2024. július 5.
Párizs 2024: hat FTC-játékos került be a magyar keretbe
Az olimpiai aranyért küzdő magyar férfi vízilabda-válogatott majd’ felét a BL-győztes Fradi adja.

Meghozta döntését Varga Zsolt szövetségi kapitány, aki pénteken kijelölte az olimpiára utazó 13 fős keretét! A magyar férfi vízilabda-válogatott a klubszezon befejezése után 21 játékossal kezdte el a felkészülést, melynek fontos részeként a vb-címvédő horvátok otthonában mérte fel a szakember, hogy hol tart a csapat és kikkel lesz a legnagyobb esélye arra, hogy aranyérmet nyerjen Párizsban.

Hat FTC-játékos került be az utazó csapatba!

Első olimpiájára készülhet Fekete Gergő, Molnár Erik és Nagy Ádám, míg Jansik Szilárd és Vogel Soma ott volt a három éve olimpiai bronzérmet szerző csapatban, Varga Dénes pedig Peking, London, Rió és Tokió után az ötödik tornáján szerepelhet majd, amivel beállítja Gyarmati Dezső és Benedek Tibor magyar rekordját. 2008 olimpiai bajnoka azok után, hogy a csúcson fejezte be karrierjét az FTC-ben, a nemzeti együttest is győzelemre vezetné. Az új igazolásaink közül Manhercz Krisztián és Vámos Márton is a tagja a keretnek. Ahogy az elmúlt évek világeseményein, úgy természetesen most is a Ferencváros adja a legtöbb játékost a férfi válogatottba.

A MAGYAR FÉRFI VÍZILABDA-VÁLOGATOTT OLIMPIAI KERETE:

Kapusok: Bányai Márk (Szolnoki Dózsa-Praktiker), Vogel Soma (FTC-Telekom)

Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (CN Marseille), Fekete Gergő (FTC-Telekom), Hárai Balázs (Genesys-OSC Újbuda), Jansik Szilárd (FTC-Telekom), Manhercz Krisztián (CN Marseille), Molnár Erik (FTC-Telekom), Nagy Ádám (FTC-Telekom), Vámos Márton (Olympiakosz), Varga Dénes (FTC-Telekom), Vigvári Vince (Genesys-OSC Újbuda), Zalánki Gergő (Pro Recco)

(A játékosoknál az a klub van megjelölve, ahonnan kiharcolták a kerettagságot.)

Varga Zsolt szövetségi kapitány így nyilatkozott a kerethirdetésről a szövetség honlapján: „Volt egy alapvető elképzelésem a csapatról, ugyanakkor akadtak kérdések bizonyos posztokon, amelyek megválaszolásával egészen az utolsó pillanatig vártam, csütörtök estére viszont pontot tettünk mindenre. Nyilván sokkal nehezebb volt most, mint eddig bármikor, hiszen mindenhová tizenöt embert lehetett nevezni, az olimpián viszont tizenhárom a limit. Vannak előnyei és hátrányai is, hogy ilyen korán meg kell adni a névsort. A hátránya, hogy egyetlen hivatalos mérkőzés és több kétkapus edzés alapján kellett döntenem, az előnye viszont, hogy mostantól mindenki az olimpiára koncentrálhat, és a jövő heti Domino Trans-kupán a mérkőzéseken már a tizenhárom utazó játszik, ami könnyebbé teszi a játék formálását.”

Négy játékosunk sajnos fennakadt az utolsó rostán, így nem lehet ott az olimpián Német Toni, Pohl Zoltán, Szakonyi Dániel és Vigvári Vendel sem. Utóbbi két fradista, valamint a BVSC centere, Kovács Péter tartalékként a kerettel edz a továbbiakban is, mivel sérülés esetén július 26-ig engedélyezett a csere. Varga Zsolt stábjában továbbra is több FTC-kötődésű szakember szorgoskodik, hiszen a válogatott sikeréért dolgozik majd a francia fővárosban Nyéki Balázs (másodedző), Gárdonyi András (kapusedző), Katona Norbert (csapatmenedzser) és Pozsonyi Zsolt (erőnléti edző).

ALIG VÁLTOZOTT A VB-GYŐZTES CSAPAT

Egy éve Fukuokában 15 játékost lehetett nevezni, tizenegyen pedig most is ott vannak a világbajnoki címet szerző magyar válogatottból. Vb-győztes kimaradók: Lévai Márton, Német Toni, Pohl Zoltán és Vigvári Vendel. A 2021-es tokiói olimpián a mostanihoz hasonlóan 13 fős kerettel szerepeltek a csapatok, és az akkori bronzérmes együttesből nyolcan ezúttal is helyet kaptak.

JÖN A HAJRÁ AZ OLIMPIA ELŐTT

Már csak három hét van hátra az utazásig, előtte azonban még több felkészülési mérkőzést is játszik a magyar válogatott. Jövő héten a Margitszigeten rendezik a Dominó Trans Nemzetközi Vízilabda Tornát, ahol csütörtökön a franciákkal, pénteken az olaszokkal, míg szombaton a japánokkal játszik Varga Zsolt csapata. Ezt követően ismét elutazik a nemzeti együttes, amely július 19-én Szicíliában a vb-ezüstérmes olaszok ellen mérheti fel, hogy hol is tart az olimpia előtt, de az Európa-bajnok spanyolokkal is gyakorlunk még Barcelonában.

A válogatott július 26-án indul Párizsba, ahol 28-án vívja az első mérkőzését a házigazda franciák ellen, majd a spanyolok, a japánok, az ausztrálok és a szerbek következnek a csoportkörben.

PÁRIZS 2024 – CSOPORTMÉRKŐZÉSEK

2024.07.28., vasárnap 19:30 | Franciaország - Magyarország 

2024.07.30., kedd 21:05 | Spanyolország - Magyarország

2024.08.01., csütörtök 21:05 | Japán - Magyarország

2024.08.03., szombat 15:00 | Ausztrália - Magyarország

2024.08.05., hétfő 12:00 | Magyarország - Szerbia

Cikkajánló

„Ez a trófea kell, hogy teljes legyen a kollekció”

Szombat este az Európai Szuperkupáért küzd az FTC-Telekom Waterpolo a Jug Dubrovnik ellen.

„Nem szeretnénk kérdőjelet hagyni”

Férfi vízilabdacsapatunk tagjai nagyon várják, hogy elkezdődjön az európai Szuperkupa-döntő – VIDEÓ!

Fradi Shop a Komjádiban

Vásárolja meg legújabb termékeinket férfi vízilabdázóink Szuperkupa-meccsén!

Gólerős játékkal hangolódtunk a Szuperkupa-döntőre

Mandics és Vámos vezérletével 25-9-es győzelmet aratott az FTC-Telekom Waterpolo Pécsett.

Pécsett melegítünk a Szuperkupára

A szombati Jug Dubrovnik elleni rangadó előtt idegenbeli bajnoki vár a BL-címvédő FTC-Telekom csapatára.

Nyéki: „El akarják majd harapni a torkunkat”

Vezetőedzőnk és játékosunk, Vigvári Vendel nyilatkozott a Jug Dubrovnik elleni Szuperkupa-döntőről –VIDEÓ!

Korényi István Életmű díjat kapott

Az FTC utánpótlásedzőjét a legrangosabb kitüntetésben részesítette a Magyar Edzők Társasága.

A Pro Reccónak adtuk kölcsön utánpótlás játékosunkat

Haverkampf Bence az FTC játékosa marad, de a BL rekordgyőztesénél szerepel majd a 2024/25-ös szezonban.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin