2022. május 27.
Közel 100 iskolás részvételével záródott a Fradi SuLiga
Az FTC-MVM Népligeti Sportközpontban rendezték a program második idényének záróeseményét.

Kedden kora délután hatalmas gyerekzsivaj töltötte meg az amúgy sem csöndes teadélutánokhoz szokott FTC–MVM Népligeti Sportközpontot. Iskolások gyülekeztek a Lázár Gyula pályán egyenfelszerelésben – néhányukon jól látszott, hogy igen nagyott nőttek az elmúlt évben, köszönhetően a szűkös szeptemberi pólóknak. Három iskolának és két szociális intézménynek összesen nyolc csapata érkezett a Fradi SuLiga Program második idényének záró meccsnapjára, hogy a kilencszeres világbajnok Kótai Mihály vezette Fradi ökölvívó szakosztállyal közös bemelegítést követően igazi Fradi-környezetben játsszák le az utolsó megmérettetést.

A SuLiga versenyrendszerében nem elég jól játszani és nyerni, a foci csupán egy eszköz, ahhoz, hogy olyan kis közösségeket hozzunk létre, amelyek később tenni tudnak a nagy közösségért. Pontokat kaptak a csapatok többek között a hiánytalan csapatfelszerelésért, a fair playért, a szurkolásért és házigazdaként a jó vendéglátásért, csakúgy mint az egyenlőség jegyében lányok bevonásáért a játékba. Mindemellett viszont nem csak a pályán versengtek egész évben a fiatalok, hanem azon kívül is. A késő ősztől kora tavaszig tartó, focira kevésbé alkalmas időszakban a csapatok a 2020-ban Fradi Fair Play-díjjal jutalmazott Bázsa-Mosó László vezette workshopokon vettek részt a fiatalok egy-egy Fradi-sportoló társaságában fontos témákat átbeszélve, amelyekért szintén pontokat kaptak. Ezenfelül számos önkéntesen megszervezett, társadalmilag hasznos programmal is versengtek, amelyekkel a közvetlen környezetüket segítették, és természetesen pontokat kaptak azért is, ha élőben buzdították a lelátóinkról a Fradit.

Nem működött ez másképp a nagy fináléban sem, ahol a győzelemért járó 3 pont mellett további 8-at gyűjthettek még a pályán, és 29-et a pályán kívül mutatott teljesítménnyel.

Az FTC 120. születésnapjára rendezett IX. kerületi képkiállításról a sporttelepre áthelyezett, a Fradi labdarúgásának történelmét bemutató tematikus képek segítségével a fiatalok számot adhattak a Fradi megfelelő ismeretéről egy kvíz kitöltésével, amelyért hibátlan válasz esetén 15 pontot nyerhettek. Itt külön megemlítést érdemel a Telepi utcai Sasfiókák csapatának két fiatalja, akik a mérkőzésük után a feladatot maximálisan komolyan véve járták végig a képkiállítást, és ketten – az ellenfelek nagycsoportos csapatmunkáját kenterbe verve – hibátlanul töltötték ki a 12 évtizedet felölelő kvízt. Ezzel nem csak remek szövegértő-képességükről, példás hozzáállásról és gondos munkáról tettek tanúbizonyságot, de fradizmus terén is követendő példát mutattak.

A Fradi FitKids Programunk is szerepet kapott az eseményen. A fiatalok a program dietetikusa, Benedek Nikolett segítségével egy kvíz kitöltése által edukálódhattak összesen 4 pontért az egészséges táplálkozásról. Bár a SuLiga résztvevői nem kaptak olyan képzést e téren, mint a Fradi FitKids Programban résztvevő iskolások, nagy örömre adott okot, hogy volt olyan résztvevő, aki hibátlanul töltötte ki a tesztet, amivel két plusz pont előnyt is szerzett csapatának.

A program legkreatívabb eleme a transzparensverseny volt, ahol a csapatok három feladat közül húztak maguknak egyet-egyet további 10 pontért versengve. Két csapat kapta feladatként, hogy az általuk készített transzparensen megmutassák, hogy az övék a legfradistább csapat, szintén két csapatnak kellett a pályán küzdő csapattársaik személyének készíteni buzdító drapériákat, míg a maradék négy csapatnak párba állva, „testvércsapatként” kellett egymást buzdítani.

Itt külön megsüvegelendő a XV. kerületi Kontyfa Iskola teljesítménye, akik a H52-nek szurkolás közben – a rekordidő alatt megrajzolt, nagyszerű transzparenseikkel a kezükben –, a hangjukkal minden bizonnyal a teljes népligeti állatvilágot felverték az addig háborítatlan nyugalmukból, pedig ilyen fradista közegben azok is megéltek már egyet és mást.

Mindeközben persze lehetőség volt a világbajnoki ezüstérmes Bedák Pállal és Kótai Mihállyal is kesztyűzni, a további erőtartalékokkal bíró srácoknak. Remélhetőleg lesznek a szakosztályhoz visszatérők, ugyanis Kótaiék folyamatosan várják a fiatalok jelentkezését!

Bár komoly izgalom volt az eredményhirdetés alatt, főleg a győztes kilétét illetően, a magas megszerezhető pontszám ellenére a záró esemény végül nem kavarta meg a tabellát, az összes csapat igyekezett a legjobbját nyújtani, így csak a 6. és 7. helyen történt a fair play pontok alapján helycsere. De ez se szegte kedvét senkinek, az eredményhirdetésen mindössze csak a fegyelmezésre kényszerülő szpíker arcáról hiányzott pár pillanat erejéig a mosoly, amikor a felhőtlen és jó hangulat közepette, a gyerekek mellett még a csapatvezetőket is finoman fegyelmezni kényszerült megfelelő zajszint és figyelem érdekében. A SuLiga-győztes végül a Szőke István Alapítvány csapata, a Szöszi 2 lett, a Szöszi 1, valamint a Szent-Györgyi Sasok csapatát előzve.

Vladan Cukictól vehették át a díjakat a csapatok.

Elégedetten zárták a programot tehát a résztvevők. Folytatás jövőre, bővített formában melyre várjuk a jelentkezéseket a suliga@fradi.hu-n.

A programon forogtak a Fradi TV kamerái is. Az eseményről további részletek, illetve a résztvevők megszólalásai május 31-én kerülnek adásba az M4 Sporton!

Cikkajánló

A Green Kids a Városligetben lett a legjobb csapat

Véget ért a Fradi SuLiga idei szezonja, amely sok érdekességet és izgalmat hozott. Ott voltunk a döntőn.

„A jövő Fradi-szurkolóit neveljük ezzel a programmal”

A Fradi SuLiga legújabb fordulójának ezúttal az FTC-MVM Népligeti Sportközpont adott otthont – VIDEÓ!

Cegléden is nagy sikert aratott a SuLiga

Cegléden folytatódott klubunk fiataloknak szóló közösségi programja, a Fradi SuLiga.

Középpontban a társadalmi felelősségvállalás

Az FTC idén is részt vesz a More than Football elnevezésű nemzetközi kampányban.

Dibusz olyat mondott, amire a társai felfigyelnek

Futballistáink különleges szerepben léptek pályára a Fradi SuLiga záró eseményén – VIDEÓ

Fontos díjat érdemelt ki Máté Bálint és a Fradi Suliga

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács is elismerte az FTC-nél zajló munkát.

Hollandiában játszottak a SuLiga-győztesek

A Szőke István Alapítvány képviselte az FTC-t Bredában, a Community Champions League rangos mezőnyében.

Izgalmas hajrá után megvan az idei suli bajnok

Véget ért a Fradi SuLiga szezonja, amelynek utolsó fordulójába még egy profi világbajnok is beszállt – VIDEÓ!

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin