2023. július 2.
Már az első tétmeccsre a csúcsforma a cél
Férfi labdarúgócsapatunk erőnléti edzőjével, Kovács Bencével beszélgettünk az edzőtáborban végzett munkáról.

34-szeres bajnok férfi labdarúgócsapatunk gőzerővel készül a 2023/24-es szezonra. A szakmai stáb a második ausztriai edzőtáborban is összehangolt, alapos munkával készíti fel a mieinket napról napra az új idény kihívásaira. Ennek a munkának fontos láncszeme az erőnléti felkészítés is, a vasárnapi tréning után erőnléti edzőnkkel, Kovács Bencével beszélgettünk.

- Az edzőtáborok során miben különbözik a munkátok a szezon közbeni feladatoktól?

- Szemben a versenyidőszakkal, a felkészülés idején mindig próbáljuk a posztoknak és egyéni kívánalmaknak megfelelően terhelni a játékosokat. Az egyre sűrűsödő versenynaptár miatt a szezon során ritkán van lehetőségünk a teljes csapattal együtt edzeni, hiszen a keret egy része mérkőzést játszik, majd regenerál, egy kisebb csoport pedig a mérkőzésnapokat követően pótolja a kimaradt terhelést. Éppen ezért a felkészülés kiváló alkalom arra, hogy a teljes keret együtt eddzen, a nagy létszámú edzésjátékokon keresztül pedig a posztoknak megfelelő terhelés is adott. Természetesen a felkészülés fizikális szempontból alkalmas arra is, hogy a fundamentális képességeket is fejlesszük, ilyenkor több idő marad dolgozni az edzőteremben vagy kondicionáló feladatok segítségével kiegészíteni a terhelést a pályán.

- Mi a ti munkátokban a legnagyobb kihívás a felkészülés során?

- A felkészülés célja egyértelműen az, hogy az egészséges játékosok az első tétmérkőzésre a lehető legjobb formában legyenek. Rendkívül fontos, hogy a vezetőedző számára minden játékos elérhető legyen már a szezon legelején, és a fizikális felkészültség ilyen szempontból ne jelentsen akadályt. Az elmúlt években egyre több válogatott játékos érkezett hozzánk, ami egyrészt nagyszerű, másrészt komoly kihívás is, hiszen a válogatottak programja sokszor eltér egy normál edzésritmustól, a viszonylag sűrű menetrend miatt. Azon játékosok esetében, akik elegendő mérkőzésperccel rendelkeznek, egyszerű a dolgunk. Náluk talán a mentális fáradtság lehet kérdés. Vannak viszont olyanok, akik nem jutnak annyi játéklehetőséghez. Az ő esetükben viszonylag gyorsan kell reagálnunk, ha valamilyen hiányosságot tapasztalunk. Szerencsére a rendelkezésre álló teljesítményelemző rendszerek segítségével könnyedén be tudunk avatkozni és a válogatottak és a klub közötti kommunikáció is jól működik. Az újonnan igazolt játékosok esete egy újabb, másik kihívás. Itt a legtöbb esetben a közös munka alatt kell felállítanunk a játékosok profilját, hiszen korábbi adatunk ritkán vannak róluk.

- Milyen feladatai vannak itt az edzőtáborban azoknak a játékosoknak, akik a rehabilitációjukat töltik, mint például Tokmac Nguen, Muhamed Besic vagy Cebrail Macreckis?

- Az edzőtábor alatt lehetőség van arra, hogy akik a szezon során megsérültek, azok nyugodt körülmények között dolgozhassanak, nem kell siettetni a visszatérésüket. Komplexebb munkát lehet végezni velük, ha szükséges, egy-egy edzést ki is lehet hagyni velük a regeneráció érdekében, ami az esetek többségében később kifizetődik. A szezon során természetesen ez a folyamat picit gyorsabb, hiszen a folyamatos mérkőzések miatt szükség van a keret mélységére.

- Mit lehet mondani a keret jelenlegi állapotáról? Hol tartanak a játékosok?

- A hétfői, Botosani elleni felkészülési meccsre egy frissebb kerettel szeretnénk felállni. Emellett az elsődleges cél az, hogy az elvégzett munka után a KÍ Klaksvík elleni BL-selejtezőre a keret kipihenten, jó állapotba utazhasson. Az újaknál kiemelném Mohammed Abu Fanit, az ő kondíciója remek, érezhető, hogy a válogatottjában is szerepelt nemrég. Ám a fizikális frissesség mellett a mentális állapot is nagyon fontos. Sigér Dávid és Pászka Lóri is közel van a 100%-hoz. A tétmeccsekre az apró sérülésekkel küzdő játékosok rendben lesznek. Ilyen terhelés mellett előfordul, hogy elfárad egy-egy izom, de ezeket az egészségügyi stáb igyekszik maradéktalanul menedzselni.

Nézze élőben a meccset és támogassa az Albert Alapítványt!

Ahogy azt már szurkolóink megszokhatták, ezúttal is élőképes közvetítéssel készülünk minden edzőtábori barátságos mérkőzésünkre. A találkozók megtekintéséhez nem kell mást tennie, mint bejelentkezni felhasználói fiókjával a meccsjegy.fradi.hu oldalon, majd befizetni a meccsenkénti 250 forintos támogatói díjat.

Újdonság az elmúlt felkészülési időszakokhoz képest, hogy a mérkőzések nem csak élőben lesznek követhetőek, hanem utólag is visszanézhetőek lesznek a meccsjegy.fradi.hu oldalon, szintén 250 forintos díjért.

Fontos kiemelni, hogy a 250 forintos regisztrációs díj meccsenként értendő, és vagy az élő közvetítésre, vagy az utólag felvételről - akár többszöri - visszanézésre szól.

Az összeggel az Albert Flórián Labdarúgó és Utánpótlás Sportalapítványt támogatja, amelynek tevékenységéről ITT olvashat.

Cikkajánló

FTC-TNS: ezúttal is vár a Fradi Kamion!

Idei első BL-selejtezőnk előtt drukkereink 17.00 és 20.00 között csodálhatják meg országjáró járművünket.

Ezekkel a játékosokkal kezdjük meg a BL-selejtezőt

Pascal Jansen kijelölte az idei szezon első, a BL-selejtező második körére vonatkozó keretét.

Megvan a BL-selejtező visszavágójának időpontja

A The New Saints elleni visszavágót is kedden játsszuk a második selejtezőkörben.

Fradi TV Exkluzív: így készült Varga Barnabás maszkja!

Ott voltunk, amikor méretet vettek és elkészítették támadónk maszkját, aki már edzésen is viselte azt - VIDEÓK

Zengett a Groupama Aréna két légiósunk gólörömétől

Persze egyelőre még csak az új szezon előtti mezfotózáson - VIDEÓ!

Kady: „Remekül főzök, majd meglátjátok!”

Új brazil középpályásunk első magyar nyelvóráján szépen teljesített az edzőtáborban – VIDEÓ!

Elindult a jegyértékesítés az első hazai bajnokinkra!

Férfi labdarúgócsapatunk augusztus 3-án, szombaton 19.45-től fogadja a Kecskemétet a Groupama Arénéban.

Megvan, ki ellen kezdi csapatunk a BL-selejtezőket!

Férfi labdarúgócsapatunk a walesi The New Saints ellen lép pályára július 23-án, kedden 20.00-tól.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin