2024. szeptember 1.
Fiatal világsztárral erősített az FTC
Az olimpiai bronzérmes, kétszeres Európa-bajnok úszó, Betlehem Dávid a Ferencvárosban folytatja pályafutását.

Tovább erősödik klubunk úszó szakosztálya, ugyanis az FTC-ben folytatja pályafutását a magyar úszósport egyik nagyszerű alakja, az óriási jövő előtt álló olimpiai bronzérmes Betlehem Dávid.

Bemutatás

Betlehem Dávid 2003. szeptember 4-én, a Vas vármegyei Szombathelyen született. Első érmét 15 évvel később, 2018 szeptemberében az izraeli Eilatban rendezett junior nyílt vízi úszó-világbajnokságon a 14-15 éves fiúk 5 km-es versenyén szerezte, ahol harmadikként ért célba. 2019 júliusában a Bakuban rendezett nyári európai ifjúsági olimpiai fesztiválon, azaz az EYOF-on 1500 méteres gyorsúszásban lett ezüstérmes, míg 400 méteren a hatodik helyen végzett. Egy hónappal később a cseh Racicében megrendezett junior nyílt vízi úszó-Európa-bajnokságon a 7,5 km-es távon ezüst-, majd az U16-os korosztály 5 km-es csapatversenyében Szimcsák Mirával, Gál Kincsővel és Gálicz Lászlóval aranyérmet nyert.

2021 májusában a budapesti Európa-bajnokság 5 km-es csapatversenyében bronzérmet szerzett. A július eleji római junior úszó-Eb-n 1500 méteres gyorsúszásban ezüstérmes lett, majd a hónap végén Párizsban ünnepelhetett aranyérmet, ugyanis megnyerte a junior nyílt vízi úszó-Európa-Bajnokságon az U19-esek 10 kilométeres versenyét. Ezt a teljesítményt sikerült megfejelnie azzal, hogy a Szimcsák Mirával, Fábián Bettinával és Gálicz Lászlóval alkotott 5 km-es csapatban is elsőként értek célba.

2022 májusában a FINA Maratoni Úszó Világkupa-sorozat első állomásán, a portugáliai Setúbálban a 6 km-es csapatversenyben Rohács Rékával, Olasz Annával és Rasovszky Kristóffal harmadik lett. Néhány nappal később, a junior nyílt vízi úszó-Európa-bajnokság 10 és 5 km-es csapatversenyében (Szimcsák Mira, Fábián Bettina, Sárkány Zalán) is az első helyen végzett. A június végi budapesti világbajnokság 6 km-es csapatversenyében ezüstérmet nyert, míg a szeptemberi junior vb-n első lett 10 km-en. A 2023-as úszó-világbajnokságon a 6 kilométeres csapatversenyben (Olasz Anna, Rasovszky Kristóf, Fábián Bettina) ezüstérmet szerzett.

Karrierje eddigi csúcsát a 2024-es párizsi olimpián érte el, ahol előbb az 1500 méteres gyorsúszásban új országos csúccsal jutott döntőbe, majd a fináléban még ezen az időn is javítani tudott. A 10 km-es versenyszámban azonban egy elképesztő hajrával Rasovszky Kristóf és a német Oliver Klemet mögött a harmadik helyen ért célba, így olimpiai bronzérmes lett.

Üdvözlünk a Ferencvárosban Dávid, nagyon sok győzelmet kívánunk zöld-fehérben!

Cikkajánló

Úszótanfolyamok az FTC-nél

A gyermekek négy csoportban kezdhetik meg a tanulást, tudásszintjüknek megfelelően, kezdőtől a haladóig.

Tíz érem a Gyermek Országos Bajnokságról

Az FTC úszói öt-öt ezüstöt és bronzot nyertek a hódmezővásárhelyi magyar bajnokságon.

FTC-arany és -bronz 1500 méteren

Mihályvári-Farkas első, Fábián harmadik helyen ért célba Szegeden.

Eb után ob-arany: Fábián Betti magyar bajnok!

Az FTC úszója a nyíltvízi országos bajnokságon 10 kilométeren nyert aranyérmet.

Fábián Bettina az Eb után az olimpián is nagyot alkotna

Nyíltvízi úszónk arany- és bronzéremmel térhetett haza az Eb-ről.

Mihályvári-Farkas: Nem sikerült a kvótaszerzés

Úszónk negyedikként zárt 1500 méteren az Európa-bajnokságon.

Úszó Eb: Mihályvári-Farkas Viktória döntős 1500 méteren

Egyesületünk úszója péntek este döntőzik Belgrádban.

Úszó Eb: nincs ferencvárosi döntős az első két nap után

Gálicz László 800, Mihályvári-Farkas Viktória 400 vegyesen maradt le a fináléról a belgrádi kontinensviadalon.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin