2016. május 22.
Sporttörténeti ritkaság
A Múzeumok Éjszakája előtt tartott sajtótájékoztatót az FTC, a Fradi Múzeum és a Groupama Biztosító.

A Fradi Múzeum idén második alkalommal vesz részt a Múzeumok Éjszakáján. A temérdek érdekes program mellett a zöld-fehér klubmúzeum először mutatja be az FTC legendás játékosa és edzője, Tóth Potya István sporttörténeti ritkaságnak számító edzésnaplóját. A naplók megszerzéséhez a Groupama Biztosító nyújtott támogatást.

„Azt, hogy a Groupama Biztosító életében a sport mennyire kitüntetett helyet foglal el, nem kell bizonyítani – mondta a sajtótájékoztatón Csonka István, a Groupama Biztosító értékesítési vezérigazgató-helyettese. – Jelenleg is abban a gyönyörű sportlétesítményben állunk, melyhez nevünket adtuk. Biztosítótársaságunk számára fontos érték, hogy a Ferencvárosi Torna Club – hasonlóan a Groupama Csoporthoz – több mint 100 éves tradícióval rendelkezik, így a hagyományok tisztelete, de egyben a megújulásra való képesség is közös tulajdonságunk. Úgy gondolom, hogy a Ferencváros legendás labdarúgója és edzője, Tóth Potya István szintén ezeket az értékeket képviseli. A Groupama Biztosító segítségével most a nagyközönség is megismerheti az egyik legjelentősebb magyar labdarúgóedző-egyéniség szakmai munkásságát. Örülünk annak, hogy támogatásunkkal a híres edzésnapló méltó helyre kerülhetett!”

Tóth Potya István 1912 és 1926 között volt a Ferencváros labdarúgója. Kétszeres bajnok és kupagyőztes. A Ferencváros első hivatásos edzője volt, már játékosként is, 1925 és 1930 között irányítása mellett három bajnoki, egy KK és két kupagyőzelem a Fradi mérlege. Tóth Potya az edzéseket előre, szinte mérnöki pontossággal megtervezte. Ezt edzésnaplójában rögzítette, lebontva csapatrészekig és egyénekig. Minden játékosról külön kartont vezetett, ahová az életrajzi adatok, a testméretek és súlyváltozások után minden egyes alkalommal feljegyezte észrevételeit.

Nyíri Zoltán, az FTC operatív igazgatója úgy fogalmazott, hogy Tóth Potya István a Ferencvárosi Torna Club kiemelkedő alakja, emlékének folyamatos ápolása már-már a klub kötelessége.

„Az FTC jelenlegi vezetése elkötelezett a hagyományok megőrzése mellett. A klub ereje többek között a régi és új bajnokok iránti tiszteletben rejlik. Kubatov Gábor elnök a legfontosabb teendők közé sorolta a tradíciók ápolását. Márpedig Tóth Potya István beírta magát mind az FTC, mind a magyar labdarúgás történetébe. Játékosként, edzőként klubunk legendás alakjaként tartjuk számon, a Groupama Arénában nem véletlenül viseli az egyik sky-box az ő nevét, a Népligeti Edzőközpontban pedig a nemrég felújított egyik gyakorló pálya. Amikor az FTC tudomására jutott, hogy Tóth Potya edzésnaplói közül 4 darab, jó állapotban lévő eredeti példány megvásárolható, akkor Tobak Csaba múzeumvezető ellenőrizte a naplók eredetiségét. Ezek a naplók olyan történelmi ereklyék, amelyek nem kerülhettek máshová, kizárólag a klub múzeumában tudjuk elképzelni a helyüket. Köszönjük a Groupama Biztosítónak, hogy partnerünk volt az emlékek megőrzésében.”

A naplókat a Fővárosi Levéltár segítségével digitalizálták, az úgynevezett nemes másolatokat is a levéltár munkatársai készítették. A nemes másolatok kerülnek most – az állagmegóvás miatt - kiállításra a Fradi Múzeumban. A múzeum falán található tableteken pedig a látogatók megnézhetik a naplók még több oldalát beszkennelve. A becses ritkaságokkal a nagyközönség először június 25-én a Múzeumok Éjszakáján találkozhat, amikor ismét éjszakába nyúlóan lesz látogatható a Fradi Múzeum.

A tavaly hivatalosan is múzeumi státuszt kapott Fradi Múzeumban, amely a Múzeumok Éjszakáján szombaton 10 órától vasárnap 02:30 óráig tart nyitva, tavalyhoz hasonlóan – idén is megvásárolható lesz a kulturális program összes intézménybe belépést jogosító karszalag. Ez utóbbi felnőttek számára 1500, 18 éven aluliak számára 600 forintos áron érhető el, míg hat éves kor alatt ingyenes.

Akik elővételben váltanak belépőt a Groupama Aréna jegypénztárában a következő napokban, azok ajándék Varga Zoltán könyvvel gazdagodnak a Tempo Fradinak és a Fradi Múzeumnak köszönhetően. Az FTC történelmi ikonjának, Dalnoki Jenőnek szánt emlékkiállítás és a klubunk történelmére visszatekintő tárlatok, dokumentumfilmek és teljes mérkőzések megtekintésén túl minden vendégünk fotót készíthet a tökéletes szezon trófeáival, ráadásul körbejárhatja a bajnokok öltözőjét, és még a Groupama Aréna játékterére is kisétálhat, amennyiben nálunk vásárolja meg belépőjét. A Múzeumok Éjszakáján nyitva tart a Fradi Shop is, ahol ingyenes termékkóstolóval, akciókkal lepjük meg a távozókat, érkezőket.

Cikkajánló

Mosolygós fiatalok és óriási tömeg a Fradi Múzeumban

Idén is nagy érdeklődés övezte a Múzeumok Éjszakáját a Fradi Múzeumban.

Múzeumok Éjszakája: 21 óráig látogatható a stadion

A meghirdetetthez képest hosszabban, 21 óráig vehető igénybe a stadionlátogatás a Múzeumok Éjszakáján.

Június 23-án zárva tart a Fradi Múzeum

Június 25-én, kedden már ismét látogatható lesz az intézmény.

Fradi Shop: Jelentős kedvezmények a Múzeumok Éjszakáján

A kulturális esemény napján kihagyhatatlan akciókkal várjuk szurkolóinkat a Fradi Shopban.

Új FTC Napló - 1926

A Fradi Múzeum sorozatának legújabb része az 1926-os év történéseit dolgozza fel.

Múzeumok Éjszakája: Színes programok neves színészekkel

A Nemzeti Színházzal karöltve különleges programok várják a résztvevőket a Fradi Múzeumban június 22-én.

Új FTC Napló – 1925

A Fradi Múzeum sorozatának legújabb része az 1925-ös év történéseit dolgozza fel.

Új FTC Napló – 1924

A Fradi Múzeum sorozatának legújabb része az 1924-es év történéseit dolgozza fel.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin