2022. január 16.
Száz éve született Deák „Bamba” Ferenc
A Fradi Múzeum és a Puskás Intézet egy időszakos kamarakiállítással készült Bamba tiszteletére - VIDEÓ!

Deák Ferenc 1922. január 16-án született Budapesten, azon belül is Ferencvárosban. A család péküzletében munkát vállaló fiú 13 évesen kezdett el futballozni, először kapusként, egy edzés alkalmával viszont a labda úgy fejen találta, hogy elveszítette az eszméletét. A szülei ezután eltiltották a labdarúgástól. Kivételes tudására felfigyelt az FTC edzője, az akkoriban a tehetségeket kutató Berkessy Elemér, aki meggyőzte a szülőket, hogy fiúk folytassa a focit, de kikötötték, hogy a kapuba nem állhat.

A kis Deák Ferenc a pestszentlőrinci SZAC-ban kezdte pályafutását, itt kapta a „Bamba” becenevet.

- Még Lőrincen neveztek el így, mert jó szokásom szerint a középkör táján, a felezővonalnál helyezkedtem el, látszólag úgy, mintha semmi dolgom nem lenne ott. Bambultam, de amikor jött a labda, mindig gyorsan és váratlanul mozdultam meg. Hiába, támadni és gólt lőni, ez a legszebb a futballban! Még ilyen bambásan is... – mondta el évekkel később egy interjúban Deák Ferenc.

Az 1945/1946-os szezonban 34 mérkőzésen 66 gólt szerzett, ami máig világrekordnak számít, de a következő bajnokság góllövőlistáját is az élen zárta 48 találattal. Az 1947-es szezontól csatlakozott a Ferencvároshoz, ahol 1950-ig összesen 111 mérkőzésen 155 gólt szerzett. Csapatunkkal egy bajnoki címet nyert, az 1948/1949-es idényben a megalakulása fél évszázados jubileumát ünneplő együttes 30 mérkőzésén szerzett 140 góljából 59 találattal vette ki a részét, amely szintén gólkirályi címet jelentett neki. Politikai okok miatt a szezon végén az ősi rivális Budapesti Dózsához távozott. Játékoskarrierje utolsó éveit a VM Egyetértésnél, a Bp. Spartacusnál, illetve a Siófoknál töltötte.

Deák Ferenc az 59 gólért járó trófeával

A válogatottban 1946 és 1949 között 20 mérkőzésen 29-szer volt eredményes, amely 1,95 gólaránynak felelt meg, ez pedig szintén a mai napig világrekordnak számít. A FTC örökös bajnoka 1992-ben vehette át az FTC Aranydiplomáját, 1997-ben Münchenben pedig az „Évszázad gólkirálya” címét érdemelte ki a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezettől, az IFFHS-től. 1998. április 18-án hunyt el Budapesten. „A Fradi gólkirályai” című korábbi sorozatunkban az ITT elérhető írással emlékeztünk meg róla.

Deák Ferenc január 16-án ünnepelné 100. születésnapját. A korszakos csatárzseni emléke előtt tisztelegve a Fradi Múzeum és a Puskás Intézet közösen egy időszakos kamarakiállítással készült. A kiállított tárgyak között van a néhai támadó több, egykori pestszentlőrinci, ferencvárosi és válogatott relikviája is.

Cikkajánló

Fiatal Fradi-szurkoló nyerte a Vespa motort

Illés Koppány és édesapja a Midtjylland elleni BL-mérkőzés előtt vehette át nyereményét - VIDEÓ!

Féláron a BL-meccsek 4 ezer Fradi-szurkolónak!

Négy hónapos kedvezményes RTL+ előfizetést ajándékozunk 4 ezer szurkolónknak: féláron nézhetik a BL-meccseket!

Sajtóakkreditáció az Újpest elleni bajnokira

A sajtó munkatársai augusztus 16., péntek 14.00-ig adhatják le akkreditációjukat a szombati mérkőzésre.

Botka: „Az első félidőben jöhetett volna a második gól”

Válogatott védőnk szerint a szurkolóknak is köszönhető az első félidőben mutatott remek játék – VIDEÓ!

„Jobb helyzetkihasználásra van szükség”

Holland vezetőedzőnk, Pascal Jansen a Midtjylland elleni visszavágó után értékelt.

Döntetlen hazai pályán, az Európa Ligában folytatjuk

Cissé góljával vezettünk, de egyenlített a Midtjylland, így az Európa Liga playoffkörében folytatjuk.

HSA Hónap játékosa: Traoré lett július legjobbja!

Szurkolói szavazásunkon mali szélsőnket látták július hónap legjobbjának.

FTC-FC Midtjylland: parkolási lehetőség!

A kedd esti BL-selejtezőre autóval érkező drukkereink az MVM Dome parkolóját használhatják.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin