2023. december 30.
„Munka és fejlődés, ez a kettő a legfontosabb”
Csapatunk vezetőedzője, Albert Flórián és Fenyvesi Evelin értékelte az elmúlt hónapok eseményeit.

A Simple Női Liga dobogójának legfelső fokán telel női labdarúgócsapatunk, tizenkét őszi forduló után. Együttesünk tizenegy győzelemmel, egy döntetlennel, harmincnégy gyűjtött ponttal, ötvenöt lőtt, és mindössze egy kapott góllal zárta a most futó szezon 2023-as szakaszát. A tavalyi idény végén két győzelemmel búcsúztattuk az ETO FC Győrt és nyertük meg a bajnokságot, amivel biztossá vált, hogy ismét ott leszünk az UEFA Női Bajnokok Ligája selejtezőjében. A szeptemberi BL-mérkőzések előtt a lányok számára már kezdetét vette a 2023/24-es bajnoki szezon is, az első három ellenfelet hét, három, valamint öt góllal győztük le. Ezt követően utaztunk Romániába, ahol az izraeli Kyrijat Gat elleni mérkőzésen büntetőkkel búcsúztunk a Bajnokok Ligájától. A kudarc után új vezetőedző érkezett a csapathoz Albert Flórián személyében, akivel azóta hétből hat győzelmet és egy döntetlent ért el a csapat.

Együttesünk kapitánya, Fenyvesi Evelin értékelte az elmúlt hónapok munkáját, nehézségeit és a csapat további terveiről is szót ejtett.

- Márciusban indult az év tétmérkőzések szempontjából, mi történt, milyen munka zajlott addig?
- Ahogy az elmúlt években is megszokhattuk már, a bajnokság tavaszi fele csak márciusban kezdődött el, így egy hosszú és nehéz téli felkészülés várt a csapatra. Ebben az időszakban nagyon sok felkészülési mérkőzést tudtunk játszani külföldi csapatok ellen, ami szerintem egytől egyig a fejlődésünket szolgálta. Keményen dolgoztunk azért, hogy elérjük a céljainkat.

- A tavaszi szezon már egyértelműen a BL-felkészülés jegyében zajlott?
- Ahogy elkezdődött a bajnokság, csak arra koncentráltunk, hogy minden meccset megnyerjünk és a szezon végén sikerüljön elhódítani az újabb bajnoki trófeát, és ezzel együtt megkapni az esélyt egy újabb BL-szerepléshez. Minden évben ez a legfőbb célunk, ezért dolgozunk nap mint nap.

- Mit jelent számodra az újabb bajnoki cím?
- Mindent. Minden bajnoki cím fontos. Fontos, hogy végül rájössz arra, hogy minden egyes edzés, izzadságcsepp és szenvedés megérte. Legjobbak között lenni az országban megtisztelő érzés. Az újabb bajnoki cím pedig számunkra egyenlő a Bajnokok Ligájában való indulás lehetőségével.

- Hogyan élted meg a BL-selejtező kudarcát?
- Nagyon csalódottan és szomorúan jöttünk haza Romániából. Szerettem volna, ha ez összejön és minden idegszálammal erre összpontosítottam. Sajnos nem sikerült.

- Mit kell máshogy tenni ahhoz, hogy jövőre sikeresebb legyen a csapat a nemzetközi selejtezőben?
- A felkészülés alatt a lehető legtöbb nemzetközi mérkőzést kell játszani. Valamint meg kell tanulnunk tudatosan és éretten futballozni. Azt gondolom, hogy a tudásunk megvan ahhoz, hogy továbbjussunk a Bajnokok Ligájában, csak mentálisan leblokkolunk, amikor ilyen nyomás alatt kell játszanunk. A jövőben ennek a megoldásához kell megtalálnunk a kulcsot.

- Mennyire rázta meg a csapatot az edzőváltás?
- Egy csapat életében mindig nehéz egy edzőváltás. Mi is nehéz helyzetben voltunk, mindenki nagyon szerette volna, ha idén, közösen sikerül eredményesen szerepelni a Bajnokok Ligájában, de sajnos nem jött össze. Az utána következő időszakban nagyon mélyponton volt a csapat, aztán rájöttünk, hogy saját magunkat kell kihúznunk ebből a helyzetből. Tovább kell dolgozni az újabb lehetőségért. Nem szomorkodhatunk, meg kell nyernünk a bajnokságot, hogy újabb esélyt kapjunk a BL-ben.

- Milyen Albert Flóriánnal együtt dolgozni?
- Azt érzem, hogy az elmúlt hónapok, amit Flórival dolgoztunk együtt, az ismerkedésről szóltak. Emellett persze mindenki célja az volt, hogy megnyerjük a meccseket. A célunk januártól sem változik. Ahogy telnek a napok, egyre jobban megismerjük egymást, ez segíthet abban, hogy együtt eredményesek legyünk.

- Hogyan tekintesz vissza az őszi félévre?
- Szerintem ez egy kicsit döcögősebb és nehezebb félév volt a csapat életében, de örülök, hogy egyetlen meccset sem veszítettünk el az ősszel, és azt gondolom, ez szép teljesítmény. Márciusban indul majd a bajnokság tavaszi szezonja, szeretnénk ott is minden meccset győzelemmel és kapott gól nélkül zárni.

Ifjabb Albert Flórián azt követően vette át a csapat irányítását, hogy a gárda nem jutott tovább a BL-selejtező gyulafehérvári csoportjából. Vezetőedzőnk bízik benne, hogy akárcsak játékosként, úgy a Ferencváros női labdarúgócsapatának edzőjeként is eljuthat majd a Bajnokok Ligájába. Az elmúlt hónapok eseményeit értékeltük.

- Miként gondolsz vissza az elmúlt pár hónapra? Elégedett vagy az elért eredménnyel?
- Nehéz volt az első két hét, kicsit többet kellett foglalkozni a lányok lelkével a BL-kudarc után, majd belekezdtünk a közös munkába. Egy picit próbáltam változtatni a gondolkodáson, a csapat taktikáján, csak a szívfájdalmam az volt, hogy pont, amikor kezdett minden összeállni, akkor elindult egy sérüléshullám. Az egészséges játékosok száma elég kicsi volt, így nem igazán tudtunk minőségi, taktikai edzéseket vezényelni. A válogatott mostani szezonja nekem túl hosszúnak tűnt, az, hogy tíz napokra elvitték a lányokat pont azokban az időszakokban, amikor lehetett volna továbblépni, az nem volt jó. De ezt a félévet ennek ellenére is mindenképp sikeresnek mondom, és januártól nagyon fontos, hogy kialakuljon az a csapat, amelyikkel neki lehet futni a következő évnek. Tisztában vagyok a Ferencváros filozófiájával és a klub törekvéseivel, szeretnék az utánpótlásból felhozni játékosokat és beépíteni őket a csapatba. Ehhez azért fontos, hogy egy jó mag ittmaradjon, akikhez fel tudnak nőni a fiatalok, akiktől tudnak tanulni. Biztos, hogy lesznek változások, nézelődünk új külföldi játékosok iránt is, de először azt kell tudnunk, hogy milyen posztról és ki fog majd elmenni.

- Erre számítottál, amikor idekerültél? Mi volt a legpozitívabb tapasztalatod a szezonban, illetve volt-e olyan körülmény, amit csalódásként értékelsz?
- Változó volt, az első hónap kimondottan jó volt, szuper volt a lányokkal dolgozni. Én úgy érzem, hogy a Puskás elleni kupameccs után átfordult a csapatnak az érzelmi szintje pozitív irányba. Talán el tudták felejteni a BL-kudarcot. Az utána következő időszakra egy picit vegyes érzelmekkel tekintek vissza, nagyon kevesen voltunk, nem volt könnyű. Én azt szeretem, amikor mindenki megharcol a saját pozíciójáért, illetve, ha a Ferencváros mezének viselése büszkeséggel tölti el a játékosokat, ne csak felvegyék, hanem számítson is nekik, hogy ezt a címert viselhetik.

- Milyen célokkal vágtok neki a tavasznak? Mennyiben fog megváltozni a csapat kerete a folytatásban?
- Januártól egy normális felkészülési tervet készítettünk a stábbal. Tesztekkel kezdünk majd, ez biztos. Orvosi, erőnléti, gyorsasági felmérések várhatóak, már mindent leegyeztettünk az erőnléti edzővel. Utána lesz négy nagyon komoly felkészülési mérkőzésünk, olyan csapatokkal, akik egytől egyig Bajnokok Ligája-résztvevők, nem csak előselejtezős, hanem csoportkörös együttesek. Ezenkívül szeretnénk próbálgatni a csapat összetételét, hogy egy kicsit más taktika is legyen a lányok fejében, illetve a mérkőzéseken belüli váltásokra is fel tudjanak készülni. Munka és fejlődés, ez a kettő a legfontosabb. Csak apró dolgokon kell változtatnunk, az alapok jók a lányoknál. Fontos, hogy úgy tudjunk velük kommunikálni, ahogy éppen nekik szükségük van rá. Egy olyan légkör kialakítása is lényeges, ami még jobbá teheti a csapat teljesítményét, és egy jó alkotói közeget tud biztosítani.

A csapat idei célja is a bajnokság és a Simple Női Kupa megnyerése, valamint egy sikeres BL-szereplés. A tavaszi folytatás márciusban indul, rögtön az MTK Budapest ellen lépünk majd pályára.

Cikkajánló

Török győzelem Gyirmóton

Fenyvesivel a kezdőcsapatban szenvedett 4-1-es vereséget a női labdarúgó-válogatott Törökország ellen.

Kiütéses győzelmet aratott a női válogatott

Nemzeti együttesünk Eb-selejtezőn 5-0-ra verte Azerbajdzsánt.

Újra edzésben női labdarúgócsapatunk

Címvédő női együttesünk visszatért a Kocsis Sándor Sportközpontba.

Nadja Sztanovics távozik női csapatunktól

A montenegrói válogatott labdarúgó tavaly nyár óta erősítette az FTC-Telekomot.

Távozik Bíró Barbara

Két szezon után az ETO FC Győr együttesénél folytatja pályafutását női csapatunk korábbi kapusa.

Budapesten lesz a BL-selejtező, megvannak az ellenfelek

Sorsoltak az UEFA Női Bajnokok Ligájában.

Három játékossal erősített bajnokcsapatunk

Németh Adél, Nagy Vanessza és Zágonyi Barbara és is az FTC-Telekomban folytatja pályafutását.

Távozik Csányi Diána

A svájci első osztályú FC Zürichnél folytatja karrierjét női labdarúgócsapatunk korábbi játékosa.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin