2024. február 26.
Rekordbeállítás: Zsinórban 15 derbi-siker!
Varga Barnabásék egy bő százéves csúcsot állítottak be, de májusban jöhet az új rekord!

34-szeres magyar bajnok férfi labdarúgócsapatunk 5-0-ra nyerte az idei év első, a 2023/24-es szezon második derbijét az Újpest ellen. Dejan Sztankovics elégedetten értékelt, ahogyan Varga Barnabás és a két gólját előkészítő Katona Bálint is.

Az újabb kiütéses siker értékét tovább növeli, hogy ezzel a győzelemmel történelmi távlatokat értek el a mieink. Ugyanis ez volt zsinórban a 15. győzelmünk a lilák ellen, erre utoljára több, mint 100 éve volt példa utoljára. Akkor 1905. február 19. és 1916. december 10. között szintén 15-ször hagytuk el győztesen a pályát az Újpest ellen.

A közös történelmünk első meccsére még a Soroksári úton került sor, Weisz Ferenc duplájával született meg az első derbi-sikerünk.  Fél évvel később Koródy Károly, Pákay Ágost okozta a lilák vesztét, akiknek erejéből a szépítésre futotta a 3-1-es sikerünket hozó bajokin.

Bő száz évvel ezelőtt is tudták, hogy kell legyőzni az Újpestet.

A harmadik összecsapáson Schlosser Imre két gólja jelentette a különbséget, majd jött az első igazi kiütés, a Fradi 5-0-ra nyert idegenben. Felocsúdni se volt idő a vereségből, a következő alkalommal egy hatosba szaladt bele riválisunk. Ehhez képest az 1908 májusában lejátszott bajnokin „szűkös” 2-0-s győzelemmel hagytuk el a pályát. Egy évvel később a lila-fehérek két gólt is szereztek ellenünk, igaz, kaptak cserébe ismét egy hatost, Schlosser Imre és Weisz Ferenc is duplázott, majd 1909 szeptemberében szintén 6-2 lett a végeredmény.

1910 februárjában jött az újabb idegenbeli derbi, ahol ugyan az Újpest megszerezte a vezetést, a mieinknek sikerült fordítani. A következő bajnokink Schlosser Imréről szólt, aki mesterhármassal vette ki a részét a Fradi megsemmisítő, 7-1-es sikeréből. A visszavágó is hasonlóan „izgalmasra sikeredett”, a lilák 1-7-re láttak minket vendégül, Schlosser Imre hat góllal hálálta meg a vendégszeretetüket. 

1912. december 8-án sem volt kegyelem, a nagy hidegben rendezett meccsen 5-1-re nyertünk, ahogy szűk egy évvel később szintén 5-1 állt az eredményjelzőnkön. 1914 nyarán született meg az addigi legszorosabb eredményünk. Schlosser Imre mesterhármast szerzett, ám a másik oldalon Vágó Jenő duplázott, így a lefújásig szoros maradt a csata, de 3-2-re nyertünk. Két évvel később, 1916-ban már voltak jelei, hogy a zöld-fehér hegemónia véget érhet, Ivanoszky Dezső góljával sikerült otthon 1-0-ra nyernünk, a visszavágón azonban az Újpest 4-1-re múlta felül csapatunkat, megszakítva ezzel a Fradi addigra 15 meccsesre hízott győzelmi szériáját.

Jöhet az új rekord?

A következő évtizedekben hasonló nyerő szériára nem került sor a két csapat között, egészen napjainkig, pontosabban 2019-ig. Bő száz évet ugrunk az időben, május 4-én a Groupama Arénában 2-1-re nyertünk Varga Roland és Davide Lanzafame góljával, majd fél évvel később Franck Boli jelentette a különbséget.


Ekkor megkezdődött korábbi elefántcsontparti gólvágónk „uralma”, ugyanis zsinórban három derbit is az ő találatával húztunk be 1-0-ra.  

2020 októberében sikerült újra többgólos sikert aratni a lilák ellen, ekkor Tokmac Nguen és Somália szállította a három pontot.

A bajnokság februári folytatásában aztán jött egy idegenbeli 4-0-s siker Isael Barbosa, Myrto Uzuni, Vécsei Bálint találata mellett Junior Tallo saját kapujába lőtt góljával. Áprilisban jött el a revans lehetősége az Újpestnek, de Uzuni kétszer, Tokmac pedig egyszer mattolta a védelmüket, 3-0-ra nyertünk.

A következő idényben szeptember 26-án rendezték az első derbit, a 3-1-es győzelmünket Ryan Mmaee, Tokmac Nguen és Myrto Uzuni szállította, majd az idegenbeli meccsen Stjepan Loncar góljával nyertünk a Szusza Ferenc Stadionban. 

2022 áprilisában ugyan a lilák szereztek vezetést a Groupama Arénában, ám Vécsei Bálint és Tokmac Nguen révén 20 perc alatt fordítottunk, és nyertünk, ezzel bebiztosítottuk a bajnoki címünket.

Ezt követően érkeztünk el egy nagyon fontos derbihez. 2010-ben riválisunk 6-0-s vereséget mért ránk, idő kérdése volt, hogy mikor vágunk vissza az akkori sérelmekért. 2022 szeptember 4-én Kristoffer Zachariassen, Franck Boli és Adama Traoré megágyazott egy kiadós kiütésnek az első félidőben, majd Carlos Auzqui is betalált, a 89. percben pedig jött Ryan Mmaee, és kialakította a 6-0-s végeredményt.

2023-ban folytatódott a remek szériánk, februárban 3-1-re nyertünk Marquinhos és Ryan Mmaee góljával, valamint Tim Hall a saját kapujába talált, majd májusban egy 3-2-es siker következett idegenben, Amer Gojak duplázott, és Lisztes Krisztián is beköszönt. Októberben hazai pályán Alekszandar Pesics, Myenty Abena és Mohammed Abu Fani csendesítette el a vendég szektort, ezzel megszületett a 14. győzelmünk zsinórban az Újpest ellen. Így érkeztünk el múlt vasárnapig, amikor is Varga Barnabás és Alekszandar Pesics duplájával, valamint Stjepan Loncar góljával 5-0-ra kiütöttük a lilákat. 

Ezzel beállítottuk a fentebb taglalt 15 meccses rekordot, viszont minden esélyünk megvan az új csúcs eléréséhez. A bajnokságban ugyanis még van egy derbink hazai pályán, a bajnokság utolsó fordulójában, május 25-én a 241. derbire kerül sor a Groupama Arénában. Amennyiben marad az elmúlt években látott tendencia, és nyerünk, úgy zsinórban 16. alkalommal fogjuk győztesen elhagyni a gyepet. 

A teljesség kedvéért jegyezzük meg, hogy csapatunk 2015. december 12-én kapott ki utoljára az Újpesttől. Azóta 24 derbiből 19-et megnyertünk, és csak ötször hullajtottunk pontokat, tehát lassan kilenc éve veretlenek vagyunk a lilákkal szemben.

 

Cikkajánló

,,Nem látszódott a különbség a pályán”

Owusu Kwabena a West Hamnek lőtt szépségdíjas gólja után nyilatkozott a FradiMédiának - VIDEÓ!

Döntetlen a 463,5 millió eurót érő West Ham ellen!

Owusu Kwabena és Alekszandar Pesics is betalált az angol élvonalbeli csapat ellen 2-2-re végződött meccsen.

Viszlát Lienz, köszönjük Tirol!

Szép cselek, védések és érzelmek a második nyári edzőtáborunk legszebb pillanatai között - VIDEÓ!

Angol, francia és török sztárcsapatok is az FTC mögött

A Ferencváros az elmúlt évek nemzetközi sikereinek köszönhetően sokat lépett előre az UEFA klubranglistáján.

463,5 millió eurót ér ellenfelünk, a West Ham kerete

Együttesünk a 2022/2023-as idény UEFA Európa Konferencia Liga-győztesével találkozik.

Pascal Jansen: „ A West Ham ellen nő a nyomás”

Vezetőedzőnk szerint az angol sztárcsapat ellen fontos tapasztalatokat szerezhetnek a játékosok – VIDEÓ!

„Nagy kihívást jelent topligás csapattal játszani”

Cristian Ramírez elmondta, az elmúlt hetekben több időt töltött csapattársaival, mint a családjával.

Helyzetjelentés Tirolból: így készülnek a mieink

A csapat lakhelyéül szolgáló hotelt fiatal tehetségünk, Tóth Alex mutatta be részletesen.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin