsúszott a kezünkből. Összességében azt mondom, hogy van egy csapatunk, amelyik jó eredményeket tud produkálni, tud jól játszani, tud nagyon kellemetlen ellenfél lenni, akkor is, ha nem játszik jól, és ebben a naptári évben egy dolog hiányzik: a győzelem.

Az FTC a hajrában vesztette el az Euro Kupa-döntőt, így a történelmi arany helyett ezüstérem került Gurisatti Grétáék nyakába.

- Látta azt a lányokon, hogy szétestek az elvesztett EK-döntő után?
- Szétesést nem láttam. Amikor van egy önbizalomtól duzzadó ember, akkor egyenesen megy, kihúzza magát, magasabb 2-3 centivel, mint amilyen valójában. Azután pedig azt vettem észre, hogy minden játékos, lehet, hogy én is, kicsit kisebbnek látszott.

- Nem kérdés, hogy a Fradié a legjobb keret, ezt pedig bizonyítottuk is. Mit tanult az együttes az előző szezon hajrájából?
- Nem az alapszakasz a legfontosabb. Tavaly ez egy épülő csapat volt, sok új játékossal. Úgy voltam vele, hogy adjunk egy kis önbizalmat magunknak azzal, hogy megmutatjuk, hogy mindenkit meg tudunk verni, és minket nem tud megverni hazai medencében senki. Ezt megcsináltuk, gyakorlatilag a magyar bajnoki elődöntő második mérkőzéséig nem kaptunk ki senkitől. Ez annyiban változott mostanra, hogy nem akarom, hogy érdekeljen, és nem akarom, hogy a csapatot érdekelje az alapszakasz. Nekünk az a feladatunk, hogy ha már kicsúszott a kezünkből a Magyar Kupa, ne engedjük, hogy a bajnoki finálé, akár a bajnoki cím kicsússzon a kezünkből. 

Az elvesztett MK-döntő után hatalmas csatában nyerte meg az év utolsó meccsét a Fradi az Ethnikosz Pireusz ellen.

- Most több játékos is a válogatottal készül az Eb-re, a bajnokság pedig majd február végén folytatódik. Kimondott cél, hogy a csapat szeretné megszerezni fennállása első bajnoki aranyát, de hogyan készülünk a tavaszi szezonra?
- Nagyon bízom benne, hogy kijön egy olyan forma, mint amit produkáltunk tavaly az alapszakaszban. Ez több dologtól függ. Nem tudom, hogy hogyan fognak visszajönni a válogatott játékosaim. Lehet, hogy lesz, aki csalódott lesz, mert nem lesz keretben, ezt nekem kell megoldani edzőként. Lehet, hogy teljesen feldobva érkeznek, mert sikerült az olimpiai kvalifikáció, akár az Eb-n, akár a vb-n jó eredményt értek el. Akkor megint kérdőjeles, hogy ez az eufória átfordítható-e a klubra. Ha nem sikerülne se az Eb, se a vb, akkor megint csalódott játékosokat kell beállítanom. Erről beszélni nem tudok, amiről viszont kell beszélni, hogy akik itt maradtak, azok jól dolgoznak. Játszottunk azóta is edzőmeccseket, volt egy jó stílusa a csapatnak, tehát azt mondom, hogy amit elkezdtünk építeni, azt a nem válogatott játékosaim viszik tovább. A visszaérkező rutinos játékosaimat kicsit könnyebb lesz visszatenni ebbe a rendszerbe. Február végétől május végéig kell úgy felépíteni a csapatot, hogy a bajnokságban a négy között ne érjen minket az a meglepetés, hogy nem jutunk döntőbe. Azért dolgozunk, hogy ott legyünk, és történelmi eredményt érjünk el!

Az egy szezon után visszatérő Vályi Vandával a bajnoki címre tör az FTC.

"
"
Cikkajánló

Párizs 2024: Négy FTC-játékos utazhat az olimpiára

Kurucz-Gurisatti, Leimeter, Neszmély és Vályi is ott van a magyar vízilabda-válogatottban.

Vb-ezüstérmes az U16-os válogatott

Három FTC-játékossal a keretben vb-ezüstérmet szerzett az U16-os magyar leány vízilabda-válogatott.

Ezüstérmes a női válogatott az athéni tornán

Három győzelemmel és egy vereséggel zártuk az olimpiai felkészülési Thetis-kupát.

Olasz klasszist igazoltunk

A vb-bronzérmes Valeria Palmieri az FTC-Telekom női vízilabdacsapatának ötödik nyári igazolása.

Négy FTC-játékos küzdhet tovább az olimpiáért

16 fős csapattal folytatja felkészülését a párizsi olimpiára a magyar női vízilabda-válogatott.

Könnyed győzelem a felkészülési meccsen

Kimagasló harmadik negyeddel 14-7-re nyerni tudott az olimpiára készülő magyar női válogatott Kanada ellen.

„Bennünk van egy jó eredmény az olimpián.”

Hat FTC-játékossal kezdte meg az olimpiára való felkészülését a magyar női vízilabda-válogatott.

Hat FTC-játékos került be a bő olimpiai keretbe

Május 27-én kezdi meg felkészülését a párizsi olimpiára a magyar női vízilabda-válogatott.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin