2024. szeptember 15.
Vogel Soma az új csapatkapitány
A BL-győztes vezetőedző, Nyéki Balázs szerint kapusunk minden szempontból megtestesíti a fradizmust.

Új csapatkapitánnyal vág neki az új szezonnak az FTC-Telekom Waterpolo Bajnokok Ligája-címvédő, magyar bajnok és kupagyőztes férfi együttese. Mint ismert, Varga Dénes az idény végén úgy döntött a klub vezetőségével való egyeztetéseket követően, hogy a máltai Final Four után többet már nem játszik a zöld-fehérek színeiben, így Nyéki Balázsnak új kapitányt kellett kineveznie. Vezetőedzőnk választása saját nevelésű vízilabdázónkra, Vogel Somára esett.

„Meglepett a felkérés, mert nem úgy fejeztem be az előző klubidényt, hogy az olimpia után rám várhat ez a megtisztelő feladat a következő szezontól” – kezdte az elismerést kiérdemlő 27 éves kapus. „Süni először annyit mondott nekem, hogy gondoljam át, de viszonylag gyorsan eljutottam odáig, hogy szívesen elvállalnám, mert bele tudtam magam képzelni ebbe a szerepkörbe. A környezetemben mindenki örült a hírnek, jók voltak a visszajelzések, büszkék voltak rám. A barátnőm azt mondta, hogy érezte és látta bennem korábban is, hogy egyszer én lehetek a csapatkapitány. Mindamellett, hogy tisztában vagyok vele, hogy ez plusz felelősséget ad és akár nyomás is lehet, megpróbálom pozitív irányba átfordítani. Még jobban bele leszek vonva a játékosok életébe, ezáltal még közelebb kerülünk egymáshoz, illetve a stábbal ápolt amúgy is jó kapcsolatunk még szorosabbá válik.”

VOGEL SOMA MINDEN SZEMPONTBÓL MEGTESTESÍTI A FRADIZMUST!

„Soma az egyik legautentikusabb személy a csapatkapitányi pozícióra a Ferencváros és a vízilabdacsapat számára egyaránt” – kezdte meg indoklását vezetőedzőnk, Nyéki Balázs. „Olyan a személyisége, amivel segíteni tudja társait, valamint bízunk benne, hogy egy szintlépés lehet a karrierjében és a személyiségében is ez a szerepkör. Gyakorlatilag a Népligetben nőtt fel, gyerekkora óta itt van a klubban, nem játszott más csapatban, és reméljük, hogy minél tovább itt is marad és méltóképpen tudja a Fradi színeit képviselni.”

Ikonikus jelenet - Vogel-öröm egy ötméterespárbajban (Magyar Kupa-döntő, 2020)

Édesapja miatt egyértelmű volt, hogy Vogel a Népligetben sportol majd, mivel Vogel Zsolt az FTC játékosa, majd utánpótlásedzője volt. Soma 2014 tavaszán mutatkozott be a felnőtt együttesben, majd 2017 őszétől egyre nagyobb szerepet kapott Varga Zsolttól.

„Az, hogy én itt nőttem fel a Fradiban, a kismedencébe jártam úszásoktatásra, majd az összes korosztályt végigjárva az első csapat kapitánya lettem, jól tükrözi a klub értékeit és amit az FTC képvisel. Remélem, hogy példát tudok mutatni a gyerekeknek, hiszen ha valaki becsületesen, alázatosan és keményen dolgozik, akkor bekerülhet a felnőtt csapatba.”

Csapattársai szerint már tartanak Vogeltől az ellenfelek a büntetők előtt (Európai Szuperkupa-döntő, 2018)

Bátran kijelenthető, hogy az utóbbi években a világ egyik legjobbja lett posztján a Fradi-nevelésű kapus, aki fiatal kora ellenére is óriási tartást ad csapatának. Mára már védjegyévé váltak az ötméterespárbajokban bemutatott hatalmas bravúrok, amivel több döntőben is segítette az FTC-t és a válogatottat. Még csak 27 éves, de trófeagyűjteménye egészen bámulatos, hiszen klubszinten 18 aranyéremnél tart, emellett pedig a nemzeti együttessel is sikert sikerre halmoz.

BL-győztes kapusok: Vogel Soma mellett Gárdonyi András kapusedző, és poszttársa, Szakonyi Dániel

VOGEL SOMA EDDIGI SIKEREI:

- kétszeres Bajnokok Ligája-győztes (2019, 2024)

- kétszeres Európai Szuperkupa-győztes (2018, 2019)

- kétszeres Euro Kupa-győztes (2017, 2018)

- ötszörös magyar bajnok (2018, 2019, 2022, 2023, 2024)

- hatszoros Magyar Kupa-győztes (2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023)

- Magyar Szuperkupa-győztes (2018)

- világbajnok (2023)

- Európa-bajnok (2020)

- Európa-bajnoki ezüstérmes (2022)

- olimpiai bronzérmes (2021)

- Világkupa-győztes (2018)

A kör közepén Varga Dénes a Pro Recco elleni BL-döntő előtt

Az elődökről is beszélgettünk Somával, hiszen a korábbi szezonokban Nyéki Balázs, Madaras Norbert és Varga Dénes volt a zöld-fehérek csk-ja, ugyanakkor kapusunk nem szeretné egyiküket sem másolni.

„Minden kapitány más volt és a maga módján volt vezette a csapatot. Madi az eszével, Dumi a megfontoltságával és zsenialitásával, Szili a lendületével és az energiájával vitte a válogatottat, míg Süni szinte már edzőként volt velünk a vízben a Fradiban. Valószínűleg én is a saját utamat járom majd, és már csak a posztom miatt is más lesz az én szerepem. Talán emiatt volt bennem kérdőjel, hogy támadásban nem vagyok ott, de ezt gyorsan le is tisztáztuk. Igyekszem a hétköznapokban példát mutatni és jól teljesíteni csapatkapitányként is.”

Vogel Soma a szeptember 17-i bajnoki rajton vezetheti először csapatkapitányként a Ferencvárost a Debrecen elleni idegenbeli mérkőzésen, majd október 5-én jön az első nagy feladat, hiszen az Európai Szuperkupáért küzdünk meg a Jug Dubrovnik ellen a Komjádi uszodában.

Cikkajánló

Kezdődhet a menetelés a rekordbajnoki címért

A háromszoros címvédő FTC férfi vízilabdacsapata Debrecenben kezdi meg a 2024/25-ös bajnoki szezont.

Szerb szupercsapattal lett teljes a BL-csoportunk

Az Európai Szuperkupa utáni hetekben a Bajnokok Ligájában is óriási rangadók várnak az FTC pólósaira.

Mandics: kiváltságos vagyok, hogy a Fradiban játszhatok

A szerb olimpiai bajnok tökéletes idényéről és Djokovics párizsi beszédéről is mesélt a Fradi TV-nek – VIDEÓ!

Elvesztette a bronzmeccset a U19-es válogatott

Négy FTC-játékossal a keretben negyedik lett az U19-es Eb-n a magyar fiú vízilabda-válogatott.

Budapesten rendezik az Európai Szuperkupát

Október 5-én a BL-címvédő FTC-Telekom pólócsapata a horvát Jug Dubrovnikkal csap össze a rangos trófeáért.

A Komjádiban kezdjük a BL-menetelést

Hivatalossá vált a férfi vízilabda Bajnokok Ligája csoportkörének menetrendje, október 8-án rajtolunk.

Sorsoltak a Bajnokok Ligájában

Az FTC-Telekom férfi csapata címvédőként kezdi meg a BL új szezonját, a nők a főtábláért küzdenek.

FTC-fölény a BL álomcsapatában

Három játékost és az edzőt a Bajnokok Ligája-győztes FTC-Telekom vízilabdacsapata adja az év csapatába.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin