2023. szeptember 19.
„Példakép volt, pályán és azon kívül is”
A dr. Fenyvesi Mátéról elnevezett díjat a sportban és tanulásban is legsikeresebb U15-ös labdarúgónk kapja.

Kedden a Groupama Aréna 1-es skyboxában került aláírásra a dr. Fenyvesi Máté díj alapító okirata. A kitüntetést azon U15-ös korosztályban szereplő labdarúgók nyerhetik el, akik szellemisége leginkább hasonlít Fenyvesiéhez, aki a pályán elért sikerek mellett a tanulásban is kiemelkedőt alkotott.



Az eseményen elsőként Tobak Csaba, a Fradi Múzeum vezetője mutatta be dr. Fenyvesi Máté játékos és sportvezetői pályafutását a Ferencvárosban, amely csúcsa az 1965-ös 1-0-s Vásárvárosok Kupája-győzelem volt a Juventus ellen, ahol is a döntőben „Tüske” bácsi fejelt az olaszok kapujába. Ezt követően Hajnal Tamás sportigazgató beszélt az utánpótlásnevelés fontosságáról, kiemelve, hogy az U15-ös korosztály mindig óriási fejlődési lehetőséget rejt magában, Fenyvesi annak idején ebben a korban kezdett focizni Kecskeméten. A szót a 2022-ben elhunyt klublegendánk gyermekei, az alapítók, Fenyvesi Beatrix és Fenyvesi Levente vették át, személyes emlékeik után bemutatták a díjat és részletezték az adományozás menetét. A sajtótájékoztatót klubelnökünk, Kubatov Gábor beszéde zárta, aki kiemelte: „dr. Fenyvesi Máté példakép volt, pályán és azon kívül is”.

 

A díjról
A díj egy dr. Fenyvesi Máté arcképét ábrázoló bronz plakett, amely hátoldalára gravírozva kerül fel az aktuális díjazott és az évszám. A kitüntetéshez pénzjutalom is jár, melynek összege nettó 250.000 Ft. A kitüntetés azoknak az U15 korú utánpótlás labdarugóknak adományozható, akik dr. Fenyvesi Máté szellemiségének megfelelően a legkiemelkedőbb sportteljesítmény mellett, legalább jó átlagú iskolai tanulmányi eredményt értek el, valamint példamutató sportszerű magatartást tanúsítottak úgy a pályán, mint a pályán kívül. A díjátadásra minden szezon utolsó hazai bajnokija előtt került sor a Groupama Arénában. A díj odaítélése az FTC mindenkori elnöke, klubunk akadémiájának szakmai igazgatója, az U15-ös korosztály  vezetőedzője és az Alapító közös döntése alapján történik.

Dr. Fenyvesi Máté pályafutása

Fenyvesi Máté 1933. szeptember 19-én született Jánoshalmán. A Kecskeméti Kinizsiben ismerkedett meg a labdarúgás alapjaival, majd a Ferencvárosba igazolt 19 évesen. A kiváló balszélső Fradi színeiben mindent egybevetve 552 mérkőzésen szerepelt, ezeken 163 gólt szerzett. Minden bizonnyal legemlékezetesebb gólja az 1965-ben klubunk legnagyobb nemzetközi sikerét jelentő, Vásárvárosok Kupája-győzelmet érő fejes a Juventus 1-0-s legyőzése során Torinóban. Az FTC-vel négyszer volt bajnok, egyszer MNK-győztes, a VVK-ban arany mellett ezüstéremmel is büszkélkedhet. A válogatottban 76 találkozón lépett pályára, ezeken 8 gólt szerzett. Szerzett Európa-bajnoki bronzérmet, szerepelt három világbajnokságon. Még aktív sportolóként kezdte meg tanulményait az Állatorvostudmányi Főiskolán, ahol 1960-ban végzett és szerzett doktori címet. Emiatt hívták pályafutása végén Fenyvesi dr.-nak a szaksajtóban, de később valóban praktizált is évtizedeken át. 1999-ben sportvezetőként tért vissza, rövid időre klubunk ügyvezető elnöke volt.

Cikkajánló

UP: óriási fordítás a U19-ben

A múlt hétvégén négy utánpótlás labdarúgócsapatunk is pályára lépett.

UP: kiszakadt a gólzsák az U14-ben

A hétvégén négy győzelmet arattak utánpótlás labdarúgócsapataink.

UP: Fordulatos meccset nyert az U19

Két-két győzelem és egy vereség a hétvége mérlege a labdarúgó utánpótlásban.

UP: Egy pontot szereztünk

A hétvégén négy csapatunk is pályára lépett a labdarúgó utánpótlásban.

U15: hetedik hely az ausztriai tornán

U15-ös játékosaink a holland Ajax Amszterdam akadémistáit előzték meg a rangos nemzetközi tornán.

Rangos nemzetközi tornán szerepel U15-ös csapatunk

Korosztályos együttesünk a Bayern München és a Dinamo Zagreb fiataljaival került egy csoportba.

UP: Fiataljaink is megkezdték a bajnoki küzdelmeket

Egy győzelem, két döntetlen és egy vereség utánpótlás labdarúgócsapataink hétvégi mérlege.

Leány up: idegenben zárult a felsőházi rájátszás

U15-ös lányaink döntetlent játszottak a PMFC-vel, míg U17-es csapatunk kikapott az MTK otthonában.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin