2024. augusztus 10.
Meccselemzés: 30 százalék esély volt a védésre
A Ferencvárosi Torna Club szakemberei a dán Midtjylland elleni idegenbeli BL-mérkőzést elemezték.

A Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörében a Ferencváros 2–0-s vereséget szenvedett a dán Midtjylland otthonában. A helyzetek és a meccs képe alapján a vereség, és annak mértéke túlzónak mondható, így reális azt mondani, hogy a továbbjutás csak Budapesten dől majd el.

A mérkőzést követően Pascal Jansen kiemelte, ezen a szinten jobb helyzetkihasználásra van szükség, hogy eredményesek tudjunk lenni.

Nagy különbség volt az első és a második félidő között. Az elsőben jobban játszottunk. A bekapott gól után visszajöttünk, és volt esélyünk rá, hogy egyenlítsünk. A BL brutálisan kegyetlen tud lenni, egy hiba is hatalmas gondot tud eredményezni. Ez a mérkőzés megmutatta, muszáj kihasználni a lehetőségeidet egy ilyen szintű mérkőzésen. Legalább egy gólt kellett volna szereznünk” – mondta a találkozó után Pascal Jansen.

Elemzési szempontból mindig a nyílt játékot szokás figyelembe venni (kivéve persze, ha éppen a pontrúgások elemzése a cél), hiszen az tükrözi igazán a mérkőzés képét.

A várható gólok alakulása:

I. félidő (npxG)

Midtjylland    0,68

Ferencváros 1,22

II. félidő (npxG)

Midtjylland    0,52

Ferencváros 0,11

Összesen (npxG)

Midtjylland    1,20

Ferencváros 1,34

(npxG) = non-penalty xG, vagyis a tizenegyes nélküli mérkőzés xG nyílt játék alapján

A mérőszámok alátámasztják tehát Pascal Jansen szavait, a két csapat összességében hasonló minőségű helyzeteket alakított ki, a dánok viszont két gólt szereztek belőle, sokkal pontosabbak voltak a befejezéseknél. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a gólszerzési lehetőségeink szinte teljes egészében az első félidőbe alakultak ki.

A helyzetek minőségét vizsgálva még egy dolog kiemelendő: az ellenfél büntetőterületén belül megszerzett labdák 30 százaléka kapura lövéshez vezet, és azoknak mintegy feléből gól születik – ahogy az Buksa találatánál is történt.

A tizenegyesek közgazdaságtana

A játékelméletet az 1940-es években dolgozták ki olyan briliáns elmék, mint például Neumann János. Neumann zseniális matematikus volt, és részt vett a modern számítógépek megtervezésében is. Az ő nevéhez fűződik a játékelmélet megteremtése (minimax elv, 1928) – amelyet Morgensternnel készített el.

A játékelmélet azt a problémakört taglalja, amellyel a tizenegyesrúgónak is meg kell küzdenie, amikor szembekerül a kapussal, vagyis az „az, hogy én mit teszek, attól függ, hogy te mit teszel, viszont te aszerint cselekszel, hogy én mit teszek” problémát. A játékelmélet tehát a matematika egyik, interdiszciplináris jellegű, tudományágak közé egyértelműen nehezen besorolható ága, amely azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy mi a racionális (észszerű) viselkedés olyan helyzetekben, ahol minden résztvevő döntéseinek eredményét befolyásolja a többiek lehetséges választása, vagyis a játékelmélet a stratégiai problémák elmélete.

A játékelmélet kulcsa a résztvevők cselekedeteinek és stratégiájának analizálásán nyugszik. A tizenegyesek esetében például mind a rúgónak, mind a kapusnak stratégiát kell választania: hova lője a labdát vs. milyen irányba vetődjön. De mindkét résztvevő fél stratégiája azon múlik, hogy mit gondol, a másik vajon mit fog tenni.

A játékelmélet szerint zéró összegű az a játék, amelyben a játékosok csak egymás kárára növelhetik a nyereségüket, és pontosan ez a helyzet a büntetőkkel is: az én célom nem más, mint hogy megakadályozzam, hogy valóra váltsd a te célodat, vagyis a tizenegyespárbaj nem kooperatív játék, a résztvevők csak egymástól függetlenül, egymás rovására érhetnek el sikert.  

Az nem nagy titok, hogy minden játékosnak megvan az úgynevezett „természetes” lövőoldala – a legerősebben rüszttel lehet meglőni a labdát, emiatt a jobblábasok a kapusnak jobbra, a ballábasok a kapusnak balra tudják legkönnyebben belőni a labdát.

A tizenegyesek kutatásának egyik atyja, Ignacio Palacios Huerta 1995-ben még a Chicagói Egyetem diákjaként kezdett feljegyzéseket vezetni, és 2003-ban már tanulmányt (Professionals play Minimax) írt a megfigyeléseiből.

Ignacio 1417 tizenegyest vizsgált meg 1995 és 2000 között, az eredményeket pedig egy adatbázisban foglalta össze. Először kiszámolta, hogy milyen arányban voltak a sikeres próbálkozások attól függően, hogy a rúgó játékos a természetes vagy a nem természetes oldalát választotta (bal vagy jobb). A sikerráta 95%- os volt, ha a rúgó a természetes oldalára lőtt, a kapus viszont az ellenkező irányba vetődött (a fennmaradó 5%-ban a labda nem találta el a kaput). A sikerráta 92% volt, amennyiben a rúgó nem a természetes oldalát választotta, és a kapus az ellenkező irányba vetődött (a fennmaradó 8%- ban a labda nem találta el a kaput).

Nyilvánvalóan alacsonyabb értékeket kapunk, amikor a kapus eltalálja, melyik oldalra kell vetődnie: 70% volt a sikerráta, ha mind a tizenegyesrúgó, mind a kapus a lövő természetes oldalát vette célba, és mindössze 58%, ha mindketten az ellenkező oldalra mentek. Ebből kiderült, hogy a rúgónak akkor van a legkisebb esélye a gólszerzése, ha a nem természetes oldalát választja, és a kapus is arra vetődik.

Egy tizenegyes xG-je 0,76, vagyis szinte tökéletesen igaz az a kijelentés, hogy a tizenegyesek háromnegyedéből születik gól.

Aral Simsir – ahogy pályafutása eddigi próbálkozásai során mindig – a természetes oldalt választotta Dibusz Dénessel szemben, aki hasonlóan gondolkodott, és meg is ragadta a 30%-os esélyét a hárításra.

Elemzések a Fradi Applikációban

A Ferencvárosi Torna Club meccselemző szakembereinek munkáját elsőként az iOS és Android operációs rendszeren is elérhető Fradi Applikációban olvashatják. 

Az alkalmazás felhasználói minden hazai mérkőzésünk után elérhetik az aktuális találkozónkról szóló cikket, amely alapos részletességgel elemzi a pályán történteket. Csapat- és egyéni szinten is számos érdekességet megtudhatnak szurkolóink például a passzokról, a támadójátékról vagy éppen a védekezésről. Az írások tele lesznek ábrákkal, statisztikai mutatókkal, kulcsmozzanatokkal és részletes taktikai megoldásokkal.

72 órán keresztül csak a Fradi Applikációba bejelentkezett felhasználók láthatják a cikkeket, ezt követően a fradi.hu-n is megjelennek majd az elemzések.

Cikkajánló

„Előnyben vagyunk, de van még 90 perc a párharcból”

A találkozó előtt Adam Buksa és Thomas Thomasberg tartott sajtótájékoztatót a dán együttes részéről.

„Hazai pályán meg tudjuk fordítani a párharcot”

A Midtjylland elleni BL-visszavágó előtt Pascal Jansen és Kristoffer Zachariassen tartott sajtótájékoztatót.

FTC–Midtjylland: Ezekkel a programokkal készülünk!

Karaokéval, billiárdfocival, reflexteszttel és lövőerőmérővel is várjuk szurkolóinkat a BL-mérkőzésünk előtt.

Dibusz Dénes Sellye díszpolgára lett

Az FTC magyar válogatott kapusa szülővárosában vehette át a rangos kitüntetést.

Fradi Kamion kitelepülés a BL-selejtező előtt

Szurkolói Élmények és csapolt Fradi Lager a Groupama Arénánál.

Dibusz: „Önbizalmat ad ez a siker a keddi meccsre”

A DVTK elleni 2-0-s sikert követően csapatunk kapitánya, Dibusz Dénes értékelt – VIDEÓ!

Jansen: Elégedett vagyok Dalival és a csapattal

Vezetőedzőnk a DVTK elleni bajnoki után értékelt.

Ben Romdhane duplája három pontot ért Miskolcon

Férfi labdarúgócsapatunk 2-0-ra győzött a DVTK vendégeként az OTP Bank Liga 3. fordulójában.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin