2024. június 5.
Bajnokok Ligája-döntős az FTC!
Büntetőpárbaj után győzött 18-17-re az FTC-Telekom Waterpolo a Novi Beograd ellen a BL elődöntőjében.

Az FTC-Telekom legyőzte az elmúlt két év BL-ezüstérmesét, a Novi Beograd együttesét, ezzel óriási sikert elérve, 2019 és 2021 után története során harmadszor is bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe, ahol a Pro Reccóval játszanak majd a mieink péntek este 21 órától. Nyéki Balázs együttese ezzel egy lépésre került attól, hogy tökéletes szezont zárjon és triplázzon, vagyis a Magyar Kupa és a bajnokság után a BL-ben is diadalmaskodjon.

Elérkeztünk a szezon legfontosabb napjához, ahol eldőlt, hogy tovább harcolhatunk az álmainkért, a Bajnokok Ligája megnyeréséért, vagy marad a bronzcsata. Erőtől és egészéges önbizalomtól duzzadó Fradi-játékosok álltak fel a bemutatáshoz, a lelátón pedig szurkolóink igyekeztek hazai körülményeket varázsolni Máltára is, hiszen kifeszítették a klubunk 125. évfordulójára készített sasos óriáscímert.

Óriási harc vette kezdetét a vízben az FTC-Telekom Waterpolo és a Novi Beograd között. Vigvári Vendel egy pontatlan passz után, a támadóidő lejárta előtt egy másodperccel talált a kapuba, megszerezve ezzel az elődöntő első gólját (1-0). Nem vezettünk sokáig, a szerbek kihasználtak két emberelőnyt és fordítottak (1-2), de Dusan Mandics és Jansik Szilárd óriási bombáival megint nálunk volt az előny (3-2). Jött egy belgrádi találat, majd Argiropulosz úszott meg a bal szélen, gyönyörű indítást kapott Vogeltől, és hiába húzták-vonták görög klasszisunkat, megállíthatatlan volt és belőtte (4-3). A negyed végén ezt is egalizálni tudta a Novi, így 4-4-ről indult a második játékrész.

Tudtuk, hogy bár a legutóbbi három, egymás elleni mérkőzésen legyőztük a szerbeket, borzasztóan nehéz dolgunk lesz. Egy pimasz Vlahopulosz-góllal fordított riválisunk, majd kettővel is ellépett (4-6), ezzel lélektani előnyhöz is jutva. Innen kellett felzárkóznunk, és ezt meg is tették a zöld-fehérek, óriási erőt mutatva, sorozatban öt gólt dobva! Edoardo Di Somma adott lendületet (5-6), majd Vogel a kapufára bűvölt egy ötméterest. Elkezdett összeállni a védekezésünk is, kapusunk bravúrokat mutatott be, elől pedig Danyiil Merkulov lépett elő vezérré. Orosz légiósunk kétszer is villant, ezzel fordított a Fradi 7-6-ra a nagyszünet előtt.

Remekül kezdtük a meccs második felét, Mandics és Argiropulosz találataival hárommal is el tudtunk húzni (9-6). Hét perc után tudott eredményes lenni a Belgrád, ráadásul a videóbíró segítségével ítéltek gólt a játékvezetők (9-7). Ez meg is akasztotta a mieinket, és ugyan Vogellel szemben ismét a kapufára lőttek egy büntetőt, nem sokkal később egy találatra felzárkózott Zsivko Gocics csapata. Bár két méteren belül volt a gólszerző, a találatot megadták (9-8). Jött két szerb olimpiai bajnok mindkét oldalon, itt Mandics, ott Filipovics bombázott a kapuba (10-9). A folytatás teljesen ellentétesen alakult a két klasszis számára, mint később kiderült. A meccs krónikájához hozzátartozik ugyanis, hogy „Manda” személyes ügynek is érezte ezt a csatát, hiszen tavaly tavasszal kirakták a Novi keretéből, ezt pedig játékosunk nem felejtette el. Hatalmas tűzzel játszott és negyedszer is betalált korábbi csapata kapujába (11-9). Nem dőlt azonban el semmi, ellenfelünk 11-11-re egyenlített még a harmadik negyed végén. Ám újabb videózást jeleztek a játékvezetők, ezek a percek pedig nagy hatással voltak a mérkőzés végkimenetelére. A gólt megelőzően ugyanis Filipovics ritkán látható durva mozdulattal fejbe rúgta Jansikot, a videózás után pedig emiatt elvették a belgrádiak 11. gólját, a Novi csapatkapitányát végleg kiállították, a Fradi pedig négyperces emberelőnyt kapott, és egy ötméterest, amit Mandics értékesített. 12-10! Filipovics ezzel a tettével nem csak csapatát hozta nehéz helyzetbe, hanem magát is, hiszen így eltiltották a Final Four második meccséről, ami egyben azt is jelenti a szezon végén visszavonuló klasszis számára, hogy fantasztikus karrierje ezzel a méltatlan mozdulattal csúnya véget ért.

Ez sem törte azonban meg ellenfelünket, amely az utolsó negyed elején gyorsan egyenlíteni tudott, miután a harmadik büntetőlövésük végül a kapuba talált (12-12). Viszont ezt nem hagyta válasz nélkül a Ferencváros és Merkulov, aki egy bombával visszaállította a vezetést (13-12). Hiába védekeztünk keményen, a mérkőzés vége előtt két perccel ismét egyenlítettek a belgrádiak (13-13). Végül a Pro Recco - Olympiakosz elődöntőhöz hasonlóan ennek a meccsnek a sorsa is ötméterespárbajban dőlt el, ahol jött a FRADI-MÁGIA! Mi játékosaink hibátlanul teljesítettek (Varga, Mandics, Merkulov, Fekete, Argiropulosz), Vogel Soma pedig ismét megmutatta, hogy miért is a világ egyik legjobb kapusa, hiszen ellenfelünk ötödik büntetőlövését fejjel kivédte és ezzel 18-17-re győzni tudtunk a Novi Beograd ellen. 

Ahogy négy éve, úgy most is FTC-Telekom - Pro Recco finálét rendeznek a Bajnokok Ligájában. Akkor, ahogy az elmúlt három szezonban az olaszok diadalmaskodtak, így Nyéki Balázs csapatán a sor, hogy megpróbálja letaszítani a trónról a címvédőt. Az álomdöntőt péntek este 21 órától rendezik.

FÉRFI VÍZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA FINAL FOUR

Elődöntő, 2024. június 5., szerda 21:00

Málta, National Pool Complex

FTC-TELEKOM WATERPOLO (magyar) – NOVI BEOGRAD (szerb) 18-17 (4-4, 3-2, 5-4, 1-3) – ötméteresekkel: 5-4

Gólszerzőink: Mandics 6, Merkulov 4, Argiropulosz 3, Di Somma, Fekete, Jansik, Varga D., Vigvári 1-1

Cikkajánló

Elnöki elismerés a vb-bronzérmes vízilabdázóinknak

Az U16-os férfi pólóválogatott öt Fradi-játékosa kapott oklevelet klubunk vezetőségétől - VIDEÓ!

Sorsoltak a vízilabda Magyar Kupában

A Kaposvárral és a III. kerületi TVE együtteseivel találkozik a negyeddöntőben az FTC-Telekom Waterpolo.

Kezdődik a vízilabdabérletek értékesítése!

Akár 43 hazai mérkőzést is játszhat összesen az új szezonban az FTC-Telekom férfi és női vízilabdacsapata.

Indul a jegyértékesítés az Európai Szuperkupára

Október 5-én Budapesten küzd meg a trófeáért a BL-győztes FTC-Telekom a horvát Jug Dubrovnik ellen.

Elnöki elismerő oklevél U18-as vb-győztes pólosainknak

Öt Fradi-játékos nyert aranyérmet a Buenos Aires-i U18-as világbajnokságon - VIDEÓ!

23 lőtt góllal kezdtük a szezont

A címvédő FTC-Telekom férfi vízilabdacsapata 23-7-re nyert az újonc Debrecen otthonában a bajnoki rajton.

Kezdődhet a menetelés a rekordbajnoki címért

A háromszoros címvédő FTC férfi vízilabdacsapata Debrecenben kezdi meg a 2024/25-ös bajnoki szezont.

Szerb szupercsapattal lett teljes a BL-csoportunk

Az Európai Szuperkupa utáni hetekben a Bajnokok Ligájában is óriási rangadók várnak az FTC pólósaira.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin