2024. június 23.
Őrült meccsen győzelem a skótok ellen
Varga Barnabás ijesztő sérülést szenvedett a Skócia ellen 1-0-ra megnyert Eb-meccsen, Botka is játszott.

2021-ben, a részben budapesti rendezésű labdarúgó-Európa-bajnokság óriási élményként maradt meg az emberekben, hiszen a portugálok elleni, hajrában kapott gólokkal elszenvedett 3-0-s vereség után két világbajnokkal is döntetlent játszottunk, Franciaországgal a Puskás Arénában 1-1-et, a németekkel Münchenben 2-2-t, s csupán hat percen múlt a továbbjutásunk. Két ponttal csoportutolsóként kiestünk egy sztárválogatottakkal teletűzdelt négyesből. 2024-ben Németországban ugyan két vereséggel nyitottunk, Svájctól 3-1-re, a házigazdától 2-0-ra kaptunk ki, mégis az utolsó fordulóban, egy Skócia elleni sikerrel lehetőségünk volt egy új Eb-t nyitni magunknak, és felülmúlni a legutóbbi kontinenstornát, hiszen a három ponttal megtarthattuk volna továbbjutási esélyeinket, a skótokat kiejtve, és Weiler im Allgäuban várhattuk volna sorsunk alakulását. Amely könnyen olyan fordulatot vehet, hogy benne leszünk a négy legjobb harmadikban és 2016 után ismét nyolcaddöntőt játszhatunk, mégpedig Spanyolországgal (Kölnben) vagy Portugáliával (Frankfurtban), esetleg a román, belga, szlovák, ukrán négyes elsőjével (Münchenben). De ne rohanjunk ennyire előre.

Szoboszlai Dominik könnyített edzésmunkája miatt mindenki azt találgatta a stuttgarti sajtóközpontban, hogy a Liverpool középpályása farkasszemet néz-e pályán klubtársával, Andrew Robertsonnal, de ami a fradistákat még jobban érdekli, Dibusz Dénes harmadik Európa-bajnokságán végre lehetőséget kap-e a kapuban, vagy marad a gólvonal Gulácsi Péter, Botka Endre először az idei tornán pályára lép-e, míg a legbiztosabb pont, Varga Barnabás ugyan Svájc után ismét betalált-e.



A szombati sajtótájékoztatón 2-3 várható változtatásról beszélő Marco Rossi szövetségi kapitány végül az alábbi kezdőcsapatot álmodta meg a Skócia elleni sorsdöntő csatára: Gulácsi – Bolla, Botka, Orbán, Dárdai, Kerkez – Styles, Schäfer – Szoboszlai, Sallai – Varga. Vagyis két Fradi-játékos is ott volt a kezdősípszónál Varga és Botka személyében.



A stuttgarti Mercedes-Benz Arena ismét szinte színültig megtelt, ez közel 54 ezer nézőt jelentett. A találkozót az argentin Facundo Tello vezette, aki korábban arról is ismert volt, hogy egy Racing Club-Boca Juniors bajnokin 10 piros lapot is kiosztott… Győzelem esetén egyébként Bollának, Szalainak, Szoboszlainak és Varga Barnának is vigyáznia kellett, hogy ne kapjon sárgát, mert akkor kihagyhatja a nyolcaddöntőt, ha sikerül a továbbjutás.

I. félidő

A mieink harmadik németországi Eb-meccsükön is fehér felszerelésben léptek pályára, míg a skótok sötétkékben. Mi kezdtük a mérkőzést. Az első percek helyzet nélkül teltek, mindkét csapatnak óriási téttel bírt a mérkőzés, ezért óvatosan indítottak, ismerkedtek az ellenféllel. A 8. percben Styles találta meg a jobboldalon felfutó Bolla Bendegúzt, aki előtt ott futott Varga Barnabás, a nyáron az osztrák Rapidba igazoló szárnyvédő passz helyett inkább lőtt a tizenhatoson kívülről, Gunn kapusról ki- és felpattant a labda, amelyet aztán hazafejelt neki egy védő. A 18. percben Styles csúszott rá McGinnre, amiért sárga lapot kapott. Pár perccel később Orbán késett el, ismét McGinn szenvedte el, újabb sárga. Eltelt fél óra és addig csak Bolla lövését jegyezhettük fel a részünkről, igaz a skótok se nyomtak minket a kapunkhoz.



A 28. percben egy szöglet után Botka maradt lent a földön, miután kézzel arcon találta egy skót védő, de nem ítéltek az esetnél szabálytalanságot. A 31. percben Styles harcolt ki szabadrúgást a skót tizenhatos előterében: a labda mögé Szoboszlai állt, de lövése lepattant a sorfalról, majd a szögletét kifejelték a védők. A 34. percben kétszer is a bal oldalról próbálkoztunk, de Kerkez egyszer sem tudta pontosan beadni a labdát. A 35. percben Sallai gondolt egyet és 17 méterről lőtt, de a bal felső sarok mellett jócskán hagyta el a labda a játékteret. Az első félidő hajrájában ismét szabadrúgáshoz jutott a magyar válogatott, miután Varga fejét majdnem lerúgták.

Szoboszlai a bemozduló Orbán fejére ívelt, aki lécet fejelt, de a partjelző beintette a lest, jogosan. A 44. percben a második védekező középpályásunk, Schäfer is besárgult, Marco Rossinak nem kis aggodalmat okozva. A félidőt Szoboszlai föléje zárta le.
 
II. félidő

Egyik csapat sem cserélt a félidőben. Végre a skótok is elkezdték gyűjteni a sárga lapokat, McTominay talpalta Dárdait. A játékrész első lövését Adams követte el, szerencsére a skót támadó alaposan fölé lőtt 17 méterről. Styles meccse a 60. percig tartott, a magyar Eb-rekorder Nagy Ádám állt be a helyére. 



A 64. percben Bolla jobb oldali beadását Dárdai Márton fejelte fölé. Nem sokkal később Szoboszlai ugratta ki Sallait, de a magyar támadó elől elütötte a labdát a kirohanó Gunn. A 68. percben szörnyű dolog történt: egy előreívelésnél Gunn kapus taglózta le a fejelni ugró Varga Barnabást, aki úgy tűnt ájultan esett a földre, majd nagy fájdalmak közepette megmozdult, úgy tűnt kezei görcsbe rándulnak, azonnal rohannia kellett az orvosi stábnak, sajnos nem teljesen érezték át a helyzet komolyságát, a magyar játékosoknak kellett megsürgetni őket és átvenni a hordágyat. Pár perces döbbent csend után - mialatt paraván mögött ápolták támadónkat - Varga Barnabás hordágyon és a szurkolók vastapsa és neve skandálása közepette hagyta el a gyepet. 


A pálya széléről ezután olyan információk érkeztek az M4 Sporttól, hogy Varga Barnabás kommunikáció képes állapotban van. A folytatásra rányomta a bélyegét borzasztó eset, a ráadásra is, 10 percet hosszabbítottak az ápolás miatt, ezalatt Szoboszlai lövését Gunn, Csobothét a jobb kapufa védte. A legutolsó pillanatban azonban jött egy kontra, amely végén Csoboth Kevin belőtte a labdát a skót kapuba (0-1). Él a remény az Eb-nyolcaddöntőre!!!
Gyógyulj meg, Barni! Micsoda meccs volt!

Labdarúgás
Európa-bajnokság

Skócia – Magyarország 0-1 (0-0)
Stuttgart, 54 000 néző. V.: Tello (argentin)

Skócia: Gunn – Ralston (McLean, 83.), Hendry, Hanley, McKenna, Robertson (Morgan, 89.) – McTominay, McGregor, Gilmour (Christie, 83.), McGinn (Armstrong, 76.) – Adams (Shankland, 76.).
Szövetségi kapitány: Steve Clarke

Magyarország: Gulácsi – Bolla (Csoboth, 86.), Botka, Orbán, Dárdai, Kerkez (Nagy Zs., 86.) – Styles (Nagy Á., 60.), Schäfer – Szoboszlai, Sallai – Varga B. (Ádám, 74.)
Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Gólok: Csoboth (90+9.)

Sárga lapok: McTominay, ill. Styles, Orbán, Schäfer, Kleinheisler

Cikkajánló

Fradi TV: Megmutatjuk, hol készültek Macron-mezeink!

A Macron-gyár kulisszái mögött, új brazil igazolásunk és olimpiai ruhapróba a legújabb adásban.

Íme, labdarúgóink vadonatúj meze!

Új sportszergyártónk, a Macron három teljesen egyedi mezt tervezett a rekordbajnok Ferencvárosnak.

Ilyen volt a nyár első edzőtábora

Mérkőzések, kemény edzések és vicces pillanatok jellemezték labdarúgócsapatunk napjait Bad Radkersburgban.

Kehinde: „Azt mondta az edző, 0-0-ról indul a mérkőzés”

A második félidőben pályára lépő és duplázó Tosin Kehinde szerint az egész csapat optimista a szezonra.

Jansen: „Jól megismertük egymást ebben az egy hétben”

Vezetőedzőnk több dolgot is látott a Sepsi ellen, ami reméli, később is visszaköszön.

4-4 a Sepsi ellen, az utolsó pillanatban egyenlítettünk

A sorcsere után a második játékrészben végül négy gólt szereztünk.

„Az Eb legjobb része? Mikor kiderült, Varga jobban van”

Marco Rossi szövetségi kapitány szerint a Svájc elleni vereség rányomta a bélyegét a torna folytatására.

Véget ért az Európa-bajnokság Magyarország számára

Nem a magyaroknak kedvezően alakultak az eredmények az utolsó két csoportban, a mieink búcsúztak a tornától.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin