2024. augusztus 10.
Boldog 10. születésnapot, Groupama Aréna!
Gera-gól a Chelsea ellen, Eb-t érő Priskin-gól, koncertek és UEL-csoportgyőzelem is volt az elmúlt 10 évben.

2014. augusztus 10-én új korszak kezdődött a Ferencvárosi Torna Club életében. Hosszas előkészületeket követően, 14 hónapnyi embert próbáló munka eredményeként, 60 ezer köbméter megmozgatott föld, 24 ezer köbméternyi beton és 2708 tonna acélszerkezet felhasználásával készült el az Üllői úton, a régi Albert stadion helyén az FTC férfi labdarúgócsapatának új otthona, a Groupama Aréna.

Stílusosan, a 2012-es Bajnokok Ligája-aranyérmes Chelsea elleni találkozóval avattuk fel vadonatúj, a kor igényeinek mindenben maradéktalanul megfelelő stadionunkat. Nem kellett sokat várni az első ferencvárosi gólra sem, Gera Zoltán talált be a cseh kapuslegenda, Petr Cech kapujába, és bár a végén 2-1-re a londoni együttes győzött, a mérkőzés felejthetetlen élmény maradt minden jelenlévőnek. Annak ellenére is, hogy a következő években még rengeteg fantasztikus, mesébe illő eseményt élhettek végig a stadionba kilátogatók.

2015-ben a Groupama Arénában ünnepelhettük a Ferencváros újabb Magyar Kupa-aranyérmét, a döntőben a Videotont győztük le 4-0-ra. A Puskás Aréna 2019-es megnyitásáig a Groupama Aréna adott otthont a magyar férfi labdarúgó-válogatott hazai mérkőzéseinek is, amely 2015 őszén itt harcolta ki a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságon való szereplés jogát. Hogy is lehetne elfelejteni azt a csodálatos estét, amelynek végén a magyar csapat 44 év után harcolta ki ismét az Eb-szereplés jogát, és Priskin Tamás mesébe illő bombagólját. Emellett hatalmas megtiszteltetés is érte stadionunkat, hiszen a Groupama Aréna megnyerte a The Stadium Business Awards „Legjobb új helyszín”-díját.

Egy évvel később, 2016-ban 12 évnyi hosszú várakozás után ismét bajnoki aranyérmet ünnepelhettünk az Üllői úton, ráadásul fölényesen, 21 pont előnnyel zártuk a magyar pontvadászatot. Ezután sikerült megkoronáznunk a szezont, hiszen az ősi rivális Újpestet 1-0-ra legyőzve, „hazai pályán” (a döntőben az Újpest volt a pályaválasztó) nyertük meg a Magyar Kupát.

A Groupama Aréna megálmodói már a tervezőasztalon is egy többfunkciós, kreatív és elegáns komplexumot álmodtak maguk elé. 2017-ben ennek a víziónak eleget téve az 1980-ban alapított brit együttes, a máig sikeres Depeche Mode adott koncertet a stadionban. Alig három hónnap később újabb koncertnek adott otthont a Groupama Aréna: 2017. augusztus 23-án a Grammy-díjra jelölt, tizennyolcszoros BRIT Díj-győztes angol énekes, dalszerző és producer, Robbie Williams várta a rajongókat az arénába.

A 2017-es, a Vasas ellen drámai tizenegyespárbaj végén megnyert MK-döntő után két évet kellett várnia a Groupama Aréna közönségének az újabb trófeára: 2019-ben Sergei Rebrov irányításával az FTC begyűjtötte 30. bajnoki címét, ezzel pedig címerünkre felkerült a harmadik csillag is. A bajnoki elsőség megszerzése mellett mi adtuk a bajnokság gólkirályát is, Davide Lanzafame volt a szezon legeredményesebb játékosa. A 30. magyar bajnoki elsőség azt is jelentette, hogy csapatunk az UEFA Bajnokok Ligájában indulhatott a következő szezonban. Végül a BL-főtáblát ugyan ekkor még nem sikerült elérni, de a 2004-es UEFA Kupa-csoportkörös szereplés után 15 évvel, 2019-ben az UEFA Európa Liga főtáblájára jutott együttesünk, miután hazai pályán 4-2-re vertük meg a lett Suduvát. Az EL-ben meglepetésre rögtön az első fordulóban elhoztunk egy pontot Barcelonából, az Espanyol otthonából, majd Varga Roland góljával 1-0-ra vertük Moszkvában a CSZKA együttesét. Hazai pályán ikszeltünk az oroszokkal, majd az Espanyollal is, végül az utolsó fordulóban még az esély is megvolt a továbbjutásra, de „csak” döntetlent játszottunk a Ludogorec vendégeként.

Nemzetközi szinten is kiemelkedő szerepet kapott stadionunk, hiszen 2019-ben a Groupama Arénában rendezték meg az UEFA Női Bajnokok Ligája döntőjét, ahol a Lyon és a Barcelona játszott egymással. A találkozón olyan klasszis játékosok léptek pályára lyoni oldalról, mint Marozsán Dzsenifer, Ada Hegerberg, Wendie Renard, míg barcelonai részről Alexia Putellas és Aitana Bonmatí. A meccset 19.487 néző előtt a franciák nyerték 4-1-re.

A szezon újabb bajnoki aranyéremmel zárult, így ismét BL-selejtezőt játszhattunk. Csapatunk nagyszerű teljesítményt nyújtott a kvalifikáció során, a Groupama Arénában a svéd Djurgardent és a horvát Dinamo Zagrebet is legyőzte, míg a Norvégiában elért 3-3-as döntetlen után az Üllői úton a gól nélküli döntetlen is elég volt a Molde ellen a playoffkörben, amivel a Ferencváros 25 év után ismét bejutott a legrangosabb európai kupasorozat csoportkörébe. A főtáblán olyan ellenfelekkel találkoztunk, mint a Barcelona, a Juventus és a Dinamo Kijev. Utóbbit pont a Groupama Arénában fogadtuk, és bár 2-0-s hátrányban is voltunk, nem adtuk fel, fantasztikus szurkolótáborunk segítségével az utolsó percekben sikerült a drámai egyenlítés, ezzel pedig a történelmi pontszerzés.

A szezon végén ismét bajnoki elsőséget ünnepelhetett a Groupama Aréna közönsége, ráadásul a nyár végén csapatunk nagyon közel került az újabb BL-szerepléshez, de a playoffkörben a svájci Young Boys bizonyult jobbnak. Végül az UEFA Európa Ligában egy csoportba kerültünk a Bayer Leverkusennel, a Celtic-kel és a Real Betisszel is. A német együttes ellen hazai pályán megszereztük egyetlen győzelmünket a csoportkör során, Laidouni hajrában szerzett fejesgólja bizonyult döntőnek.

A szezon végén az újabb bajnoki cím már nem volt kérdés, míg 2017 után ismét kupadöntőt játszhattunk, ezúttal azonban már nem a Groupama Aréna, hanem a 2019-ben átadott Puskás Aréna adott otthont a finálénak. Ellenfelünk a Paks volt, amelyet magabiztosan, 3-0-ra győztünk le.

A 2022/23-as szezonban ismét az UEFA Európa Liga főtábláján szerepelt csapatunk a Trabzonsporral, a Monacóval és a Crvena zvezdával egy csoportban. Nagyszerűen indult az utazás, hiszen emberhátrányban 3-2-re győztük le a törököket, majd Monacóból hoztuk el a három pontot, míg hazai pályán 2-1-re vertük a szerbeket, így jutottunk el a Monaco elleni hazai meccsig. A tét nem volt kisebb, mint a csoportból való továbbjutás. Ugyan a mieink kerültek hátrányba, de a Groupama Aréna atmoszférája segített, a szurkolóktól kapott energia pedig kamatozott, hiszen Zachariassen könyörtelenül bombázott a léc alá, így nem csak a továbbjutást harcoltuk ki, de csoportelsőként is végeztünk, így 48 év után ismét megéltük a kupatavaszt.

Sorozatban öt bajnoki cím után jött egy kijózanító vereség a feröeri Klaksvík ellen a BL-selejtezőben, majd egy ellentmondást nem tűrő szereplés az EKL-selejtezőkben, így egymás után ötödik alkalommal is bejutottunk egy európai kupasorozat főtáblájára, ezúttal az UEFA Európa Konferencia Ligába. A csoportkörben a szerb Csukaricski, az olasz Fiorentina és a belga Genk voltak az ellenfeleink, amelyeket veretlenül, két győzelemmel és négy döntetlennel a második helyen zártunk, és ahogy egy évvel korábban, úgy most is Kristoffer Zachariassen gólja kellett az újabb kupatavasz bebiztosításához.

A bajnokság tavaszi felében csupán egyetlen – a már tétnélküli DVTK elleni idegenbeli – bajnokit veszítettünk el, így nem volt kérdés, hogy sorozatban a hatodik alkalommal is az FTC nyeri a magyar pontvadászatot. Az újabb aranyérmet egy Kisvárda elleni 0-0-val biztosítottuk be, ráadásul rendhagyó módon, a szurkolókkal együtt, a pályán közösen ünnepeltük a Ferencvárosi Torna Club 35. bajnoki címét.

2024. május 3-án ünnepelte alapításának 125. évfordulóját a Ferencvárosi Torna Club. Klubunk alapításának 125. évfordulója alkalmából előbb az FTC alapításának helyszínén, a IX. kerületi Bakáts téren helyeztünk el koszorút, majd 10.00-tól klubalapító elnökünk, Springer Ferenc emléke előtt tisztelegtünk a Fiumei úti sírkertben álló sírhelynél.

Az évfordulós ünnepség ezt követően délben kezdődött a Groupama Arénánál, ahol a Jászai Mari-díjas magyar színművész, szinkronszínész, érdemes művész, Kautzky Armand konferálta fel a díszes eseményt, valamint azokat, akik beszédet mondtak az alapítás évfordulóján. Felszólalt az FTC újkori sikerkorszakának elnöke, Kubatov Gábor, akinek elnöksége alatt a klub szinte minden sportágban az ország és Európa élvonalába került. Az eseményen felszólalt a világhírű koloratúrszoprán opera-énekesnő, Kossuth- és Prima Primissima-díjas Miklósa Erika, a magyar válogatott, a kétszeres Magyar Kupa-győztes kézilabdázója, az FTC-Rail Cargo Hungaria irányítója, Simon Petra, az olimpiai bajnok, világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnoki ezüstérmes, többszörös magyar bajnok birkózó, Sike András, valamint a hetvenszeres magyar válogatott labdarúgója, a kétszeres magyar bajnok és háromszoros osztrák bajnok, a Ferencvárosi Torna Club örökös bajnoka, az Európai Ezüstcipős Nyilasi Tibor is.

10 év, 272 labdarúgó mérkőzés, több mint 2500 rendezvény, 14 nemzetközi főtáblás meccs, hét magyar bajnoki cím, négy Magyar Kupa-győzelem, összesen több, mint 3 millió látogató. Boldog 10. születésnapot, Groupama Aréna!

Cikkajánló

Fiatal Fradi-szurkoló nyerte a Vespa motort

Illés Koppány és édesapja a Midtjylland elleni BL-mérkőzés előtt vehette át nyereményét - VIDEÓ!

Féláron a BL-meccsek 4 ezer Fradi-szurkolónak!

Négy hónapos kedvezményes RTL+ előfizetést ajándékozunk 4 ezer szurkolónknak: féláron nézhetik a BL-meccseket!

Sajtóakkreditáció az Újpest elleni bajnokira

A sajtó munkatársai augusztus 16., péntek 14.00-ig adhatják le akkreditációjukat a szombati mérkőzésre.

Botka: „Az első félidőben jöhetett volna a második gól”

Válogatott védőnk szerint a szurkolóknak is köszönhető az első félidőben mutatott remek játék – VIDEÓ!

„Jobb helyzetkihasználásra van szükség”

Holland vezetőedzőnk, Pascal Jansen a Midtjylland elleni visszavágó után értékelt.

Döntetlen hazai pályán, az Európa Ligában folytatjuk

Cissé góljával vezettünk, de egyenlített a Midtjylland, így az Európa Liga playoffkörében folytatjuk.

HSA Hónap játékosa: Traoré lett július legjobbja!

Szurkolói szavazásunkon mali szélsőnket látták július hónap legjobbjának.

FTC-FC Midtjylland: parkolási lehetőség!

A kedd esti BL-selejtezőre autóval érkező drukkereink az MVM Dome parkolóját használhatják.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin