2024. február 9.
Megható előadás az embermentő Fradi-hősökről
Csodálatos emléket állít Tóth Potya István és Kertész Géza emberfeletti tettének egy olasz színdarab - VIDEÓ

Hat év és több száz olaszországi előadás után Magyarországon is bemutatták az egykori ferencvárosi labdarúgók, később legendás edzők, a második világháború végnapjaiban ellenállóként és zsidómentőként mártírhalált halt Kertész Géza és Tóth Potya István életéről szóló színdarabot, amely a Lajhár és Potya címet kapta, és Roberto Quartarone „Két hős a kispadon” című könyvének színházi adaptációja. Az olasz nyelvű színdarab rendezője, dramaturgja és egyik főszereplője a Potyát alakító Antonio Carnevale, aki a Kertész Gézát megszemélyesítő Riccardo Stinconével lép színpadra. Stábunk ott volt a bemutatón, amely után a két legenda unokái is megosztották érzéseiket a színdarabról, míg a főszereplők elmesélték, hogyan építették fel Kertész Géza és Tóth Potya Istán karakterét a színpadon.

Így őrzi Tóth Potya emlékét az FTC

Klubunk hosszú évek óta rendhagyó kiállításokkal, könyvekkel, kiadványokkal ápolja Tóth Potya István emlékét. A Groupama Arénában skybox, az FTC-MVM Népligeti Edzőközpontjában gyakorlópálya viseli nevét.  Tóth Potya István labdarúgóként kétszeres bajnok és kupagyőztes volt, és edzőként is legendává vált. A Ferencváros első hivatásos trénere volt, 1925 és 1930 között irányítása mellett három bajnoki, egy KK és két kupagyőzelem a Fradi-mérlege. Tóth Potya az edzéseket előre, szinte mérnöki pontossággal megtervezte és edzésnaplóban rögzítette. Ezeket a páratlan irományokat 2016-ban májusában mutattuk be a Fradi Múzeumban, majd az edzésnaplókat 2020 februárjában, a Fővárosi Leváltárral közösen könyv formájában is kiadtuk.

2018 júliusában klubunk a Maccabi Tel-Aviv elleni labdarúgó Európa Liga-selejtező előtt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségével közösen emlékezett meg a hazai sporttörténelem megrendítő alakjáról a Fradi Múzeumban. A kupamérkőzésen a játékosokat pályára kísérő gyerekek a legendás sportember arcképével díszített pólókban emlékeztek és emlékeztettek mindannyiunk példaképére, a Ferencváros hősére.

Hősünk emléke előtt tisztelegve, halálának 76. évfordulója után nem sokkal, klubunk kezdeményezésére neve felkerült az embermentők márványtáblájára a Dohány utcai zsinagóga udvarán található Wallenberg emlékparkban.

Tóth Potya István születésének 130. évfordulóján, 2021 júliusában kérelmeztük a Yad Vasem Intézetnél, hogy legendánk Világ Igaza címet kapjon. A Világ Igaza a nem zsidóknak adható egyik legmagasabb izraeli állami kitüntetés, 2020-ig összesen 27.712 alkalommal ítéltek oda, ebből 869-et magyar állampolgároknak.

Klubunk ikonikus egykori labdarúgóját és edzőjét 2022 júliusában Zugló posztumusz díszpolgárává avatták, 2022 decemberében egykori lakóhelyénél botlatókövet helyeztünk el a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és Zugló Önkormányzatának összefogásával.

Tóth Potya Istvánról, klubunk példaképéről 2021 februárjában a FradiMédia egy dokumentumfilmmel emlékezett meg.

Cikkajánló

Traoré: „Emlékezeteset alkotnánk a Bajnokok Ligájában”

A The New Saints ellen mesterhármast jegyző támadónk kiváló edzőnek tartja Pascal Jansent.

Távozik Iyinbor Patrick

A 22 éves védő az elmúlt három idényt kölcsönben töltötte.

Tusványoson mesélt a VVK-győzelemről Rákosi Gyula

Klubunk legendája a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen vett részt.

„Nagyon meglepődtem!” – Varga Barna megkapta a maszkját

Riportunkból kiderül, hogy Kylian Mbappé Eb-n viselt maszkja jobb-e magyar válogatott támadónkénál – VIDEÓ

Indul a jegyértékesítés a walesi visszavágóra

Walesbe utazó drukkereink 10 ezer forintért válthatnak vouchert a párharc második összecsapására.

Zachariassen: „Ez egy tökéletes kezdés”

Norvég játékosunk szerint minden remekül alakult a TNS elleni első BL-meccsünkön – VIDEÓ!

„Fantasztikus energia áramlott a pályára”

Holland vezetőedzőnk ötgólos győzelemmel mutatkozott be csapatunk kispadján.

Magabiztos, ötgólos győzelem az első tétmérkőzésen

Együttesünk 5-0-ra verte a The New Saints-t a BL-selejtező első mérkőzésén.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin