2020. január 29.
Klubtörténelmet írtak a Fradi Eb-győztes hősei!
A Liu testvérek és hét vízilabdázónk 11 aranyérme egy 19 éves történelmi sikert múlt felül a hétvégén.

Klubunk és a magyar sport történetében örökké emlékezetes lesz 2020 januárjának utolsó hétvégéje, amikor két rövidpályás gyorskorcsolyázónk, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang, illetve a magyar férfi vízilabda-válogatott tagjaként Jansik Szilárd, Mezei Tamás, Pohl Zoltán, Vámos Márton, Varga Dénes, Vogel Soma és Zalánki Gergő Európa-bajnoki címet nyert, ráadásul kilenc sportolónk, két nap alatt összesen 11 Európa-bajnoki aranyérmet szerzett!

Európa és a Fradi hőseiről ITT írtunk bővebben, ezúttal pedig utánanéztünk, hogy a klubtörténelemben történt-e már ehhez hasonló csodálatos hétvége az Európa-bajnokságok tekintetében.

Legutóbb a 2000-es női kézilabda Európa-bajnokságon örülhettünk hat fradista aranyéremnek. Akkor a Romániában megrendezett kontinensviadalon a ferencvárosi Farkas Ágnessel, Kökény Beatrixszel, Kirsner Erikával, Pádár Ildikóval, Siti Eszterrel és Sugár Tímeával felálló magyar válogatott a döntőben, hosszabbítás után 32-30-ra legyőzte Ukrajnát és aranyérmes lett.

Kéziseink sikere előtt egy évvel korábban is a vízilabdázóké volt a főszerep. Az 1999-es olaszországi Eb-n az öt fradistát, Fodor Rajmundot, Steinmetz Barnát, Székely Bulcsút, Kósz Zoltánt és Kiss Csabát is a soraiban tudó nemzeti csapatunk egy 27 gólos döntőben 15-12-es sikert aratott Horvátország felett és megvédte címét.

Az öt győztes sorát az 1959-es duisburgi kajak-kenu Európa-bajnokság is bővíti. A viadalon három ferencvárosi versenyző, Hunics József (a kis képen balról az első), Mészáros György (a kis képen középen) és Szente András indult. A kenus Hunics József párosban, 1000 méteren diadalmaskodott, míg a Mészáros, Szente kajak kettes 500 és 1000 méteren lett aranyérmes. Ide tartozik az 1954-es úszó, műugró és vízilabda Eb-n négy aranyérmet nyerő két úszóklasszisunk, Csordás György és Szőke Kató, illetve a pólósokkal győztes Kárpáti György is. Csupán annyiban tér el ez az öt aranyérem a többitől, hogy nem egy hétvége alatt gyűlt össze.

Négy aranyérmesünk volt az 1997-ben, Spanyolországban megrendezett vízilabda Európa-bajnokságon. Akkor a Fodor, Steinmetz B., Székely hármas mellett még Kiss Gergő erősítette ferencvárosiként a magyar válogatottat, amely a fináléban 3-2-re verte Jugoszláviát.

Kijelenthetjük tehát, hogy a Liu testvérek és hét vízilabdázónk egy hétvége alatt nyert 11 aranyérme klubtörténelmi rekord, amelyre az FTC 120 éves fennállása során még sohasem volt példa.

Cikkajánló

„Nem szabad most összeesni, erőt kell meríteni”

Az olimpiára készülő magyar válogatott két Fradi-játékosa nyilatkozott az olaszok elleni vereség után - VIDEÓ!

Megajándékoztuk az U18-as világbajnokainkat

A Buenos Airesből hazatérő vb-győzteseket a Népligetben köszöntötték - VIDEÓ!

VILÁGBAJNOK AZ U18-AS VÁLOGATOTT

Korényi Balázs vb-aranyig vezette Buenos Airesben az öt FTC-játékossal felálló magyar csapatot.

Párizs 2024: hat FTC-játékos került be a magyar keretbe

Az olimpiai aranyért küzdő magyar férfi vízilabda-válogatott majd’ felét a BL-győztes Fradi adja.

Szűcs Levente: Felülmúltuk az elvárásainkat!

Három érmet szerzett az FTC-Telekom Waterpolo fiú utánpótlása a 2023/24-es szezonban.

Ötméteresekkel kaptunk ki a vb-címvédőtől

Az olimpiára készülő magyar férfi vízilabda-válogatott 16-15-re kapott ki a horvátoktól.

A BL-győztesek adhatnak energiát a válogatottnak

21 fős bő kerettel, közte tíz FTC-játékossal készül a párizsi olimpiára a magyar férfi vízilabda-válogatott.

VB-bronzérmes az U16-os válogatott

Öt FTC-játékossal a keretben nyert világbajnoki bronzot az U16-os magyar fiú vízilabda-válogatott.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin