2024. október 11.
Mark Otten: „Sok magyar szóra emlékszem még, soroljam?”
Korábbi futballistánk élete egyik legjobb döntését hozta a Fradival, sőt, nyáron majdnem visszatért – INTERJÚ

A három ferencvárosi labdarúgót, Botka Endrét, Dibusz Dénest és Varga Barnabást is a soraiban tudó magyar válogatott péntek este 20.45-től a Puskás Arénában fogadja Hollandiát a Nemzetek Ligája A-Ligájának 3. fordulójában.

A mérkőzés előtt telefonon értük a Ferencváros korábbi holland futballistáját, Mark Ottent, aki a magyar-holland meccs esélyei mellett örömmel mesélt régi ferencvárosi emlékeiről, jelenlegi munkájáról a NEC Nijmegennél, illetve vezetőedzőnkről, Pascal Jansenről és arról, hogy a Fradi elkaphatja-e az AZ Alkmaart az UEFA Európa Ligjában.

Mark Otten a NEC edzésén (Fotó: https://www.nec-nijmegen.nl/)- Két edzés között?

- Nem, edzőmeccsünk volt ma, utána egy közös ebéd a csapattal és éppen hazafelé tartok. Nincs gond a hanggal? Csak mert biciklizem.

 

 

- Egyáltalán nincs, teljesen jó! Csak így simán, biciklivel jártok edzésre?
- Igen, abszolút, nincs rohanás.

- Mi pontosan a beosztásod a NEC szakmai stábjában?
- Másodedző vagyok. (mondja magyarul)

- Ó, csak így lazán, magyarul. Sok magyar szóra emlékszel még?
- Most soroljam? Amikor Magyarországon éltem, akkor tényleg sok magyar szó rám ragadt. Sok szurkolóval tartom is a kapcsolatot, beszélgetünk, viccelődünk, így nyugodtan mondhatom: „Még mindig nagyon jó!” (magyarul)

- Akkor folytassuk a magyar szálat, annyiban változtatva, hogy péntek este lesz egy magyar-holland Nemzetek Ligája-meccs. Nézed majd? Folytatódik Hollandia jó szériája, vagy a magyar válogatott meglepetést szerezhet?

- Igen, tervben van, hogy nézem. Az Európa-bajnokság óta a holland válogatott keretében történt néhány változás. Ronald Koeman szövetségi kapitány sok rutinos játékossal nem számolt most sérülés vagy éppen formahanyatlás miatt. Sok tehetséges, fiatal játékos viszont ott van, akik például a németek elleni meccsen jó teljesítményt nyújtottak. Ezért hasonlóan támadófocit várok a mieinktől, mint amit az előző két NL-mérkőzésen mutattak. Megnéztem a párharc legutóbbi eredményeit, amelyek ugyan nagyon kedvezőek voltak Hollandia javára, de a mostani modern futballban bármelyik csapat nyerhet. Hol játszik éppen több frissebb, jó formában lévő játékos, milyen taktikával áll fel egy csapat. Sok múlik majd a meccs kezdésén, mennyire lesz agresszívabb egyik csapat a másiknál. Ezért nem lesz ez egy egyszerű mérkőzés Hollandiának. Esélyesebbnek tartom ugyan a mieinket a győzelemre, de a magyarok nagyon jók. Marco Rossi fiai képesek meglepetést szerezni, látva az elmúlt két évben mutatott teljesítményeiket.

- Akkor biztosan láttad, hogy három Fradi-játékos is ott van a magyar keretben. Követted az ő teljesítményüket is?

- Ahogy az egész Fradiét! Főleg az elmúlt három évben volt érdekesebb számomra a csapat, lévén, hogy honfitársam, Mats Knoester is már ott játszik és persze az új szezontól pedig már Pascal Jansen a vezetőedző, Denny Landzaat pedig a pályaedző. Nick Segers erőnléti edző éppen tőlünk, a NEC-től ment el a Fradihoz, tavaly még a kollégám volt. Amikor Pascal felkérte őt segítőjének, az első dolga volt, hogy felhívott és a klubról kérdezett. Csak csupa szép és jót tudtam mondani. És most figyelj! Pascal engem is megkeresett, hogy csatlakozzam a szakmai stábhoz. Óriás megtiszteltetés volt, de nekem addigra már volt itt egy kialakult közegem a NEC-nél, de már csak ez a telefonhívás is nagy önbizalmat adott a jövőre nézve, hogy jól csinálom a munkámat. De visszatérve a kérdésedre. Követem a csapatot, láttam sajnos, hogy az elmúlt hétvégén kikapott a Fradi Pakson, ráadásul Böde Dani, akivel együtt játszottam, gólt is szerzett ellenük.

Pascal Jansen munkája és az emlékezetes meccs

- Mi a véleményed Pascal Jansenről?

- Hollandiában nagyon szerették az emberek, az AZ Alkmaarnál jó munkát végzett és ezért is volt meglepő, hogy tavaly szezon közben elküldték. Ezután került a Fradihoz. Új klub, új közeg, magas elvárásokkal, teljesen más költségvetéssel és játékoskerettel. Jó meccsekkel kezdett. Láttam, hogy leigazolták Virgil Misidjant, aki már játszott Hollandiában és ott jól is futballozott, minőséget képviselt. Ő sokat tehetne a Pascal által kitalált rendszerben. Szerintem Pascal van olyan jó edző, hogy a Fradi mellett a magyar bajnokságnak is jót tehet, egy magasabbra szintre emelheti ligát a taktikai meglátásaival, az elképzeléseivel. Sosem pánikol, sosem őrül meg, egy teljesen nyugodt ember az oldalvonal mellett. Ismerem őt, szóval szerintem egy nagyon jó edző.

- Ha már szóba hoztuk az AZ Alkmaart. Január 30-án majd őket fogadjuk az UEFA Európa Ligában. Mit kell róluk tudni? Elkaphatja őket a Fradi?

- Természetesen! Szerintem Magyarországon mindenki hiszi, hogy az AZ legyőzhető és jól is gondolják. Nagyon kicsi a különbség a két klub között. Érdekesség: ugye a 2011/12-es Európa Liga-szezonban az Ulissest búcsúztattuk, majd sajnos kiestünk az Aalesund ellen. Viszont, ha akkor továbbjutunk, akkor egy bombaerős AZ Alkmaar várt volna ránk, amely előtte a norvégokat ki is ejtette. Akkoriban jóval nagyobb volt a különbség a két klub között, mint most, akár ha a költségvetést, vagy a minőségi játékosokat nézzük. Most a Fradinak jóval nagyobb az esélye, hogy legyőzzék az Alkmaart.

- Ha már az Ulissest említetted. Kevés labdarúgó mondhatja el magáról, hogy az új csapatánál az első tétmérkőzésén betalál és nyernek is. Veled ez történt 2011. június 30-án az Üllői úton.

- A karrierem egyik legemlékezetesebb és legkedvesebb pillanata volt a gól és a győzelem is. Az volt az első tétmeccsem a Fradiban, miután oda igazoltam. Nagyon vártam már, hogy bemutatkozzam, megmutassam, mire vagyok képes az új csapatomban. Tökéletes döntés volt, akkor a Fradiba igazolnom. Különleges pillanat volt, hiszen hazai pályán játszottunk több ezer ember előtt. Józsi György gólja után azonnal én is betaláltam, nyertünk és mindenki boldog volt. A Fradiban minden pályán töltött másodpercet imádtam, remek kezdése volt a ferencvárosi pályafutásomnak.

Mark Otten gólja az Ulisses ellen

A Fradi mindenek felett

- Tartod még a kapcsolatot az akkori csapattársakkal?

- Annyira nem, egyedül honfitársammal Julian Jennerrel, aki ugye szintén másodedző az MTK-nál. Néha, amikor beszélünk, akkor is főleg a fociról, milyen most a munka Magyarországon, vagy én hogyan dolgozom Hollandiában. Ő a legfontosabb kapcsolattartóm Magyarországon.

- Mit jelentett számodra az a három ferencvárosi év a karrieredben

- Úgy mondanám, hogy amikor ott voltam a Fradi egy alvó óriási volt. Ugye épült az új stadion, mi pedig a Puskás Stadionban játszottunk. Szerettünk volna dominálni a bajnokságban, újra bajnokok lenni, visszatérni Európába. Folyamatosan építkeztünk. Akkoriban került a klub élére Kubatov Gábor, akinek tényleg zöld-fehér szíve van. (a mondat második részét magyarul mondja – a szerk.) Nem lepett meg az a munka, amit akkor ő ott szívvel-lélekkel beletett, mert nekem is hasonló volt a mentalitásom, így a mi terveink egy irányba haladtak. Az embereket már akkor is átjárta a futball iránti szenvedély. Fantasztikus volt az a majdnem három év, amit ott töltöttem. Sajnos volt egy súlyos sérülésem, amely véget is vetett ennek a csodálatos ferencvárosi karriernek. Ugyanakkor így volt kerek ez a része a pályafutásomnak.

- Egyáltalán lehet kiemelni egyetlen kedvenc meccset?

- Nem igazán. Az első hónapjaim nagyon jól teltek, aztán sajnos kiújult egy sérülésem. Utána volt a nagy meccsem, hogy visszakerüljek, de ha már szeretnél konkrétumot, akkor azért az Ulisses elleni győzelem a mai napig élénken él bennem. A sérülésem után folyamatosan azon voltam, hogy minél előbb visszatérjek, minél magasabb szintre jussak és minőségibb játékot nyújtsak a pályán. Fontos tagja voltam a Fradinak, viselhettem a csapatkapitányi karszalagot, a játékostársak és a szurkolók szerettek engem. Én is őket. Ez örökre elkísér.

- Köszönöm szépen, egy élmény volt!

- Nagyon szívesen! (magyarul)

Molnár Péter

NÉVJEGY

A nijmegeni születésű Mark Otten 2011 nyarán került a Ferencvároshoz a holland élvonalbeli NEC Nijmegentől. A korábban a Feyenoordnál az Excelsiornál is szereplő védő két nap próbajáték után meggyőzte a Ferencváros szakmai stábját, majd teljesítményével gyorsan a kezdőcsapatban találta magát.

A 3-as mezben játszó Otten rögtön az első tétmérkőzésén, az örmény Ulisses elleni UEFA Európa Liga-selejtezőn betalált, a Fradi pedig akkor két győzelemmel jutott tovább a következő körbe. Majdnem három évet töltött az Üllői úton. Ez idő alatt összesen minden sorozatot és mérkőzést figyelembe véve 64 találkozón lépett pályára és négy gólt szerzett. A 2012/13-as szezonban Ligakupát nyert a Fradival, majd a következő idényben bronzérmet szerzett a bajnokságban.

2013. augusztus 4-én játszotta utolsó mérkőzését a Fradiban, majd hazaszerződött az RKSV Brakkensteinhez. 2016 óta edzőként dolgozik egy rövid eindhoveni kitérőtől eltekintve nevelőegyesülete, a NEC Nijmegen akadémiáján tevékenykedett, majd 2023-ban lett az Eredivisiében szereplő felnőtt csapat másodedzője.

Cikkajánló

Emberelőnyben úszott el a győzelem Hollandia ellen

Dibusz Dénes, Varga Barna és Botka Endre is pályára lépett a hollandok elleni 1-1-es Nemzetek Ligája-meccsen.

Az extra brazil hajkoronák nyomában

Raul Gustavo, amíg a fodrászatban várt, értékelte a honfitársak frizuráit – VIDEÓ!

Gruber Zsombor gólt lőtt, nyert az U21-es válogatott

A mieink a ferencvárosi támadó találatával vezettek kettővel Málta ellen.

Sportvezetőnek tanul az egyetemen Priskin Tamás

Korábbi labdarúgónk legtöbbször a lányával szurkol a Fradinak a Groupama Arénában.

MMK: Indul a jegyértékesítés a Tiszafüred ellen

A MOL Magyar Kupa legjobb 32 csapata között lépünk pályára az NB III-as Tiszafüred otthonában.

A Francia Riviéra 214 millió eurós csapatát fogadjuk

Következő UEL-ellenfelünk, az OGC Nice legutóbb 1-1-es döntetlent játszott a Paris Saint-Germain ellen.

Indul a jegyértékesítés a Fehérvár elleni bajnokira

Ha volt jegye a Puskás Akadémia-meccsre, vegye meg a Fehérvár ellen is, így a DVSC ellenit ajándékba adjuk.

FTC-Nice: vegye meg egy mérkőzésre szóló belépőjét!

Biztosítsa be a helyét a Nice ellen, szurkoljon a helyszínről Dibusz Déneséknek.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin