2020. május 14.
A háttérben dolgozó világelit története II.
Világbajnokaink sorát adják, mégis keveset tudunk róluk. Sikersportágunk, a teke múltidézése, második rész.

Az utóbbi években az FTC nemcsak, mint egyesület ért el kiemelkedő sikereket, de nemzetközi versenyeken magyar színekben induló fradista sportolóknak szurkolni is természetes jelenség lett. Mi több, a világ- és Európa-bajnokaink neveit megörökítő márványtábláink is igen szépen gyarapodnak. Az elmúlt évtizedben 5 világbajnoki és 13 Európa-bajnoki cím került fel, így 2020 tavaszán immár 22 világbajnok 39 vb-címét és 59 Európa-bajnok összesen 80 Eb-aranyát hirdetik, amely mellett van még 24 olimpiai bajnokunk 29 aranyéremmel is. Azok, akik e számok láttán arra gondolnak, hogy a magyar sikersportágat képviselő vízilabdázóink viszik a prímet, nem tévednek: övék a legtöbb olimpiai és Eb-cím is. Azonban fradista világbajnoki címek terén, talán meglepő módon, a manapság kevésbé reflektorfényben lévő, de hazánkban és az FTC-ben is nagy múltú sportágnak számító teke a legsikeresebb, ugyanis nyolc tekézőnknek köszönhetjük a klub vb-címeinek közel felét. Ez a teljesítmény méltóvá teszi őket arra, hogy felelevenítsük sikereiket, következzen a tekeszakosztály történetét felgöngyölítő négyrészes sorozat második epizódja!

 

Az 1960-es évek: a hazai sikerek első évtizede

A sorozat első részében szó esett a sportági és a ferencvárosi kezdetekről, az első sikerekről és az első válogatottakról, azon belül is Várfalvi Gyula és Nádas Kálmánné világbajnoki és Európa-bajnoki érmeiről. A valódi áttörést azonban az 1960-as évek hozták el az FTC-nek: miután a szakosztály átköltözött Ferencvárosba, a Vágóhíd utcai pályára, amelyen már az első évben megszerezte története harmadik ezüstérmét a Ferencvárosi Torna Club férficsapata. Nádas Kálmánné az 1960-as Eb-n elért harmadik és Várfalvi Gyula az 1962-es világbajnokságon elért második helyezése is ezen a pályán alapozódott meg szezonbeli teljesítményükkel. 1964-ben megérkezett az első nagy klubsiker is, ugyanis először lett az FTC férficsapata a nemzeti bajnokság győztese. Ezzel ráadásul kezdetét vette egy sikerszéria, hiszen 1965-ben, 1966-ban és 1967-ben is aranyérmet szereztek a fradista férfi tekések, amit két ezüstérem követett.

 

A bajnoki sikerek lehetőséget adtak a nemzetközi porondra való kilépésre is. A Ferencváros bemutatkozhatott a Duna-kupában, amely a BEK 1969-es indulásáig a legrangosabb európai sorozat volt, és amely ma is Európa második legrangosabb versenye, 1988-tól Európa-kupa néven. A körmérkőzéses tornán 1966-ban, 1967-ben, 1968-ban és 1970-ben is ezüstérmet szerzett a Fradi, utóbbi évben ráadásul csapatunk drámai végjátékban, egy hajszállal maradt le a győzelemről.

 

Az FTC női csapatának az első komoly klubsikerekhez vezető útja a férfiakénál kicsit rögösebb volt. A női szakosztályt jelentő Ferencvárosi Szél csapatáról 1961-ben lemondott a klubvezetés, így a ferencvárosi hölgyek az ekkor megalakult Magyar Likőr SE-be igazoltak át. 1965-ben azonban ez a csapat jogutód nélkül megszűnt, a kiváló játékosok pedig az FTC-ben folytatták pályafutásukat, tulajdonképpen visszatérve az egyesületbe. Köztük volt többek között három Európa-bajnok, név szerint Sallai Mátyásné, Steckl Teréz és a klubba ténylegesen visszatérő korábbi játékosunk, Nádas Kálmánné is, akik a magyar válogatott színeiben 1964-ben Budapesten szereztek Európa-bajnoki aranyérmet. Az újjáalakult fradista női tekecsapat rögtön az első, 1965-ös szezonjában megszerezte az első női csapatbajnoki címet a Ferencvárosnak, így abban az idényben egyszerre lett bajnok női és férfi csapatunk is. 1966-ban a csapat visszacsúszott a negyedik helyre, azonban Bukarestben Kiss Györgyné, Nádas Kálmánné és Sallai Mátyásné is világbajnoki bronzérmet szerzett a nemzeti csapattal, akárcsak a következő évtől már nálunk tekéző, akkor még másik klubban versenyző Schrett Gyuláné. Az átmeneti visszaesést 1967 és 1971 között zsinórban öt magyar bajnoki cím követte. Ezen kívül 1968-ban újabb világbajnoki bronzot nyert Linzben a ferencvárosi Kiss Györgyné – Nádas Kálmánné páros, és Schrett Gyuláné is begyűjtött 1968-ban egy összetett egyéni bajnoki címet, akit abban az évben az év játékosának is megválasztottak.

 

Az 1970-es aranyévtized: színre lép a teke egyetemes legendája

Az ifi Európa-bajnok Csányi Béla

Tekéseink az új évtizedben ismét költöztek, ezúttal a Városligeti fasor 35/A szám alatt működött, automatizált Építők-pálya lett az FTC tekeszakosztályának új otthona, a nemzetközi trendeknek megfelelően pedig több változás is életbe lépett a sportágban a pályák és eszközök terén. A már eddig is igencsak felfelé ívelő pályán lévő ferencvárosi férfi szakág 1970-től még magasabb fokozatba kapcsolt, ez pedig egy fiatal tehetség, az akkor 20 éves Csányi Béla debütálásával egy időben történt. A legkiemelkedőbb eredmények főleg az évtized második felében érkeztek meg, amelyet 1976-tól a Beloiannisz Híradástechnikai Gyár (BHG) pályáján töltöttek a férfi játékosok. Csányi később az 1980-as években kilenc világbajnoki címet szerzett és országos szinten is kivételes népszerűségnek örvendett, majd még később a sportág első halhatatlanja lett, de már pályafutása kezdetén, az 1970-es években is különleges sikereket ért el. 1971-ben a romániai Galacon egyéniben, míg 1973-ban a csehországi Prerovban egyéniben, párosban és csapatban is ifjúsági (U23) Euróba-bajnok lett! A felnőtt mezőnybe is hatalmas lendülettel robbant be: rögtön első felnőtt évében, 1970-ben csapatvilágbajnoki bronzot szerzett Bolzanóban a magyar felnőttválogatott tagjaként többek között a szintén fradista Horváth József társaságában, majd ezt a teljesítményt a csapattal megismételték az 1976-os bécsi vb-n is, amelyet Csányi megtoldott még egy egyéni harmadik helyezéssel. A kibontakozóban lévő világklasszis tekés 1978-ban Luzernben egyéniben és csapatban is vb-ezüstérmet szerzett, majd ezután beindult a páratlan világbajnoki „aranyvadászat” – de ez már sorozatunk következő epizódjának témája lesz.

 

Az viszont a fentiekből is jól látszik, hogy remek utánpótlása volt az 1972-ben az FTC-től elköszönő kiválóságnak, Várfalvi Gyulának. Ami a klubsikereket illeti, Csányi Béla a Ferencváros színeiben összetett egyéni magyar bajnoki címet szerzett 1973-ban, 1977-ben és 1978-ban is, míg az 1979-es összetett egyéni bajnok Sütő Lászlóval közösen 1975 és 1978 között zsinórban négyszer lettek páros országos bajnokok, emellett már az 1970-es években is ötször megválasztották az év tekésének. (Az említett Sütő László egyébként tagja volt az 1976-ban világbajnoki bronzot, 1978-ban ezüstöt szerző magyar válogatottnak is.)

 

Az 1975-ös csapat a Duna-kupával (Európa-kupával). Állnak: Bencze János, Bencze Sándor intéző, Hankó György edző, Faragó Gábor szakosztályvezető, Bali József. Guggolnak: Csányi Béla, Dénes László, Sütő László, Ronkay Ede, Horváth József.

 

Az FTC férfi csapata a 1970-es években összesen hét magyar bajnoki címet gyűjtött be, amikor pedig éppen lemaradt a bajnoki aranyról, akkor a magyar bajnokság ezüstérmeseként 1975-ben és 1976-ban megnyerte az ekkor már második számú európai kupasorozatot, a Duna-kupát. Az egészen máig legnagyobb nemzetközi klubsikert az 1977-es esztendő hozta el az FTC-nek, amikor a legrangosabb európai klubtrófeát, az 1988-tól Világkupa néven működő BEK serlegét is a magasba emelhette a Csányi Béla, Dénes László, Nagy László, Horváth József, Bencze János, Sütő László összeállítású Ferencváros. Sajnos a BEK-bravúrt nem sikerült megismételni, 1978-ban, 1979-ben is ezüstéremmel kellett beérni, akárcsak a következő évtized első felében, 1980-ban és 1982-ben. Az azonban ezekből az eredményekből is látszik, hogy az FTC férfi csapata ott maradt a nemzetközi élmezőnyben, sőt, ekkoriban is születtek kiváló sikerek, hiszen 1981-ben, majd 1983-ban is elhódította a Fradi a Duna-kupát. Az így kirajzolódó elképesztő sorozat önmagáért beszél: az 1984-es Duna kupa-ezüstéremmel együtt a Ferencváros zsinórban tíz évben tudott bejutni a két legrangosabb európai sorozat egyikének fináléjába, amelyből ötször végső győztesként hagyta el a pályát.

 

Az 1977-es BEK-győztes és magyar bajnokcsapat. Álló sor: Kelemen György szakosztályelnök, Bencze János, Sütő László, Faragó Gábor szakosztályvezető, Horváth József, Hankó György edző, Bencze Sándor intéző. Guggolnak: Tragizer István, Csányi Béla, Dénes László, Nagy László.

 

Várnai ÉvaA hölgyek teljesítménye is kiválóan alakult az 1970-es években: az FTC női csapata öt bajnoki elsőséget gyűjtött be ebben az időszakban, a BEK-ben pedig 1976-ban a 2., 1978-ban a 3. helyen végeztek a ferencvárosi hölgyek, majd 1980-ban és 1981-ben is szereztek 1-1 ezüstérmet az európai csúcssorozatban. Nádas Kálmánné a csapatsikereket 1970-ben megfejelte egy összetett egyéni országos bajnoki címmel is. Ami a válogatottat illeti a ferencvárosi tekézők közel két évtizednyi világbajnoki „éremgyűjtögetését” lezárva, 1976-ban, Bécsben meglett a klubtörténet első női tekevilágbajnoka, Várnai Éva személyében, aki csapatban állhatott a dobogó legtetejére.

 

Várnai az FTC teljes klubtörténetének 11. világbajnoka volt, és a 13. ferencvárosi vb-aranyérmet szerezte meg. Ezzel az eredménnyel pedig teljes lett a tekés „aranyévtized”, hiszen csak a válogatott aranyéremnek volt híján a ferencvárosi tekesport ekkoriban. Kevesen gondolták volna az 1980-as évekbe lépve, hogy milyen nagyot fordul majd a világ és a hazai dominancia helyett a nemzetközi eredmények időszaka jön majd el, de ez már egy másik történet…

 

Folytatása következik!

Cikkajánló

Elnöki elismerő oklevél Eb-győztes tekéseinknek

Fábián Adelin és Várvölgyi Milán az U18-as Eb-n tandem-mixben diadalmaskodott.

Európa-bajnok Fábián Adelin és Várvölgyi Milán párosa

U18-as Eb-aranyérmes lett tandem-mix versenyszámban az FTC két fiatalja, Fábián Adelin és Várvölgyi Milán.

A népszerű édesség sem fogott ki bajnokcsapatunkon

Női ifjúsági tekecsapatának tagjai az egyik kedvelt sütemény készítése közben meséltek a szezonról – VIDEÓ

Kiválóságunk két ezüsttel zárta az egyéni bajnokságot

Hári Boglárka egyéniben és összetettben is a dobogó második fokára állhatott fel Répcelakon.

Bronzérem a Magyar Kupában

Női tekecsapatunk a harmadik helyen zárta a Magyar Kupa Pápán megrendezett négyes döntőjét.

Bajnok az ificsapat, ezüstérmes a felnőtt

Női tekecsapataink két éremmel zárták a Szuperliga 2023/2024-es szezonját.

Kiváló tekéseinket díjazták

2023-ban az év felnőtt és U23-as női tekésének is ferencvárosi sportolót választott a MATESZ.

Öt játékosunk lehet ott az Európa- és világbajnokságon

Négy női és egy férfi tekézőnk került be a magyar utánpótlás-válogatottak bő kereteibe.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin