2024. június 20.
Török dudaszótól a holland sípszóig
A FradiMédia németországi csapata naplóban foglalja össze az elmúlt Eb-napokat.

Ismét jelentkezik a FradiMédia Eb-útinaplója. Az új rész az elmúlt napok több száz kilométerét dolgozza fel, mivel szállásunk, Ulm, a magyar labdarúgó-válogatott Eb-bázisa, Weiler im Allgäu, valamint második és harmadik csoportmeccsünk helyszíne, Stuttgart között ingáztunk.

Hétfőn a MünsterPlatz-on található Ulmi nagytempolomnál kezdtünk, amely 1901-ig a világ legmagasabb épülete volt a maga 162 méterével, ottjártunkkor is épp fel volt állványozva, csinosítgatták. A 130 ezres Ulm szülötte a Nobel-díjas fizikus, Albert Einstein, a csillagász Johannes Kepler, de ha a focit nézzük, Uli Hoeness, a Bayern München világ- és Európa-bajnok legendája. A főtér tömve volt turistákkal, akik között megbújtak a német – fehér és rózsaszín -, török, horvát, vagy épp olasz mezbe bújt szurkolók, hiszen bár Ulm nem Eb-város, itt is követik a tornát.

Az Ulmi nagytemplom a maga 162 méterével A Herrenkeller étterem plafonja perecekkel

A helyi gyönyörű épületek, sétálóutcák és éttermek felfedezése után egy hangulatos bajor kocsmába rohantunk be egy kiadós zuhé elől. Itt a falakon az újságok az 1974-es világbajnokság döntőjét hirdették, amikor is az NSZK 2-1-re legyőzte a Johann Cruyff-fal felálló Hollandiát. A plafonon pedig perecek lógtak. Egy sváb helyi ételt a Käsespätzlét is megkóstoltuk, nokedli, sajt és saláta, ajánljuk mindenkinek, aki erre jár.

Helyi sváb étel, helyi sörrel Az 1974-es vb-döntő a Bildben

Szállásunkat a Duna mentén közelítettük meg, ahol szintén hangulatos kis éttermek találhatók, a folyó itt jóval keskenyebb, mint odahaza Budapesten.

Kedden találkoztunk játékosainkkal, Dibusz Dénessel, Varga Barnabással és Botka Endrével, a magyar labdarúgó-válogatott Weiler im Allgäuban található bázisán. A településről készült videó ITT nézhető meg. Bár bíztunk benne, hogy a Marco Rossi által eltervezett változtatások Botkát is érintik majd, végül nem ő került a csapatba Németország ellen. Kedden délután Lindauban tettünk villámlátogatást, a válogatottól 10 km-re fekvő Boden-tó partján.
A Boden-tó Lindaunál

De még a házigazdák előtt egy érdekesség. Kedden délután Törökország 3-1-es győzelemmel kezdett az Eb-n Georgia ellen.

Török öröm a köbön

Nyolckor ért véget a meccs Dortmundban(!), de Ulmban még két és fél órával később, 22:30-kor is folyamatos volt a dudálás az utcákon, török zászlók és sikítozó hölgyek lógtak ki a kocsikból. Hivatalos adatok szerint 1,3 millió német állampolgárságú török él Németországban, de a valóságban számuk többszörösére tehető.

Eljött az szerda, a Németország elleni mérkőzés napja. Mi ezt gyorsan elfelejtenénk… Óriási záporban indultunk el a 100 km-re lévő Stuttgartba, elsőnek a vonuláshoz kijelölt gyülekező helyet céloztuk meg, ám ott se angolul beszélő embert, se parkolót nem találtunk, így a centrum és a fan zone-ok felé vettük az irányt.

A szurkolóizónák közelében lévő parkolóházak szinte mind telve voltak már délelőtt, ám végül sikerült megállni, s sok magyar, valamint pár német drukkerrel is interjút készíteni, mit várnak a meccstől.

Eb-árlista a szurkolói zónákbanVitának, balhénak nyoma sem volt, a német emberek segítőkészek voltak, bár interjút kevesen akartak adni. Mindenki bizakodó volt, fogyott a sör, kisütött a nap. Délre ismét megcéloztuk a gyülekező helyét, parkolni is sikerült. Egy hatalmas parkban volt a kijelölt helyszín, egy nagyobbacska tó partján. A szervezők ételt és italt kínáló sátrakkal várták a magyar szurkolókat, kupont kellett vásárolni pénzért, úgy lehetett fizetni. Alább az árak. Akkor buli most nem volt Kölnben, Náksi Attila sem állt a DJ-pultban, sőt a vonulás kezdése is erősen döcögött, végül sikerült összeállni egy alagútban a tábornak, s információink szerint mintegy 8000 ezer drukker tudott elmasírozni a stuttgarti Mercedes-Benz Arénáig, ahol korábban volt focistáink közül Lisztes Krisztián, Szabics Imre és Hajnal Tamás is kergette a labdát.

Vonulás Stuttgartban

Viszont a vonulás okozta lezárás nagy bonyodalmakat okozott az építkezések miatt amúgy is felforgatott belvárosban. 10 perces autós utunkat másfél órán át tettük meg, ráadásul a helyi önkéntesek 3-ból három alkalommal rossz irányba tereltek el minket a stadion közelében, szóval kijelenthető Stuttgart nem Köln, utóbbiban sem volt minden tökéletes, de legalább a net jól működött, amely a médiamunkásnak lételeme, főleg ha külföldön dolgozik. Stuttgartban ezzel komoly bajok voltak. Sajnos a csapat sem hozta a bravúrt, bár jól kezdett Marco Rossi együttese, az elmúlt években tapasztalt szerencse, vagy az a plusz most hiányzott, ráadásul a jobb erőkből álló hazaiakat a játékvezetői döntések is segítették.

Varga Barna ezúttal helyzetekig jutott csak

A szurkolóink ezúttal is mindent megtettek a német fölényt eltüntették a lelátón, ám Musiala és Gündogan góljával Németország 2-0-ra nyert és továbbjutott, mi utolsó helyre csúsztunk. Marco Rossi és Nagy Ádám is foglalkozott a bíróval a meccs végén - a holland Danny Makkelie sípszóját szerettük volna hallani a németek góljánál és egy ellenünk elkövetett szabálytalanságnál is, de néma maradt a fütyülő-, de nekünk már csak előre szabad tekintenünk, meg kell verni Skóciát és talán akkor majd jön Fortuna is, s segít nekünk a legjobb harmadikok összevetésében.

Botka Endre Eb-bevetésre vár

Csütörtökön a német lapok a továbbjutást ünnepelték, s már találgatták ki lehet a nyolcaddöntőben az ellenfél, ugyanakkor több helyen szintén véleményesnek látták az első gólt, amikor Gündogan taszajtott egyet Orbánon. A szurkolókkal is foglalkoztak kicsit, nagyon tartottak a magyaroktól hogy balhézni fognak, de ehhez képest alagútból letépett vezetékeket tudtak a számlánkra írni, plusz pirotechnikát. A német vonulásból 50-nél is több embert emeltek ki, magyarok esetében pedig alig történt intézkedés.

Dibusz Dénes becsülettel edz, harmadik Eb-jén is cserepados marad?

Ma délelőtt letört arcokat láttunk Weiler im Allgäuban, a vereség éreztette hatását, azért persze Dibusz Dénes és Botka Endre örömmel üdvözölt minket, Varga Barnabással ezúttal nem találkoztunk, mert a kezdőcsapatnak biciklitúra volt kijelölve a közeli hegyekben. Válogatottunk bár lejtőre került, de ha jól váltanak sebességet Vargáék, még egy új Eb is kezdődhet nekünk. Vasárnap csak az dőlhet el, hogy kiesünk-e biztosan, minden más a csoportkör végére marad. Következő naplóbejegyzésünkben mindhárom Fradi-játékos várakozásairól olvashatnak a sorsdöntő Skócia elleni meccset illetően.

Kövessetek minket és élvezzétek folyamatosan frissülő tartalmainkat a FradiMédia minden felültetén: a fradi.hu mellett Facebook- és Instagram-csatornánkon, valamint a Youtube-on és Tiktokon is.


Hajrá, magyarok! Hajrá, Fradi!

Szabó Dávid (Németország)

Labdarúgó-Eb-programunk

A csoport:
Június 15., szombat  Magyarország-Svájc 1-3
Június 19., szerda     Németország-Magyarország 2-0
Június 23., vasárnap  Skócia-Magyarország 21 óra, Stuttgart

1. Németország 2 2 - - 7-1 6 pont
2. Svájc 2 1 1 - 4-2 4 pont
3. Skócia 2 - 1 1 2-6 1 pont
4. Magyarország 2 - - 2 1-5 0 pont

A fradista Eb-útinapló korábbi részei:

1. rész ITT olvasható!

2. rész ITT olvasható!

3. rész ITT olvasható!

Cikkajánló

Fradi TV: Megmutatjuk, hol készültek Macron-mezeink!

A Macron-gyár kulisszái mögött, új brazil igazolásunk és olimpiai ruhapróba a legújabb adásban.

Íme, labdarúgóink vadonatúj meze!

Új sportszergyártónk, a Macron három teljesen egyedi mezt tervezett a rekordbajnok Ferencvárosnak.

Ilyen volt a nyár első edzőtábora

Mérkőzések, kemény edzések és vicces pillanatok jellemezték labdarúgócsapatunk napjait Bad Radkersburgban.

Kehinde: „Azt mondta az edző, 0-0-ról indul a mérkőzés”

A második félidőben pályára lépő és duplázó Tosin Kehinde szerint az egész csapat optimista a szezonra.

Jansen: „Jól megismertük egymást ebben az egy hétben”

Vezetőedzőnk több dolgot is látott a Sepsi ellen, ami reméli, később is visszaköszön.

4-4 a Sepsi ellen, az utolsó pillanatban egyenlítettünk

A sorcsere után a második játékrészben végül négy gólt szereztünk.

„Az Eb legjobb része? Mikor kiderült, Varga jobban van”

Marco Rossi szövetségi kapitány szerint a Svájc elleni vereség rányomta a bélyegét a torna folytatására.

Véget ért az Európa-bajnokság Magyarország számára

Nem a magyaroknak kedvezően alakultak az eredmények az utolsó két csoportban, a mieink búcsúztak a tornától.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin