2021. augusztus 26.
Újra Európában – ezt támasztják alá a számok is
Nálunk több gólt senki sem lőtt, de a passzhatékonyságban és a lövések számában is az élmezőnyben vagyunk.

Férfi labdarúgócsapatunk zsinórban harmadszor fogja képviselni magát egy európai kupasorozat csoportkörében. 2019-hez hasonlóan a mieinkre ismét az Európa Ligában vár majd hat csoportmérkőzés, de hogy kikkel szemben, az majd augusztus 27-én, pénteken 12.00 órától fog kiderülni. Azonban mielőtt fény derülne rá, hogy kik várnak csapatunkra az ősz során, érdemes még megvizsgálni a szerda este lezárult Bajnokok Ligája-selejtező statisztikáit. Ugyan a Young Boys ellen 6-4-es összesítéssel alul maradtunk, így a BL-csoportkör ezúttal nem jött össze, ám a selejtezősorozat alatt csapatunk így is remek teljesítményt produkált. Elég, ha az UEFA hivatalos statisztikái között böngészgetünk. Fontos már a cikk elején rögzíteni, hogy összesen 54 csapat kezdte meg a selejtezősorozatot a Bajnokok Ligája 2021/2022-es kiírásában.

Messze a legtöbb gólt lőttük a selejtezők során

A focit gólra játszák – szól a híres közmondás, és a mieink ebben a tekintetben a teljes selejtezős mezőny fölé nőttek. A Fradi a nyolc mérkőzés alatt összesen 17-szer zörgette meg az ellenfelek hálóját, aminél többre egyetlen csapat sem volt képes. Hatszor találtunk be a koszovói bajnok Prishtina ellen, ötöt vágtunk a litván bajnoki címvédő Zalgirisnek, majd a cseh aranyérmes Slavia Prahával szemben kétszer örülhettünk gólnak. A rájátszás során a svájci Young Boys kapusainak összesen négy alkalommal kellett a labdát kiszedniük a hálóból.  

Érdekesség, hogy a tavalyi selejtező-sorozatban kilencszer voltunk eredményesek (tegyük hozzá, hogy akkor a továbbjutás a playoff kivételével egy meccsen dőlt el), míg 2019-ben 14 gólig jutottunk, vagyis elmondható, hogy az utóbbi évek leggólgazdagabb csoportkörbejutását értük el. 

De hogy oszlott meg ez a 17 gól? A házi gólkirályaink Myrto Uzuni és a nyáron érkezett Ryan Mmaee lettek négy-négy találattal. Ezzel a teljesítménnyel két támadónk a BL-selejtező összesített góllövőlistáján a második és harmadik helyen zárt. Uzuni három gólpasszával (holtversenyben ez a második legtöbb a teljes mezőnyben) tudta megelőzni Mmaee-t, akinek két előkészítése volt. Ketten dupláztak a mi részünkről Franck Boli és Tokmac Nguen személyében, de mellettük Róbert Mak, Miha Blazic, Ihor Haratin, valamint Henry Wingo is betalált, vagyis összesen nyolc játékosunk is feliratkozott a gólszerzők közé.

Ihor Haratin az egész mezőny legpontosabb játékosa

Vannak további mutatók is, amelyekben az élmezőnyben végeztünk. Ilyen például a passzpontosság, ahol csak az ukrán Sahtar Donyeck tudott fölénk nőni (86,5%). A mieink a 84%-os passzhatékonysággal ezen lista második helyén végeztek, olyan klubokat megelőzve, mint a holland PSV (83,5%), az osztrák Salzburg (82,5%) vagy a jól ismert Dinamo Zagreb (82,5%). Ha egyénekre lebontva vizsgáljuk ezen statisztikát, akkor még inkább büszkék lehetünk, hiszen ukrán középpályásunk, Ihor Haratin 95%-ban jó helyre továbbította a labdát, amivel ő lett az egész mezőny legjobbja. 

Ami a labdabirtoklást illeti, az 53,5 %-os arány a selejtezőben résztvevő csapatok közül a hatodik legjobb. A legtöbb kapura tartó kísérlet tekintetében a horvát bajnok zágrábiak vitték a prímet (114), de Peter Stöger legénysége is aktív volt az ellenfelek kapuja előtt a selejtezők során, hiszen 88 próbálkozásukkal ebben a mutatóban is az előkelő hatodik helyen végeztek. Védőink is kitettek magukért, hiszen összesen 27 sikeres tisztázást hajtottak végre, ami a 9. legjobb a mezőnyben.

A fent részletezett statisztikák is jól mutatják, hogy  csapatunk valóban az európai klubfutball teljes jogú tagjává vált. Az újabb nemzetközi szereplés pedig ősszel következik, és augusztus 27-én, pénteken 12.00 órától meg is fogjuk tudni, hogy mely csapatok ellen küzdhetünk a továbbjutásért.

Cikkajánló

,,Nem látszódott a különbség a pályán”

Owusu Kwabena a West Hamnek lőtt szépségdíjas gólja után nyilatkozott a FradiMédiának - VIDEÓ!

Döntetlen a 463,5 millió eurót érő West Ham ellen!

Owusu Kwabena és Alekszandar Pesics is betalált az angol élvonalbeli csapat ellen 2-2-re végződött meccsen.

Viszlát Lienz, köszönjük Tirol!

Szép cselek, védések és érzelmek a második nyári edzőtáborunk legszebb pillanatai között - VIDEÓ!

Angol, francia és török sztárcsapatok is az FTC mögött

A Ferencváros az elmúlt évek nemzetközi sikereinek köszönhetően sokat lépett előre az UEFA klubranglistáján.

463,5 millió eurót ér ellenfelünk, a West Ham kerete

Együttesünk a 2022/2023-as idény UEFA Európa Konferencia Liga-győztesével találkozik.

Pascal Jansen: „ A West Ham ellen nő a nyomás”

Vezetőedzőnk szerint az angol sztárcsapat ellen fontos tapasztalatokat szerezhetnek a játékosok – VIDEÓ!

„Nagy kihívást jelent topligás csapattal játszani”

Cristian Ramírez elmondta, az elmúlt hetekben több időt töltött csapattársaival, mint a családjával.

Helyzetjelentés Tirolból: így készülnek a mieink

A csapat lakhelyéül szolgáló hotelt fiatal tehetségünk, Tóth Alex mutatta be részletesen.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin