2017. november 7.
Kubala történelmi kupái
A katalán klub öt olyan trófeát adott át, amelyek 1952 óta nem hagyták el a Barcelona múzeumát.

Kubala László élete első NB I-es mérkőzését a Ferencvárosi Torna Clubban játszotta le. Minden a zöld-fehér színektől indult el a vészterhes 1945-ös esztendőben… Ha nincs a történelem kiszámíthatatlan kegyetlensége, talán évekig szolgálhatja még a Ferencvárost, de Kubala László a katonai sorozás elől Cseszlovákiába menekült, onnantól kezdve pedig elkezdődött egy olyan nemzetközi karrier, ami révén Kubala László nem csak a Ferencváros, hanem a Barcelona, és a világfutball történelemkönyvében is külön fejezetet írt magának teljesítményével.

Kubala László 2017. november 3-án, pénteken hazatért a Ferencvároshoz. A szegénysorból származó zseni 90 esztendeje, 1927. június 10-én látta meg a napvilágot Budapesten, ez alkalomból adott otthont a Groupama Arénában a Fradi Múzeum a Kubala vándorkiállításnak. Nagy vándor volt maga Kubala is, azonban soha nem tagadta meg fradizmusát, amikor hazatért Magyarországra, a Ferencvároshoz mindig ellátogatott. Lélekben azon a bizonyos november 3-ai napon, a kiállítás megnyitóünnepségén is ott lehetett az Üllői úton, ahol a Barcelona és Kubala László családja is képviseltette magát.

A katalán vendégek nem érkeztek üres kézzel, sőt, az az igazság, hogy a világ egyik legnagyobb futballklubja komoly gesztust gyakorolt a Ferencváros, és Kubala Lászlóval szemben, hiszen egyesületünk számára – két hétig - 5 olyan trófeát adott át, amelyek 1952 óta egy alkalommal sem hagyták el a Barcelona múzeumát.

Az említett 5 trófeát Kubala László nyerte meg a Barcelonával. A kupák futballtörténelmi fontossága felbecsülhetetlen, hiszen a spanyol bajnoki trófeát, a Király-kupát, a Latin-kupát, a Martini Rossi trófeát (az UEFA-Szuperkupa jogelődje), és az Eva Duerta trófeát (a Spanyol Szuperkupa jogelődje) egy szezon alatt nyerte meg magyar géniuszával a gránátvörös-kék sztárklub.

Ez a teljesítmény egészen 2009-ig rekordnak számított a Barcelonánál, Kubaláék akkori csapatát úgy is hívták: az ötkupás Barca. A 2009-es, Pep Guardiola által vezetett Barcelona ezt a teljesítményt 6 megnyert kupával tudta felülmúlni.

Kubala 5 trófeáját november 19-éig, vasárnap estig lehet megtekinteni a Fradi Múzeumban!

Cikkajánló

„125 év titkai” már online térben, 3D-ben is

Egyetlen link megnyitásával akár a saját otthonában is bejárhatja a teljes Fradi Múzeumot.

Mosolygós fiatalok és óriási tömeg a Fradi Múzeumban

Idén is nagy érdeklődés övezte a Múzeumok Éjszakáját a Fradi Múzeumban.

Múzeumok Éjszakája: 21 óráig látogatható a stadion

A meghirdetetthez képest hosszabban, 21 óráig vehető igénybe a stadionlátogatás a Múzeumok Éjszakáján.

Június 23-án zárva tart a Fradi Múzeum

Június 25-én, kedden már ismét látogatható lesz az intézmény.

Fradi Shop: Jelentős kedvezmények a Múzeumok Éjszakáján

A kulturális esemény napján kihagyhatatlan akciókkal várjuk szurkolóinkat a Fradi Shopban.

Új FTC Napló - 1926

A Fradi Múzeum sorozatának legújabb része az 1926-os év történéseit dolgozza fel.

Múzeumok Éjszakája: Színes programok neves színészekkel

A Nemzeti Színházzal karöltve különleges programok várják a résztvevőket a Fradi Múzeumban június 22-én.

Új FTC Napló – 1925

A Fradi Múzeum sorozatának legújabb része az 1925-ös év történéseit dolgozza fel.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin