2020. augusztus 26.
Vendégként veretlenül – remek a Rebrov-mérleg idegenben
Vezetőedzőnk nyolcadik idegenbeli nemzetközi kupaselejtezőjére készül az FTC kispadján.

Mint ismert, az FTC szerdán a BL-selejtező 2. körében a Celtic vendége lesz Glasgowban. A helyszínt IDE kattintva ismerheti meg, vezetőedzőnk és Botka Endre várakozásait ITT olvashatja el, Miha Blazic videós interjúját pedig ITT hallgathatja meg. Az újabb erőpróba kapcsán tekintünk vissza az emlékezetes tavalyi kupamenetelésre, amelynek során vendégként végig veretlenek maradtunk!

Álomszerű kezdés után kiejtettük a Ludogorecet

Ludogorec Razgrad–FTC 2-3 (1-2)

BL-selejtező, 1. forduló, második mérkőzés

2019.07.17., Razgrad, Bulgária

A 2018 nyarán kinevezett tréner, Sergei Rebrov nemzetközi kupamérkőzésen a bolgár bajnok Ludogorec Razgrad ellen debütált a Fradi kispadján. A premier remekül sikerült, hiszen a Groupama Arénában rendezett selejtezőn 2-1-re nyertünk! A visszavágó ezzel együtt sem ígérkezett egyszerűnek, előzetesen sokan inkább a jóval tapasztaltabb Ludogorec mellett tették le a voksukat.

Razgradban aztán hamar lehűtöttük a kedélyeket: Ihor Haratin és Michal Skvarka góljainak köszönhetően már a 21. percben 2-0-ra vezettünk. Bár ezt követően szépítettek a hazaiak, hamarosan büntetőt védett Dibusz Dénes, a második játékrész elején pedig egy Tokmac-góllal 3-1-re módosult az állás. Ezt követően még feljött egy gólra a rivális, végül azonban az idegenbeli remeklésnek is köszönhetően kettős győzelemmel léptünk tovább.

 

Megőriztük az előnyünket

Valletta FC–FTC 1-1 (1-0)

BL-selejtező, 2. forduló, második mérkőzés

2019.07.30., Valletta, Málta

A Ludogorec kiejtése után a máltai Valletta FC várt a Fradira. Hazai pályán 3-1-re nyertünk, Máltán viszont - noha nyolc perc alatt két kapufánk is volt - a házigazda szerezte meg a vezetést az első játékrészben, szorossá téve a párharcot. A térfélcserét követően korábbi csatárunk, Davide Lanzafame szerzett egy lesgólt, a 60. percben pedig Tokmac Nguen egy érvényeset is – a remek tekerés megnyugtatta a csapatot és a szurkolókat is. A végeredmény 1-1 lett, végül 4-2-es összesítéssel jutottunk tovább.

 

Invázió, Sigér-gól, remény

Dinamo Zagreb–FTC 1–1 (1–0)

BL-selejtező, 3. forduló, első mérkőzés

2019.08.06., Zágráb, Horvátország

A kvalifikáció harmadik körében egy igazi nagyágyú, az európai kupák csoportküzdelmeinek rendszeres résztvevője, a horvát bajnok Dinamo Zagreb várt Sergei Rebrov együttesére. Nem a mieink számítottak a párharc esélyeseinek, a közvélemény nem sok jót jósolt a Fradinak a félelmetes atmoszférájáról is ismert Maksimir Stadionban. Rengeteg FTC-drukker kelt útra és aki ott volt, alighanem feledhetetlen élménnyel gazdagodott.

A meccsen bekezdtek a horvátok, Dani Olmo révén már a 7. percben megszerezte a vezetést a Dinamo. Később a Fradi is felvette a mérkőzés ritmusát, az első játékrész lefújása előtt viszont több komoly lehetősége is volt a horvát bajnoknak.

A térfélcserét követően gyors szélsőink többször is zavarba hozták a hazai védőket, végül viszonylag hamar, az 59. percben sikerült egalizálnunk: Oleksandr Zubkov beadása után Sigér Dávid lőtt a kapuba. A labda nem érintette a hálót, elsőre nem volt egyértelmű, hogy gól volt-e, a játékvezető azonban középre mutatott – 1-1! Később kiderült, hogy ekkor alakult ki a végeredmény is, ilyen előzmények után nagy reményekkel vártuk a végül vereséggel végződő budapesti visszavágót.

 

Rebrov sem volt elégedetlen

FK Suduva–FTC 0-0

EL-selejtező, rájátszás, első mérkőzés

2019.08.22., Marijampole, Litvánia

A Dinamo elleni BL-kiesést követően az Európa Liga rájátszásában folytathattuk, ahol a litván Suduva együttesén át mutatott az út a csoportkörbe. Az álmok felé vezető első lépést Litvániában kellett megtenni.

Bár a mérkőzésen megvolt rá az esély, nem sikerült gólt szereznünk, Sergei Rebov mégsem volt teljesen elégedetlen.

- Az eredménnyel elégedett vagyok, idegenben mindig értékes a döntetlen, de sokkal jobb lett volna, ha gólt is lövünk. Próbáltunk támadni, de az most is kiderült, hogy megérdemelten van itt, ebben a fázisban ellenfelünk. A Suduva megmutatta, hogy kiválóan tud védekezni, mind a földön, mind a hosszú labdák esetében. A mérkőzés első részében inkább középen próbálkoztunk, utána sokkal inkább a széleken, ezekből ki is alakítottunk helyzeteket, főleg a második félidőben, de sajnos nem sikerült betalálnunk.

A történet folytatása ismert: a budapesti visszavágón 4-2-re nyertünk, így 15 év után újra bejutottunk egy nemzetközi kupasorozat csoportkörébe. Mindez nem utolsósorban az idegenbeli szereplésünknek volt köszönhető: négy vendégként megvívott selejtezőnk egyikén sem szenvedtünk vereséget.

 

Várakozást felülmúló EL-rajt Barcelonában

Espanyol–FTC 1-1 (0-1)

EL-csoportkör, 1. forduló

2019.09.19., Barcelona, Spanyolország

Ha korábban azt írtuk, hogy a Ludogorec és a Dinamo Zagreb otthonában sem feltétlenül a Ferencváros számított esélyesnek, akkor ez az Espanyol elleni EL-rajtot megelőzően hatványozottan igaz volt: az általános közvélekedés szerint a spanyol élvonalban gyengén rajtoló ellenfél volt a favorit. Ennek ellenére sikerült újabb meglepetést okozni, remek kezdés után már a 10. percben megszereztük a vezetést, miután a Tokmac elől menteni igyekvő hazai játékos, Javi Lopez a saját kapujába lőtt. Később több kidolgozott helyzetünk volt, de az állás nem változott, a félidő végéig megőriztük az előnyt.

Jól kezdtük a második 45 percet is, ám a 60. minutumban – szinte a semmiből – egalizált az Espanyol. Az egyenlítés után a házigazda játszott fölényben, védelmünk azonban állta a sarat, így 1-1 lett a vége. Bravúros döntetlennel tértünk vissza az európai kupaporondra! A döntetlen jó alapot adhat a folytatásra – nyilatkozta játékosunk, Isael da Silva Barbosa.

 

Lenulláztuk a Real-verőket

CSZKA Moszkva–FTC 0-1 (0-0)

EL-csoportkör, 3. forduló

2019.10.24., Moszkva, Oroszország

Az Espanyol ellen szerzett egy pontot az EL második játéknapján nem tudtuk növelni, miután vendéglátóként kikaptunk a bolgár bajnoktól. Ezt követően a harmadik fordulóban ahhoz a CSZKA Moszkvához látogattunk, amely bár a 2018/2019-es idényben oda-vissza legyőzte a Real Madridot, 2019/2020-ban két vesztes meccsel startolt az Európa Ligában. Orosz támadásokat és feltámadást jósolt a közvélemény.

A várakozásoknak megfelelően kezdett a CSZKA, amely folyamatos nyomás alatt tartotta a kapunkat. A játék képe a második félidőre változott kicsit, akkor már a mieink is többször – türelmesen – járatták a labdát, ám a CSZKA-rohamok nem hagytak alább. Dibusz Dénes több alkalommal is bravúrral védett, de volt dolga a hátvédjeinknek is.

Csapatunk maximálisan betartotta Sergei Rebrov utasításait, egyetlen pillanatra sem hagyott alább a figyelem, ennek pedig a 86. percben lett meg a jutalma, miután az alig két perccel korábban beálló Varga Roland megszerezte a győzelmet érő találatot! A fegyelmezett futball jutalma egy komoly visszhangot kiváltó siker lett, melyet követően boldogan értékeltek a főszereplők.

 

Csoportharmadikként, emelt fővel búcsúztunk

Ludogorec–FTC 1-1 (1-0)

EL-csoportkör, 6. forduló

2019.12.12., Razgrad, Bulgária

A CSZKA moszkvai legyőzése után az orosz csapattal 0-0-s, majd az Espanyollal 2-2-es döntetlent játszottunk hazai pályán, így a Ludogorec elleni utolsó mérkőzésre maradt a döntés a továbbjutást illetően. Az újabb razgradi mérkőzés előtt a már biztosan továbbjutó Espanyol 11, a Ludogorec 7, a Fradi pedig 6 ponttal állt.

Bátran kezdtünk. Kulcspillanat lehetett volna az első félidő közepén, amikor a házigazda játékosa volt szabálytalan, a hazai kezezés után azonban hiába reménykedtünk büntetőben, a játékvezető sípja néma maradt. Sokan talán még a visszajátszásokat elemezték, amikor két perccel később Lukoki révén megszerezte a vezetést a Ludogorec. Noha Abraham Frimpong a szünet előtt egyszer megzörgette a kapufát, hátrányban maradtunk, a döntés pedig a második félidőre maradt – nem álltunk jól.

A térfélcserét követően a bolgár együttes rutinosan igyekezett lelassítani a játékot. Lett volna lehetőségünk, de csupán a hosszabbítás ötödik percében sikerült egyenlíteni – a makulátlan idegenbeli mérleg megmaradt, a tavaszi folytatásról viszont lemaradtunk.

- A Fradi az előző idényben komoly csapatok ellen mérette meg magát a nemzetközi porondon, ráadásul jó eredményeket is ért el, ez az egész csapatnak önbizalmat adhat. Bizonyos helyzeteket biztos, hogy az idén nagyobb rutinnal tud majd kezelni az együttes, mint tavalynyilatkozta hétfőn a nyáron igazolt kapusunk, Bogdán Ádám. Kétségtelen: a Fradi több olyan mérkőzést játszott tavaly, amelynek – különösen vendégként – nem esélyesként vágott neki, végül mégis rácáfolt a papírformára. Bízzunk benne, hogy mindez az új szezonban sem lesz másként.

Cikkajánló

„A tavalyihoz hasonló európai szintű játék kell”

Videón csapatunk útja, glasgow-i edzése és szlovén alapemberünk várakozásai a BL-meccs előtt.

Rebrov: Tiszteljük a Celticet, de lesz esélyünk ellene

Vezetőedzőnk mellett Botka Endre is nyilatkozott a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón.

Bogdán Ádám: „Van miből erőt merítenünk”

Kapusunk szerint a tavalyi nemzetközi szereplés önbizalmat adhat a csapatnak.

Somália: „Szeretnénk meglepetést okozni!”

Közönségkedvenc brazil játékosunk bizakodó, nagyon várja már a Celtic elleni, jövő szerdai BL-selejtezőt.

Több mint 100 év után játszhatunk újra a Celtickel

A Ferencváros skót csapatok ellen eddig nyolc találkozóból négyszer győztesen hagyta el a pályát.

,,Nem látszódott a különbség a pályán”

Owusu Kwabena a West Hamnek lőtt szépségdíjas gólja után nyilatkozott a FradiMédiának - VIDEÓ!

Döntetlen a 463,5 millió eurót érő West Ham ellen!

Owusu Kwabena és Alekszandar Pesics is betalált az angol élvonalbeli csapat ellen 2-2-re végződött meccsen.

Viszlát Lienz, köszönjük Tirol!

Szép cselek, védések és érzelmek a második nyári edzőtáborunk legszebb pillanatai között - VIDEÓ!

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin