2024. október 11.
Emberelőnyben úszott el a győzelem Hollandia ellen
Dibusz Dénes, Varga Barna és Botka Endre is pályára lépett a hollandok elleni 1-1-es Nemzetek Ligája-meccsen.

Szinte napra pontosan negyven éve, 1984. október 17-én győzte le utoljára Hollandiát a magyar labdarúgó-válogatott, akkor ráadásul idegenben, Rotterdamban sikerült 2-1-re nyernünk világbajnoki-selejtezőn. Ahogy azt, úgy ezt a meccset is svájci játékvezető dirigálta. Góljainkat Détári Lajos és Esterházy Márton szerezte, a hollandoknál szerepelt a volt magyar szövetségi kapitány, Erwin Koeman, aki a mostani holland mester, a testvére Ronald Koeman segítője. A Feyenoord otthonában lejátszott találkozó óta borzasztó szériát produkált nemzeti csapatunk, kilenc vereséget szedtünk össze, ebből csak kettő volt tét nélküli, azokon 6-1-re és 7-1-re kaptunk ki. A legtöbbet legutóbb 2013-ban, vb-selejtezőn rúgták nekünk, amikor 8-1-re kaptunk ki…

Nem ígérkezett tehát könnyűnek a meccs, amelyen Marco Rossi szövetségi kapitány az alábbi kezdőcsapattal számolt: Dibusz – Bolla, Fiola, Orbán, Dárdai M., Nagy Zs. – Nikitscher, Schäfer – Sallai, Szoboszlai – Varga B.. Két Fradi-játékos tehát a kezdőben, míg Botka Endre a cserepadon kapott helyet. A magyar csapat nem kezdte jól a Nemzetek Ligája A-ligáját, Németországban egy 5-0-s verésbe szaladt bele, itthon pedig 0-0-ra végzett Boszniával. Első gólunkat és első győzelmünket készültünk tehát megszerezni Hollandia ellen a sorozatban.

I. félidő

A teljesen megtelt Puskás Arénában a kék mezes hollandok vezették kezdték jobban a meccset, bár ez helyzetekben nem mutatkozott meg az első negyedórában. A 14. percben Reijnders cselezte be magát Fiola mellett a tizenhatoson belülre és az alapvonalig, ott viszont az emelése elakadt a jól kilépő Dibuszban. A jegyzőkönyvbe az első bekerülő esemény Varga Barnabás sárga lapja volt, miután megtaposta ellenfelét. A 16. percben Szoboszlai jobb oldali szögletét Van de Ven fejelte ki, amit Bolla lőtt kapura ismét, ez pedig Simonsról vágódott ki újabb kornerre. Szoboszlai ezúttal laposan lőtte be a labdát, Sallai üresen érkezett, de sajnos a bal kapufa tövét találta telibe. A folytatásban a két tizenhatos között folyt a játék, nagyobb kockázatot egyik válogatott sem vállalt.

A 27. percben egy szerencsétlen mozdulatnál Sallai rúgta fejen Van de Vent, de a Tottenham védőjét kemény fából faragták és folytatni tudta. A következő percben a Milan középpályása, Reijnders jutott el lövésig, de 16 méterről leadott lapos próbálkozását védte Dibusz. A hárítás után Gakpo szögletét is kibokszolta kapusunk, Timber lövése pedig már elkerülte a kaput. A 31. percben megszereztük a vezetést: Nagy Zsolt tört előre a bal oldalon, magas beadása átszállt mindenki felett, a hosszún üresen érkezett Sallai Roland, aki kapásból a kapuba belsőzött (1-0).

A 37. percben Gakpo próbálta megjátszani a védelem mögé belépő Zirkzeét, de Orbán nagyot mentett. A 38. percben egy kirúgást nem tudott szabályosan elvégezni a magyar csapat, amelyből közvetett szabadrúgáshoz jutottak a hollandok. A hatalmas füttykoncert közepette Gakpo laposan Dibuszba lőtte a labdát. Majdnem ajándékoztunk egy gólt Hollandiának… A szünetig azonban nem változott az állás, 1-0-s előnnyel vonultak pihenni a felek.

II. félidő

A második félidőt már Botka Endre is a pályán kezdte, mivel beállt Dárdai Márton helyére. Az 53. percben a mi kapunk előtt adódott meleg helyzet, bal oldali beadás után Szoboszlai ért bele a labdába, amely veszélyesen kapu felé tartott, de Dibusz Dénes reflexmozdulattal hárított. Az 56. percben a hollandok szinte lemásolták a gólunk előtti akciót, ám Gakpo bal oldali beadása után Dumfries szerencsére nem talált kaput. A 63. percben Xavi Simons remek labdával játszotta meg Reijnderst, ám a beadás nem jutott el társhoz középen. A 64. percben ismét cseréltünk Sallai Roland helyére Csoboth Kevin állt be. Az utolsó húsz percet meghúzták a hollandok, de a védelmünk állta a sarat. A 75. percben Hollandia hármascserét hajtott végre. A mieink pedig begyűjtöttek egy sárgát Fiola révén, Van Dijk pedig szövegelésért kapott lapot.

A 78. percben Varga Barna befejezte, helyére Nagy Ádám állt be, védeni kezdtük az eredményt. A hajrára emberelőnybe kerültünk: Csoboth ugrott volna ki a kispadok előtt, Van Dijk elkaszálta, a bíró pedig előbb sárgát, majd pirosat mutatott fel a Liverpool védőjének. A hollandok a 83. percben így is egalizáltak, egy jobb oldali szabadrúgás után Dumfries kőkemény fejest küldött a kapunkba (1-1). A hajrában mindkét csapat ment a győzelemért, de maradt a döntetlen. Folytatás hétfőn a bosnyákok ellen idegenben.

Férfi labdarúgás
Nemzetek Ligája, A-liga, 3. csoport

Magyarország-Hollandia 1-1 (1-0)

Budapest, Puskás Aréna, 60.000 néző, v.: Fähndrich (svájci)

Magyarország: Dibusz – Bolla (Gera, 89.), Fiola, Orbán, Dárdai M. (Botka, 46.), Nagy Zs. – Nikitscher, Schäfer – Sallai (Csoboth, 64.), Szoboszlai – Varga B. (Nagy Á., 78.)
Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Hollandia: Verbruggen – Dumfries, Van Dijk, De Vrij (Malen, 75.), Van de Ven – Reijnders, Timber (Til, 75.), Gravenberch – Simons, Zirkzee (Brobbey, 75.), Gakpo (Hato, 90.)
Szövetségi kapitány: Ronald Koeman

Sárga lapok: Varga B. (12.), Fiola (76.), ill. Van Dijk (76.)

Kiállítva: Van Dijk (79.)

Gólok: Sallai (32.), ill. Dumfries (83.)

 

További FTC-játékosok eredményei:

Mali válogatottja 1-0-ra nyert Bissau-Guinea ellen az Afrikai Nemzetek Kupája selejtezőjében. Adama Traoré az 59. percben csereként lépett pályára. Tunézia színeiben Mohamed Ali Ben Romdhane kezdett, 86 percet játszott, de csapata 1-0-ra kikapott Comore-szigetektől.

Cikkajánló

Marco Rossi: "Botka Endre tökéletesen szállt be"

A szövetségi kapitány a hollandok elleni döntetlen értékelésében külön kitért védőnkre.

Dibusz Dénes: „Az egy pontot meg kell becsülni”

Csapatkapitányunk a hollandok elleni 1-1-es Nemzetek Ligája-döntetlen után értékelt.

Mark Otten: „Sok magyar szóra emlékszem még, soroljam?”

Korábbi futballistánk élete egyik legjobb döntését hozta a Fradival, sőt, nyáron majdnem visszatért – INTERJÚ

Az extra brazil hajkoronák nyomában

Raul Gustavo, amíg a fodrászatban várt, értékelte a honfitársak frizuráit – VIDEÓ!

Gruber Zsombor gólt lőtt, nyert az U21-es válogatott

A mieink a ferencvárosi támadó találatával vezettek kettővel Málta ellen.

Sportvezetőnek tanul az egyetemen Priskin Tamás

Korábbi labdarúgónk legtöbbször a lányával szurkol a Fradinak a Groupama Arénában.

MMK: Indul a jegyértékesítés a Tiszafüred ellen

A MOL Magyar Kupa legjobb 32 csapata között lépünk pályára az NB III-as Tiszafüred otthonában.

A Francia Riviéra 214 millió eurós csapatát fogadjuk

Következő UEL-ellenfelünk, az OGC Nice legutóbb 1-1-es döntetlent játszott a Paris Saint-Germain ellen.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin