2021. június 26.
Minden, amit tudnod kell BL-ellenfelünkről
Uzuni „ismerősei”, EL-csoportkörös játékosok, magyar és vb-bronzérmes edző a múltból. Ismerd meg a Prishtinát.

Amint az péntek este kiderült, mivel a Prishtina előbb (kedden, 2-0-ra) a San Marinó-i Folgore, majd (pénteken, szintén 2-0-ra) az andorrai Inter Escaldes együttesét is legyőzte, így a koszovói csapat jutott be a Bajnokok Ligája első selejtezőkörébe, ahol a mieink találkoznak vele.

Az alábbiakban első BL-ellenfelünket mutatjuk be szurkolóinknak részletesebben.

Magyar edző hozta el az áttörést

A klubot 1922-ben alapították, első csapatát katonák alkották. 11 bajnoki címével, hat kupagyőzelmével és 11 Szuperkupa-győzelmével ez a legsikeresebb egyesület Koszovóban, és az egyetlen csapat, amely sosem esett ki az élvonalból.

Eleinte a jugoszláv alsóbb ligákban szerepelt, majd miután a területet Albániához csatolták, már a helyi bajnokság északi csoportjában játszott. A második világháború után játékosai újra a jugoszláv pontvadászatokban, elsősorban a másodosztályban futballoztak. A Prishtina alapítója volt az új Jugoszláv Kupának, amelynek első szezonjában a legjobb 16 közé jutott, ami óriási siker volt az együttes életében.

A fellendülést egy magyar származású edző, Pálfi Béla hozta meg a csapat számára 1981-ben. Innen számítják a Prishtina aranygenerációját, amelynek sikerült felküzdenie magát az első osztályba. Pálfi játékosként nyert bajnokságot a Partizan Belgráddal és a Crvena zvezdával is, a jugoszláv válogatottal pedig részt vett az 1950-es világbajnokságon. De a második világháború alatt a magyar bajnokságban is pályára lépett az akkor Újvidéki AC-ként szereplő csapattal. Pristinába később került, már edzőként, és két évig, igen sikeresen vezette az együttest.

Szintén érdemes megemlíteni Miroslav Blazevic nevét is, aki 1985-ben irányította egy rövid ideig a csapatot, és talán a klub legnevesebb edzője volt. Blazevic 1994 és 2000 között hat évig lehetett a horvát válogatott szövetségi kapitánya, a nemzeti tizeneggyel 1998-ban vb-ezüstig menetelt. (cikkünk a hirdetés alatt folytatódik)

11 bajnoki cím 1991 óta

A koszovói bajnokság 1991-ben szakadt ki a jugoszláv futballrendszerből. Azóta a Prishtina a legsikeresebb csapat, amely 11-szer végzett az élen az elmúlt harminc évben. Emellett hét kupagyőzelmet és 11 Szuperkupa-aranyat is ünnepelhettek.

Az előselejtező döntőjének összefoglalója

A Vasast egyszer kiejtették

Az 1983/84-es szezonban a Közép-európai Kupában játszhatott a Prishtina – igaz, a sorozatnak ekkor már nem volt akkora nívója, mint korábban -, és menetelése során magyar csapattal, a Vasassal is találkozott. Sőt, ki is ejtette az angyalföldieket, a Prishtina végül másodikként zárta a sorozatot.

Az elmúlt években az Európa Liga selejtezőiben játszhatott nemzetközi mérkőzéseket. A 2018/19-es szezonban pedig első győzelmét is megszerezte UEFA-versenysorozatban, miután 6-1-es összesítéssel ütötte ki a gibraltári Európát az előselejtezőben, és kis híján az első körből is továbbment, két 0-0 után csak büntetőket követően búcszott a luxemburgi Fola Esch csapatával szemben.

Uzuni „ismerősei” az ellenfélnél

A Prishtinából több játékos is évekig játszott az albán bajnokságban, így a mieink támadója, a szurkolók által az Év legjobbjának választott Myrto Uzuni ellen is többen pályára léptek. Játékosunknak ismerős lehet Gledi Mici, Sabien Lilaj, Leonit Abazi és Gentjan Muca, ugyanis mindannyiuk ellen játszott albán bajnokit.

Előbbi két labdarúgó kapcsán szép emlékei is lehetnek, egy 2017-es Laci-Skenderbeu meccsen ugyanis Uzuni góljával verték a hazaiak 1-0-ra a Micivel és Abazival felálló ellenfelet.

Vécsei Bálint számára pedig Leotrim Kryeziut nem kell majd bemutatni, ugyanis a 2018/19-es idényben csapattársak voltak a svájci Luganóban. Igaz, a Prishtina mostani játékosának abban a szezonban csak hét perc jutott a bajnokságban. (Kryeziut kölcsönszerződése június 30-ig érvényes, így az ő maradása kétséges.)

El-csoportkörös mag

A Prishtinában van egy több játékosból álló nagyon erős bázis, akik jól ismerik egymást. Gleidi Mici, Sabien Lilaj, Enis Gavazaj (igaz, ő elképzelhető, hogy távozik) és Leonit Abazi ugyanis együtt volt az albán Skenderbeu labdarúgója,

ráadásul közösen érték el a csapat történetének nagy sikerét is, amikor – a playoffban a Dinamo Zagrebet búcsúztatva - a 2017/18-as szezonban eljutottak az Európa Liga csoportkörébe.

És ott sem vallottak szégyent, a Dinamo Kijevet például 3-2-re megverték. Lilaj és Abazi egyébként a 2015/16-os EL-csoportkörnél is ott volt már a Skenderbeu együttesében, nekik tehát a duplázás is összejött.

A legrutinosabb és legsikeresebb játékosok is közülük kerülnek ki. Mici többek között El-csoportkörös, albán és macedón bajnok, háromszoros Albán Kupa-győztes, Lilaj 17-szeres albán válogatott, hatszoros (!) albán bajnok, kétszeres Albán Kupa-győztes, de azeri kupagyőztes is. Mindketten ott voltak most pénteken is a kezdőcsapatban.

A csapat edzője a korábbi macedón válogatott játékos, a 43 esztendős Zekirija Ramadani.

Hamarosan jön is az odavágó

A mieink a BL-selejtezők első fordulójában találkoznak a Prishtinával. Az odavágót július 6-án, kedden 18.00 órától a Groupama Arénában rendezik, míg a visszavágót egy héttel később, július 13-án, kedden 20.00 órától játsszák.

A továbbjutóra a litván Zalgiris Vilnius (litván)-Linfield (északír) párharc győztese vár majd.

Cikkajánló

Indul a jegyértékesítés a Paks elleni bajnokira

Férfi labdarúgócsapatunk október 6-án, vasárnap 18.00-tól lép pályára a Paks vendégeként.

Sajtóakkreditáció a Tottenham elleni UEL-meccsre

A sajtó munkatársai október 1., kedd 12.00-ig adhatják le akkreditációjukat.

„Nem tudtuk fenntartani a koncentrációt a végéig”

Az Anderlecht elleni 2-1-es UEL-vereség után Dibusz Dénes értékelt a FradiMédiának – VIDEO

Pascal Jansen: „Tovább kell fejlődnünk”

Vezetőedzőnk szerint ezen a szinten a legkisebb hibák is megbosszulják magukat.

Nem sikerült pontot szerezni az UEL-nyitányon

Traoré révén csak szépítésre futotta a hajrában tíz emberrel játszó és 2-1-re nyerő Anderlecht ellen.

FTC-Puskás Akadémia: meccsnapi programok

Az Állatok Napja alkalmából állatsimogatóval, bemutatókkal és miniállatkerttel is készülünk.

Fradi-labdák 40% kedvezménnyel

A Puskás Akadémia elleni bajnoki napján háromfajta labdát is kedvezményesen vásárolhatnak meg.

Fradi Kamion a Puskás Akadémia elleni bajnokin

A vasárnapi bajnoki előtt 15.00 és 18.00 között csodálhatják meg országjáró járművünket.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin