2024. június 15.
Varga gólt fejelt, de kikaptunk Svájctól
Gólkirályunk találata csak a szépítésre volt elég a szünetben már kettővel vezető Svájc ellen az Eb-n.

Elérkezett a nagy nap, a magyar labdarúgó-válogatott megkezdte szereplését a németországi Európa-bajnokságon. Szombatra magyar szurkolók ezrei árasztották el Köln városát, volt aki pénteken indult autóval, volt, aki a repülőutat választotta, de senki sem akart lemaradni a Svájc elleni meccsről, amely kulcsfontosságú volt, miután a nyitányon a csoportunkban a házigazda Németország 5-1-re elverte a skótokat. Aki itt nyert az továbbjutás esélyesévé lépett elő. A szurkolók egy stadionhoz közeli ipartelepen gyülekeztek a hagyományos vonuláshoz, de voltak olyanok is, akik nem masíroztak be a stadionba, hanem csak a hangulat miatt jöttek, s maradtak kivetítőn nézni a meccset.

A szurkolókon ezúttal sem múlt semmi

A délutáni találkozóra Marco Rossi az alábbi kezdőcsapatot jelölte ki: Gulácsi – Fiola, Lang, Orbán, Szalai, Kerkez – Nagy Á., Schäfer – Sallai, Szoboszlai – Varga. Ami a fradistákat leginkább érdekelhette, Varga Barnabás mellé nem került más FTC-focista, az olasz szakember Gulácsi Péter jelölte a kapuba Dibusz Dénes helyett. Botka Endre a kispadról várt bevetésre. 


I. félidő


A magyarok kezdték a találkozót a teltházas kölni stadionban, a mieink teljes fehér, míg a svájciak piros felszerelésben léptek pályára.

A Svájc elleni kezdők

Az első tíz perc puhatolózással telt, Sallaitól jegyezhettünk fel egy erősen fölé lőtt labdát, míg egy svájci Kerkez megrúgásáért sárgát kapott. A 13. percben Duah ijesztett ránk, kiugrása után betalált, Gulácsi mellett gurított a jobb alsó sarokba, de a játékvezető elsőre elvette les címén, a VAR azonban rászólt Vincic fülére, a Ludogorec légiósa, Kwadwo Duah valóban nem volt lesen (0-1). A 19. percben Szalai bal oldali beívelése után szállt a labda ígéretesen Szoboszlai feje felé, de Sommer jól jött ki a kapujából. Kis híján gólt rúgattunk Svájccal ez után, Kerkez passzolta el a labdát, Szalai nem tudott menteni, de Vargas lövése elakadt a szöget jól záró Gulácsiban.

Varga Barnának nehéz dolga volt a svájci védőkkel

A folytatásban a svájciaknál volt többet a labda, de veszély igazából egyik kapu előtt sem alakult ki. A szurkolótáborok megállás nélkül biztatták csapatukat, méltó volt egy Eb-hez a hangulat. A 40. percben Szoboszlai Dominik bal oldali beadása után találta meg a labda Orbán fejét, de a Leipzig védője inkább vállal csúsztatott, amely nem volt veszélyes Sommerre nézve. A szünet előtt sajnos aztán még egy gólt kaptunk, Michael Aebischer úgy döntött, nem várja meg a felfutó Rodríguezt a bal szélen, inkább befelé tol egyet és 22 méterről nagy erővel elcsavarta a labdát a bal alsó sarokba (0-2).

II. félidő 

A második félidőre Lang nem jött ki, Marco Rossi Bolla Bendegúzt küldte be helyette, aki az előző években épp Svájcban légióskodott. Az lehetőség Duah előtt adódott, de rövid sarokra tartó lövését védte Gulácsi. A másik oldalon Sallai legurítása után Szoboszlai lőhetett volna, ám egy cselt még bedobott, a lövés pedig gyengére sikerült. Freuler is besárgult a második félidő derekán. A mieink nehezen jutottak el helyzetig, egyedül Szoboszlai szabadrúgásai jelenthettel volna veszélyt, de Svájc uralta a légteret. A 62. percben aztán eljöhetett volna Varga Barna nagy pillanata, ám Sallai beadása után mellé fejelt, a labda alig kerülte el a jobb felső sarkot. A 66. percben viszont már tökéletesen érkezett, Szoboszlai tekerte be a labdát a jobb oldalról, Varga Barnabás a hosszú kibújt védője mellett és előre vetődve fejelt Sommer mellett a kapuba (1-2).

Varga góllal debütált az Eb-n

A gól után a sárga lapokban is szépítettünk Szalai révén. Egy szöglet után Schär fejelt alig a bal kapufánk mellé, majd Kerkez beadása után Sommer szedte fel a labdát a jó ütemben érkező Varga elől. A gól után felbátorodtunk és már többet támadtunk. Rossi támadó szellemű mester cserékkel próbálta veszélyesebbé tenni csapatát. A hajrában Fiola kapott sárgát. Az utolsó percben Gulácsi mutatott be bravúrt, egy szöglet után Xhaka csúsztatását védte reflexmozdulattal, majd egy svájci kontra is kimaradt. A végén sajnos nagyon kinyíltunk, ezt Breel Embolo büntette góllal (1-3). Az A-csoportban Németország és Svájc vezet egy-egy győzelemmel, Magyarország és Skócia 0 pontos. Folytatás szerdán 18 órától a házigazda németek ellen Stuttgartban.

Labdarúgás
Európa-bajnokság, A csoport, 1. forduló

Magyarország-Svájc 1-3 (0-2)
Köln, RheinEnergie Stadion, v.: Vincic (szlovén)

Magyarország: Gulácsi – Fiola, Lang (Bolla, 46.), Orbán, Szalai (Dárdai, 79.), Kerkez (Ádám, 79.) – Nagy Á. (Klienheisler, 67.), Schäfer – Sallai, Szoboszlai – Varga B.. Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Svájc: Sommer – Widmer (Stergiou, 68.), Schär, Akanji, Rodríguez, Ndoye (Rieder, 86.) – Xhaka, Freuler (Sierro, 86.) – Aebischer, Vargas (Embolo, 74.) – Duah (Amdouni, 68.). Szövetségi kapitány: Murat Yakin

Gólok: Varga B. (66.), ill. Duah (14.), Aebischer (45.), Embolo (93.)

Sárga lapok: Szalai, Fiola, ill. Widmer, Freuler


Cikkajánló

,,Nem látszódott a különbség a pályán”

Owusu Kwabena a West Hamnek lőtt szépségdíjas gólja után nyilatkozott a FradiMédiának - VIDEÓ!

Döntetlen a 463,5 millió eurót érő West Ham ellen!

Owusu Kwabena és Alekszandar Pesics is betalált az angol élvonalbeli csapat ellen 2-2-re végződött meccsen.

Viszlát Lienz, köszönjük Tirol!

Szép cselek, védések és érzelmek a második nyári edzőtáborunk legszebb pillanatai között - VIDEÓ!

Angol, francia és török sztárcsapatok is az FTC mögött

A Ferencváros az elmúlt évek nemzetközi sikereinek köszönhetően sokat lépett előre az UEFA klubranglistáján.

463,5 millió eurót ér ellenfelünk, a West Ham kerete

Együttesünk a 2022/2023-as idény UEFA Európa Konferencia Liga-győztesével találkozik.

Pascal Jansen: „ A West Ham ellen nő a nyomás”

Vezetőedzőnk szerint az angol sztárcsapat ellen fontos tapasztalatokat szerezhetnek a játékosok – VIDEÓ!

„Nagy kihívást jelent topligás csapattal játszani”

Cristian Ramírez elmondta, az elmúlt hetekben több időt töltött csapattársaival, mint a családjával.

Helyzetjelentés Tirolból: így készülnek a mieink

A csapat lakhelyéül szolgáló hotelt fiatal tehetségünk, Tóth Alex mutatta be részletesen.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin