2021. szeptember 5.
Botka Uzuni ellen - Jön az albán-magyar!
A Fradi magyar bajnok labdarúgóinak párharcáról is szólhat a ma esti világbajnoki selejtező.

Vasárnap este 18.00-tól Albániában lép pályára a magyar labdarúgó-válogatott világbajnoki selejtezőn. A mieink keretében három ferencvárosi játékos, Bogdán Ádám, Botka Endre és Dibusz Dénes is szerepel. A fradisták a keddi, Angliától ellen 4-0-ra elveszített hazai meccsen nem játszottak, de elképzelhető, hogy az Elbasan Arenában Marco Rossi szövetségi kapitány már számol az FTC védőjével, Botka Endrével. Mint ismert, az angolok elleni találkozó előtt a Fradival néhány hete hosszabbító hátvéd külön edzett a társaitól, az elmúlt napokban viszont újra a csapattal együtt készült.

„Nem lesz könnyű eldönteni, kiket állítsak a csatasorba. Ha már a visszatérőknél tartunk: Botka Endre már a csapattal edzett, itt van velünk, de még nem tudom, a kezdőbe jelöljem-e” – jegyezte meg Marco Rossi szövetségi kapitány a szombati, már Albániában tartott sajtótájékoztatón. Az olasz szakvezető kitért arra is, hogy ezúttal is Gulácsi Péter védi majd a magyar csapat kapuját, így Bogdán és Dibusz a kispadon kezd.

Bárhogy is alakul majd a két kezdőcsapat, az biztos, hogy az Európa Liga csoportkörére készülő Ferencváros játékosai jó hangulatban várják a nagy csatát. Az albánoknál szinte alapemberré váló Myrto Uzuni elmondta, hogy a Népligetben is szóba került a két válogatott párharca, sokszor ugratták is egymást a csapattársakkal. Szélsőnk szerin Botka Endre európai szintű védő, kemény, határozott és már most nagy tapasztalattal bír, csak úgy, mint a kapusok.

Bár ellenfelünk csak a 69. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) hivatalos világranglistáján – Magyarország a 37. - , az Uzuni vezette albánok eltökélt szándéka, hogy legyőzzék a magyarokat. Igaz, ez nem lesz könnyű, főleg, ha az elmúlt összecsapásokból indulunk ki. A két válogatott eddig hatszor játszott egymás ellen, és csupán egyetlen döntetlen kivételével minden mérkőzést Magyarország nyert. Legutóbb 2014-ben egy felkészülési meccset 1-0-ra még a régi Puskás Ferenc Stadionban, akkor a korábbi ferencvárosi játékos, Priskin Tamás volt eredményes. A hat találkozón összesen 19 (!) magyar gólnak örülhettünk – 1950. szeptember 24-én egy felkészülési mérkőzést 12:0-ra nyertünk meg - nulla albán találattal szemben. Világbajnoki selejtezőkön is találkoztuk már Albániával, a 2008-as és a 2009-es mérkőzésen 2-0-ra, illetve 1-0-ra győztünk.

A jelenlegi világbajnoki selejtezők során mindkét csapat négy mérkőzést játszott. A mieink két győzelemmel, illetve egy-egy döntetlennel és vereséggel, 10-8-as gólkülönbséggel a harmadik helyen állnak (az ugyancsak 7 egységet gyűjtő lengyelek jobb gólarányuknak köszönhetően megelőznek bennünket), míg Albánia két-két győzelmet és vereséget számlál, 4-6-os gólkülönbséggel. A Fradiban bombaformában játszó, a szurkolók által az előző szezon legjobb ferencvárosi labdarúgójának megválasztott Myrto Uzuni minden meccsen pályára lépett, háromszor csereként, egyszer pedig kezdőként. A San Marinóban aratott 2-0-győzelem során ráadásul gólt és gólpasszt is jegyzett, de Anglia ellen sem sok hiányzott az újabb találathoz. Szélsőnk az új szezonban is remekel, a Bajnokok Ligája-selejtezőben négyszer volt eredményes, a bajnokságban (az FTC eddig három meccset játszott) pedig a Mezőkövesd ellen szerezte meg első gólját.

Egy érdekesség a végére. Egy több, mint 18 éves szünet szakad meg a ma esti mérkőzéssel, ugyanis legutóbb 2003. augusztus 20-án játszott ferencvárosi légiós labdarúgó a magyar válogatott ellen, amelyben szintén volt fradista futballista. Akkor Adem Kapic a muraszombati felkészülési találkozón 2-1-re nyerő szlovén nemzeti csapatban lépett pályára a Gera Zoltánt, Lipcsei Pétert és Dragóner Attilát is a soraiban tudó Magyarország ellen.

FÉRFI LABDARÚGÁS
VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ, I-CSOPORT, 5. FORDULÓ
Szeptember 5., vasárnap
18.00, Elbasan: Albánia-MAGYARORSZÁG
18.00, London: Anglia-Andorra
20.45, Serravalle: San Marino-Lengyelország

Cikkajánló

Pascal Jansen: „A játékosaim rendkívül elszántak”

Soron következő hazai bajnokink előtt holland vezetőedzőnk mondta el várakozásait.

FTC–Fehérvár FC: meccsnapi programok

Következő hazai bajnokinkon a Közlekedés Napját ünnepeljük. Számos programmal várjuk a szurkolókat.

Sajtóakkreditáció a Nice elleni UEL-meccsre

A sajtó munkatársai október 22-e, kedd 16.00-ig adhatják le akkreditációjukat.

„Szeretnék segíteni a Fradinak a pályán kívül is”

Korábbi brazil labdarúgónk tervei szerint jövőre Magyarországra utazik – VIDEÓ!

„A mai napig érzem a szurkolók szeretetét”

Pinte Attila amikor csak teheti, a Groupama Arénában szurkol a Fradinak.

FTC-Fehérvár: ezúttal is vár a Fradi Kamion

Október 20-án, vasárnap a Fehérvár FC elleni bajnoki előtt csodálhatják meg országjáró járművünket.

Misidjan gólt lőtt a suriname-i válogatottban

A tunéziai Ben Romdhane csereként lépett pályára, az ecuadori Ramírez végig a kispadon ült.

Gruberrel a kezdőben legyőztük Belgiumot

Támadónk 66 percet játszott az U21-es válogatott utolsó Eb-selejtezőjén.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin