2023. július 7.
Megvannak a vb-keretek - az FTC adja a legtöbb játékost
Összesen 15 férfi és női pólósunk utazik a fukuokai világbajnokságra.

Kiderült, hogy mely játékosokkal utazik a világbajnokságra és küzd meg az olimpiai kvótáért a magyar női és a férfi vízilabda-válogatott. Bíró Attila és Varga Zsolt szövetségi kapitányok pénteken, a MOL-Csoport székházában megtartott sajtótájékoztatón ismertették 15 főre szűkített keretüket. Mindkét csapat esetében kijelenthető, hogy soha korábban nem került be ennyi ferencvárosi vízilabdázó!

NESZMÉLY ELSŐ FELNŐTT TORNÁJÁN MUTATKOZHAT BE

A nőknél hat FTC-játékos szerepel a vb-csapatban! Dömsödi Dalma, Gurisatti Gréta, Leimeter Dóra, Máté Zsuzsanna, Neszmély Boglárka, illetve a klubunkhoz egy év után visszatérő Vályi Vanda. Örömteli, hogy a nemzeti együttes biztos kerettagjai mellett a zöld-fehérek csapatkapitánya, Máté Zsuzsanna sorozatban a harmadik világeseményén lehet ott, míg centerünk, Dömsödi Dalma, aki a Fradiból lett válogatott, a tavalyi Eb után ismét kiharcolta helyét a csapatban. Nem utolsósorban pedig ki kell emelni saját nevelésű kapusunkat, a még mindig csak 19 éves Neszmély Boglárkát, aki fantasztikus klubidénye után első nagy válogatott eseményére készülhet!

A FÉRFI VÁLOGATOTT ALAPJA A BAJNOKCSAPAT

A férfiaknál kilenc FTC-játékosnak szavazott bizalmat a kapitány, így a nemzeti együttes több mint felét a bajnok és kupagyőztes teszi ki: Fekete Gergő, Jansik Szilárd, Molnár Erik, Nagy Ádám, Német Toni, Pohl Zoltán, Varga Dénes, Vigvári Vendel és Vogel Soma. Ebben a névsorban nincs nagy meglepetés, hiszen a fiatalok bizonyítottak a tavalyi Európa-bajnokságon, ahol többen is első nagy tornájukon szerepeltek, és lettek végül nagyon érett játékkal ezüstérmesek a házigazda horvátok mögött. Ahhoz a csapathoz képest visszatért a keretbe Pohl Zoltán és csapatkapitányunk, a keret egyetlen olimpiai bajnoka, Varga Dénes. A kispadon is több ismerős arcot láthatunk majd, hiszen Varga Zsolt szövetségi kapitány stábjában újdonsült vezetőedzőnk, Nyéki Balázs a másodedző, a kapusedző Gárdonyi András, míg a csapatmenedzser Katona Norbert.

CÉL AZ OLIMPIAI INDULÁS KIHARCOLÁSA

A világbajnokságot július 14-30. között rendezik meg Fukuokában. Ez lesz az első torna a háromból, ahol olimpiai kvótát lehet szerezni, ezt pedig a japán városban mindkét nem esetében a döntősök kapják meg. A hölgyeknél jók az esélyeink, elég csak a legutóbbi világeseményekre gondolni, hiszen két bronzérem - az Európa-bajnoki és az olimpiai után, tavaly már sikerült a döntőbe jutás Bíró Attila csapatának, amely a hazai világbajnokságon és az év végi Világligán is második lett. A címvédő amerikai csapathoz egyre jobban „közelít” a magyar válogatott, de ott van még az Európa-bajnok Spanyolország, illetve Hollandia is.

A férfiaknál óriási harc lesz a fináléba kerülésért, amire 6-7 együttes is jó eséllyel pályázik. Tavaly a világbajnokságon és múlt héten a Világkupán is spanyol-olasz meccset rendeztek a döntőben, mindkétszer előbbi ünnepelhetett. E két csapaton kívül még odaérhet a dobogóra a magyar, a horvát, a görög és az amerikai válogatott is, de nem szabad elfelejteni a szerb, a montenegrói és a francia együtteseket sem.

LÉGIÓSAINK IS KULCSJÁTÉKOSOK LEHETNEK

A 15 magyar játékosunkon kívül is lesznek bőven Fradi-pólósok Fukuokában. Az olimpiai ezüstérmes görög együttes húzóembere lehet majd ismét Sztilianosz Argiropulosz. A tavaly Budapesten vb-ezüstérmet szerző olaszoknál Luca Damonte újra kerettag, mellette pedig érdemes lesz figyelni új igazolásunkat, Edoardo Di Sommát is. A szerbeknél nincs ott az FTC másik nyári szerzeménye, a kétszeres olimpiai bajnok Dusan Mandics, aki kihagyja a világbajnokságot, hiszen hónapok óta nem játszott tétmérkőzésen, miután kikerült a Novi Beograd keretéből. Mandics ugyanakkor a jövő héten edzésre jelentkezik a Népligetben, és elkezdi a felkészülést a klubidényre.

A magyar férfi vízilabda-válogatott vb-kerete:
Kapusok:
Lévai Márton (Genesys OSC Újbuda) Vogel Soma (FTC Telekom Waterpolo)
Mezőnyjátékosok:
Angyal Dániel (Genesys OSC Újbuda) Fekete Gergő (FTC Telekom Waterpolo) Jansik Szilárd (FTC Telekom Waterpolo) Manhercz Krisztián (Genesys OSC Újbuda) Molnár Erik (FTC Telekom Waterpolo) Nagy Ádám (FTC Telekom Waterpolo) Német Toni (FTC Telekom Waterpolo) Pohl Zoltán (FTC Telekom Waterpolo) Vámos Márton (Olympiakos) Varga Dénes (FTC Telekom Waterpolo) Vigvári Vendel (FTC Telekom Waterpolo) Vigvári Vince (Genesys OSC Újbuda) Zalánki Gergő (Pro Recco)
Varga Zsolt: "Az Európa-bajnokság után, illetve előtte is elmondtam, hogy bárhogy is fogunk szerepelni az Európa-bajnokságon, akkor is ugyanazt a metódust fogjuk követni, a “munka, munka, munkát”, mert én tisztán látom azokat a hiányosságokat, azokat a csapatokat, akik előttünk járnak szervezettségben, játékban. És ha azt akarjuk, hogy egy jó és stabil eredményeket hozni tudó csapat legyünk, akkor ezeket a részeket meg kell tanulnunk a saját mintánkra, a saját formánkra, a saját taktikánkra igazítani, hogy ne csak elérjük azt a szintet, ahol esetlegesen egy-egy csapat játszik, védekezik, vagy támad, hanem jobbak legyünk náluk. A legfontosabb cél a kvalifikáció, nyilván nem tudunk más kimondott céllal utazni, mint azzal, hogy megnyerjünk egy világversenyt, azt is figyelembe véve, hogy vannak csapatok, akik bizonyos területeken előttünk vannak."

A magyar női vízilabda-válogatott vb-kerete:
Kapusok:
Magyari Alda (UVSE), Neszmély Boglárka (FTC-Telekom Waterpolo)
Mezőnyjátékosok: 
Dömsödi Dalma (FTC-Telekom Waterpolo), Faragó Kamilla (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (FTC-Telekom Waterpolo), Hajdú Kata (UVSE), Keszthelyi Rita (Mataro, spanyol), Leimeter Dóra (FTC-Telekom Waterpolo), Mahieu Geraldine (Dunaújváros), Máté Zsuzsanna (FTC-Telekom Waterpolo), Parkes Rebecca (Eger), Rybanska Natasa (UVSE), Szilágyi Dorottya (Eger), Vályi Vanda (Padova, olasz)
Bíró Attila: "Három vb-újonc van a csapatban, mindhárman, Neszmély Boglárka, Dömsödi Dalma és Hajdú Kata is nagy értékei lesznek, lehetnek, de már most is azok a magyar női vízilabdának. Nem azért vannak bent a keretben, mert majd jól fognak játszani, hanem már ma is jól játszanak. Személy szerint az a célom, hogy az erős spanyol-holland-amerikai hármasból legalább kettőt megverjünk. Ha ez így lesz, akkor biztos, hogy kvalifikálja magát a női válogatott már idén az olimpiára. Akkor sem leszek elkeseredve, ha ez nem most sikerül, hanem jövő februárban, a cél az olimpián való jó szereplés."

(A játékosoknál azt a klubot tüntettük fel, ahol a most befejezett szezonban szerepelt.)

Cikkajánló

Kezdődhet a menetelés a rekordbajnoki címért

A háromszoros címvédő FTC férfi vízilabdacsapata Debrecenben kezdi meg a 2024/25-ös bajnoki szezont.

Szerb szupercsapattal lett teljes a BL-csoportunk

Az Európai Szuperkupa utáni hetekben a Bajnokok Ligájában is óriási rangadók várnak az FTC pólósaira.

Vogel Soma az új csapatkapitány

A BL-győztes vezetőedző, Nyéki Balázs szerint kapusunk minden szempontból megtestesíti a fradizmust.

Mandics: kiváltságos vagyok, hogy a Fradiban játszhatok

A szerb olimpiai bajnok tökéletes idényéről és Djokovics párizsi beszédéről is mesélt a Fradi TV-nek – VIDEÓ!

Elvesztette a bronzmeccset a U19-es válogatott

Négy FTC-játékossal a keretben negyedik lett az U19-es Eb-n a magyar fiú vízilabda-válogatott.

Budapesten rendezik az Európai Szuperkupát

Október 5-én a BL-címvédő FTC-Telekom pólócsapata a horvát Jug Dubrovnikkal csap össze a rangos trófeáért.

A Komjádiban kezdjük a BL-menetelést

Hivatalossá vált a férfi vízilabda Bajnokok Ligája csoportkörének menetrendje, október 8-án rajtolunk.

Sorsoltak a Bajnokok Ligájában

Az FTC-Telekom férfi csapata címvédőként kezdi meg a BL új szezonját, a nők a főtábláért küzdenek.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin