2024. július 10.
VILÁGBAJNOK AZ U18-AS VÁLOGATOTT
Korényi Balázs vb-aranyig vezette Buenos Airesben az öt FTC-játékossal felálló magyar csapatot.

A legutóbbi U18-as világbajnokságot Magyarország nyerte 2022-ben, a Buenos Airesbe utazó csapat pedig két éve szintén vb-győztes lett saját korosztályában, vagyis a 16 éven aluliak között, így nagy reményeket fűztünk a Korényi Balázs irányította nemzeti együtteshez, amelyben öt FTC-játékos kapott helyet: Bella Csanád, Haverkampf Bence, Lugosi Csongor, Paján Bátor és Zeman Márton.

VERESÉG UTÁN ÖSSZEKAPTA MAGÁT A MAGYAR CSAPAT

Nagy riválisa, Szerbia ellen kezdte meg szereplését Argentínában a magyar csapat, amely még a nagyszünet után 6-5-re vezetett, de a szerbek fordítottak és elléptek két góllal. Ezt a hátrányt még sikerült kiegyenlíteni, de az utolsó percekben többet hibáztunk, így kikaptunk 13-12-re, és vereséggel kezdtük a tornát. Ezt követően mindenképpen szerettek volna javítani a mieink a második csoportmérkőzésen, ám a magyar csapat Montenegró ellen a második negyedtől csak futott az eredmény után. Hat perccel a meccs vége előtt még 9-7-re vezetett riválisunk, azonban innen sikerült hatalmasat hajráznunk és végül 10-9-re megnyerve a mérkőzést, megszereztük első győzelmünket a vb-n. Reméltük, hogy ez lendületet adhat Korényi Balázs tanítványainak, de az Egyesült Államok ellen is nehezen lendült játékba nemzeti együttesünk, amelynek 11-8-as hátrányból kellett fordítania, de a kapitány időkérése után sikerült egy lehengerlő 8-0-as sorozatot produkálnia a csapatunknak, amely 19-13-ra megnyerte a mérkőzést. A magyar válogatott ezzel Szerbia mögött második helyen jutott tovább a legjobb nyolc közé és összesen három napot pihenhetett a kieséses szakasz előtt.

A KORÉNYI-CSAPAT KEZÉBE VETTE AZ IRÁNYÍTÁST

A negyeddöntőben az ellen a Görögország ellen kellett vízbe ugrania a magyar csapatnak, amellyel két éve az U16-os belgrádi vb-fináléban is nagy csatát vívtunk. Ez most sem volt másként, de ezúttal is a magyar ünnepelhettek, miután 13-12-re nyertünk. Az elődöntőben már magabiztosabban játszottunk és már a meccs első perceiben elléptünk három góllal az olaszoktól, az előnyt pedig végig megtartva 18-15-ös sikert arattunk, ami azt jelentette, hogy a világbajnoki címért harcolhattak a magyar fiúk Buenos Airesben.

HŐSIES KÜZDELEM AZ ARANYÉREMÉRT!

Július 10-én, magyar idő szerint szerda éjjel fél 1-től Szerbia-Magyarország meccset rendeztek az aranyéremért. Ugyebár a két együttes egymás ellen játszotta első csoportmérkőzését, ahol egyetlen gól döntött riválisunk javára, így itt volt a visszavágás lehetősége… Nagyon erősen kezdték a döntőt a csapatok, amelyek a védekezésre kevesebb hangsúlyt fektettek az első percekben. 4-4-ig fej-fej mellett haladtak a felek, majd Benedek Mór, Balogh Botond és Simon Balázs góljaival sikerült ellépnünk 7-4-re a második negyed közepén. A megnyugtató előny azonban elillant, mert rendezte hátsó alakzatát a szerb csapat, amely elkezdte a felzárkózást, a nagyszünetben már csak egy találat volt a két csapat között (7-6). Szerbia le is tudta dolgozni hátrányát és tizennyolc perc eltelte után ismét vezetett (7-8). Azonban az FTC-nevelésű center, Lugosi Csongor nem hagyta ezt szó nélkül és egy remek mozdulat után csatlakozott a gólszerzőkhöz és egyenlített (8-8), majd Simon másodjára is betalált az ellenfél kapujába, ezzel visszaállítva a magyar előnyt (9-8). Következhetett a mindent eldöntő utolsó nyolc perc, amely világbajnoki döntőhöz illő felfokozott hangulatot hozott. Ellenfelünk még egyszer utoljára egyenlített, de a hajrá a magyar csapaté volt, amelynek tagjain végig érezhető volt a magabiztosság és az önbizalom, és az, hogy itt bizony mindent megtesznek a végső sikerért. Simon bombagóljával, és az FTC-s Haverkampf Bence értékesített ötméteresével újra sikerült ellépnünk kettővel a meccs kritikus időszakában (11-9). Öt perc volt még hátra, a feszültség pedig tovább fokozódott. Vezetőedzőnk, Korényi Balázs reklamálásért sárga lapot kapott, Szerbia pedig kihasználva kettős emberelőnyét zárkózni tudott (11-10). Az utolsó négy percben hatalmas csata vette kezdetét a mezőnyben, de Simon Balázs negyedik góljával - aki ezzel a döntő legértékesebb játékosa lett – felülkerekedtünk nagy riválisunkon és 12-10-re legyőztük Szerbiát.

MAGYARORSZÁG NYERTE AZ U18-AS VILÁGBAJNOKSÁGOT!

A torna legjobb edzőjének járó különdíjat Korényi Balázs érdemelte ki. A Ferencvároshoz tavaly nyáron csatlakozó fiatal szakember fantasztikus szezont tudhat maga mögött, hiszen Nyéki Balázs segítőjeként tarolt az FTC-Telekom Waterpolo felnőtt csapatával. Az idény kezdetén Magyar Kupát, néhány hete pedig bajnokságot és Bajnokok Ligáját nyert, majd a serdülő együttes edzőjeként szintén bajnoki címet ünnepelhetett. Ezek után pedig most az U18-as magyar válogatottat világbajnoki címig vezette!

GRATULÁLUNK A CSAPATNAK ÉS A SZAKMAI STÁBNAK!

AZ U18-OS VILÁGBAJNOK MAGYAR FIÚ VÍZILABDA-VÁLOGATOTT

Játékosok: Balogh Botond (BVSC), Bella Csanád (FTC), Benedek Mór (KSI), Borbély Sándor (Eger), Cseh Maxim (Szolnok), Haverkampf Bence (FTC), Lugosi Csongor Dániel (FTC), Nagy Zalán Márk (KSI), Paján Viktor Bátor (FTC), Regős Vince Áron (BVSC), Simon Balázs (BVSC), Szitás Dávid (OSC), Tóth András (Pécs), Tátrai Tamás Roland (BVSC), Zeman Márton János (FTC)

Vezetőedző: Korényi Balázs, másodedző: Hangay Róbert, kapusedző: Jászberényi Gábor, videóelemző: Csapliczky Zsolt, fizioterapeuta: Budai Nikolett, csapatvezető: Székely Bulcsú.

Fotók: MVLSZ / World Aquatics

A MAGYAR VÁLOGATOTT ÚJTA AZ U18-AS VILÁGBAJNOKSÁGON

Buenos Aires - Argentína

Csoportmérkőzések:

Szerbia – Magyarország | 13-12

Montenegró – Magyarország | 9-10

USA – Magyarország | 13-19

Kieséses szakasz:

Negyeddöntő: Magyarország – Görögország | 13-12

Elődöntő: Olaszország – Magyarország | 15-18

Döntő: Szerbia – Magyarország | 10-12

 

Cikkajánló

„Nem szabad most összeesni, erőt kell meríteni”

Az olimpiára készülő magyar válogatott két Fradi-játékosa nyilatkozott az olaszok elleni vereség után - VIDEÓ!

Megajándékoztuk az U18-as világbajnokainkat

A Buenos Airesből hazatérő vb-győzteseket a Népligetben köszöntötték - VIDEÓ!

Párizs 2024: hat FTC-játékos került be a magyar keretbe

Az olimpiai aranyért küzdő magyar férfi vízilabda-válogatott majd’ felét a BL-győztes Fradi adja.

Szűcs Levente: Felülmúltuk az elvárásainkat!

Három érmet szerzett az FTC-Telekom Waterpolo fiú utánpótlása a 2023/24-es szezonban.

Ötméteresekkel kaptunk ki a vb-címvédőtől

Az olimpiára készülő magyar férfi vízilabda-válogatott 16-15-re kapott ki a horvátoktól.

A BL-győztesek adhatnak energiát a válogatottnak

21 fős bő kerettel, közte tíz FTC-játékossal készül a párizsi olimpiára a magyar férfi vízilabda-válogatott.

VB-bronzérmes az U16-os válogatott

Öt FTC-játékossal a keretben nyert világbajnoki bronzot az U16-os magyar fiú vízilabda-válogatott.

„Többet értem el a Fradival, mint amiről álmodtam”

Hét szezon után búcsúzik játékosként az FTC-től Varga Dénes, aki 16 trófeát nyert a csapattal.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin