2023. március 24.
Ezernyi FTC-kötődésű aláírás, mostantól a fradi.hu-n is
A szignógyűjtemény honlapunk Fradi Múzeum menüpontja, vagy a http://ftc-alairasok.hu/ alatt érhető el!

A Kárpátia zenekar frontembereként ismert Petrás János kezdeményezésének köszönhetően létezik egy oldal, amely egyedülálló gyűjteményt kínál a Ferencváros szurkolóinak. Az ITT elérhető ftc-alairasok.hu egy virtuális „aranybánya”, egy olyan honlap, ahol jelen pillanatban mintegy 1000 volt vagy jelenlegi FTC-kötődésű igazolt labdarúgó, sportvezető vagy éppen próbajátékos szignója található meg.

A weboldalt a nagyapja révén egészen fiatal korától fradista Petrás János hozta létre, ám a tartalomtár a Fradi Múzeumot vezető Tobak Csaba munkájának is köszönhetően folyamatosan bővül. Klubunk köszönettel tartozik Petrás Jánosnak, aki most a Ferencváros rendelkezésére bocsátotta a weboldalt, amely a jövőben a fradi.hu-n, a Fradi Múzeum menüpont alatt is elérhető!

- A gyűjtői szenvedélyem története nagyon-nagyon régre nyúlik vissza. Még az előző rendszerben voltam általános iskolás, ahol voltak bélyeggyűjtő-szakkörök. Ennek kapcsán több levelezőlap is a kezembe került, egy-egy híres ember aláírásával. Már akkoriban, tizenévesen elkezdtem azzal foglalkozni, hogy összegyűjtsem egy-egy ismertebb ember szignóját – kezdte az 55 éves Petrás János, akivel kapcsolatban fontos megemlíteni egyedülálló olimpiatörténeti gyűjteményét is.

Az énekes három évvel ezelőtt egy 120 darabos, Fradi-kitűzőkből álló kollekcióval ajándékozta meg a Fradi Múzeumot, akkor ebből az alkalomból meghívta stábunkat egy koncertre is. Most érdeklődésünkre elmondta, miért döntött úgy, hogy megosztja az FTC-vel az általa életre hívott honlapot.

- Szerintem minden egyes gyűjteményt, még ha magángyűjtemény is, előbb-utóbb közkinccsé kell tenni - folytatta Petrás János. Számomra ez az oldal egy kicsit olyan, mint egy virtuális múzeum, tele aláírásokkal, képeslapokkal. A lapok nemcsak azért fontosak, mert rajta vannak a dedikálások, hanem mert megtalálhatóak rajta az üzenetek is, valamint a korabeli írásmód. Tobak Csaba eddig is nagyon sokat segített a gyűjtői munkában, nagyon várjuk, hogy közösen tovább bővíthessük ezt az archívumot.

Mostantól közös cél tehát, hogy összegyűjtsük a lehető legtöbb Ferencvároshoz köthető labdarúgó, edző, elnök, szakosztályvezető aláírását, hogy bármelyikükre rákeresve szurkolóink egyből megtalálhassák a keresett személy kézjegyét.

- Petrás Janival régóta jó viszonyban vagyunk, egyéb gyűjtemények kapcsán is szinte állandó a kapcsolat köztünk. Amikor láttam, hogy az aláírásokat összegyűjtő honlapja milyen komoly szintre ért, elkértem tőle a hiánylistát, és azonnal nekiláttam a hiányzók felkutatásának. Azóta nagyjából 300 darabbal bővítettük a gyűjteményt – mondta Tobak Csaba. - Ezzel az oldallal a szurkolóknak szeretnénk kedvezni, hiszen nap mint nap rengeteg olyan kérés érkezik hozzánk, hogy azonosítsunk be egy labdán, egy mezen, egy belépőn, vagy bármi más relikvián fellelhető aláírást. Azt is látni kell, hogy a 21. században haladni kell a korral olyan értelemben, hogy a virtuális dolgok iránt nagyobb kereslet. Ezzel kapcsolatban szeretném megjegyezni, hogy jelenleg is zajlik a Fradi Múzeum egy másik nagy vállalása, az FTC Napló újjáélesztése, erről azonban bővebben majd később szeretnék beszélni.

Kellemes böngészést kívánunk, egyúttal arra kérünk mindenkit, ha van olyan aláírása, levelezőlapja, dedikált képe, amelyek nem szerepelnek a mi archívumban, és szívesen megosztaná másokkal is, akkor azokat küldje el Petrás Jánosnak a vitezjanos@t-online.hu email címre, aki továbbra is gyűjti és várja az aláírásokat. Minden meglátást, hozzászólást köszönettel veszünk!

Cikkajánló

Mosolygós fiatalok és óriási tömeg a Fradi Múzeumban

Idén is nagy érdeklődés övezte a Múzeumok Éjszakáját a Fradi Múzeumban.

Múzeumok Éjszakája: 21 óráig látogatható a stadion

A meghirdetetthez képest hosszabban, 21 óráig vehető igénybe a stadionlátogatás a Múzeumok Éjszakáján.

Június 23-án zárva tart a Fradi Múzeum

Június 25-én, kedden már ismét látogatható lesz az intézmény.

Fradi Shop: Jelentős kedvezmények a Múzeumok Éjszakáján

A kulturális esemény napján kihagyhatatlan akciókkal várjuk szurkolóinkat a Fradi Shopban.

Új FTC Napló - 1926

A Fradi Múzeum sorozatának legújabb része az 1926-os év történéseit dolgozza fel.

Múzeumok Éjszakája: Színes programok neves színészekkel

A Nemzeti Színházzal karöltve különleges programok várják a résztvevőket a Fradi Múzeumban június 22-én.

Új FTC Napló – 1925

A Fradi Múzeum sorozatának legújabb része az 1925-ös év történéseit dolgozza fel.

Új FTC Napló – 1924

A Fradi Múzeum sorozatának legújabb része az 1924-es év történéseit dolgozza fel.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin