2024. június 18.
„Bízom abban, hogy elronthatjuk a német fociünnepet”
Sportigazgatónk, a németekhez ezer szállal kötődő Hajnal Tamás beszélt a házigazda elleni Eb-csoportmeccsről.

Hajnal Tamás jól ismeri a német labdarúgást, hiszen játékospályafutása jelentős részét a Bundesligában töltötte, 1998 és 2014 között nem kevesebb, mint hat német csapat mezét viselte, mielőtt hazatért az FTC-be. Az 59-szeres magyar válogatott korábbi középpályásnak Stuttgart városáról is szép emlékei lehetnek, 2011 és 2013 között 58 meccsen szerepelt a „svábok” együttesében. A Fradi jelenlegi sportigazgatóját, aki jelenleg is a csütörtöki német-magyar Eb-csoportmeccs helyszínén tartózkodik, telefonon értük utol, és a mérkőzéssel kapcsolatos várakozásairól, a Fradi-játékosok válogatottbéli teljesítményéről, a stuttgarti hangulatról, és arról is kérdeztük, a német közvélemény mit szól a magyar csapat játékához, zárásként pedig tippelésre is felkértük a szakembert.

- Az elmúlt években a magyar válogatott többször is ért el bravúrosnak mondható eredményt a németek ellen. A mostani keretek és az első csoportmeccsek ismeretében szerdán milyen mérkőzésre számíthatunk?
- Az biztos, hogy ahogy korábban, most is a német válogatott számít a mérkőzés esélyesének. De mindig hinni kell abban, hogy a magyar együttes jó csapatjátékkal, jól megszervezett taktikával, jó hozzáállással, amivel játszottunk az elmúlt meccseken is ellenük, képes lehet ezúttal is meglepetést okozni. De a kiinduló helyzet kétségtelenül nagyon nehéz, úgy gondolom, hogy a németek a korábbi néhány meccshez képest sokkal jobb formában vannak, ez látszott a Skócia elleni összecsapásukon is. Nagyon nehéz meccs lesz.

- A mieink vereséggel kezdték a tornát Svájc ellen, de a második félidei játékra talán lehet alapozni. Mit gondolsz, miben kell máshogy beleállni a németek elleni meccsbe, és mit tanulhattunk a svájciak elleni találkozóból?
- A magyar csapatot szerintem az tette az elmúlt években a korábbiaknál sikeresebbé, hogy nagyon szervezetten, hatalmas akarással, nagy intenzitással tudott játszani a mérkőzésein, rettentően megnehezítve ezzel bármelyik ellenfél dolgát, kevés helyzetet tudtak a csapatok a mieink ellen kialakítani, ebből pedig fel tudtuk építeni az önbizalmat a mérkőzéseken, támadásban pedig mindig akadt valaki, aki tudott húzni egy váratlant, vagy pontrúgásból tudtunk eredményesek lenni. Ez a kompaktság, a csapatrészek közötti szoros együttműködés, ami az elmúlt időszakban jellemző volt, nem volt a megfelelő szinten az első csoportmeccsen, különösen az első félidőben. Ha ezen sikerül javítani, csak akkor lehet bármennyi esélyünk meglepetést szerezni a németek ellen.

- A ferencvárosi kerettagok közül eddig csak Varga Barnabást láthattuk a kontinenstornán, ő viszont góllal mutatkozott be. Mi a véleményed a játékáról?
- Nagyon nehéz mérkőzés volt a Svájc elleni, két ellentétes félidővel. Az első játékrészben Barni is kevéssé tudott érvényesülni, keveset volt játékban. A második negyvenöt percben viszont az ő játékának a képe is jó irányba fordult, minden egyes beadásra nagyon élesen érkezett meg, a gólja előtt is volt már egy nagy helyzete, az kimaradt, de a gólnál javított, ott nehezebb helyzetből tudta a kapuba juttatni a labdát. Látszik rajta, hogy jó formában van, amennyire lehetett, meccsben volt, kellő veszélyt tudott jelenteni az ellenfél kapujára, a fejjátéka pedig kiemelkedő. Amit tudott, hozzátett a mérkőzéshez, de szerintem tud ő még ennél is aktívabb lenni, akár ami a mezőnymunkát, vagy a védekezést illeti. De erre szükség is lesz, minden egyes játékostól maximumközeli teljesítményre lesz szükség a németek ellen.

- Van tapasztalatod a mérkőzés helyszínével, Stuttgarttal kapcsolatosan, játszottál ott korábban. Ha jól tudjuk, most is ott vagy már a környéken. Hogyan várják a helyiek a meccset, milyen a hangulat?
- Ma, egy nappal a meccs előtt még nagyjából nyugalom van, de volt már Eb-meccs a városban, és több barátomtól is hallottam, hogy hihetetlen méretű fociláz van az utcákon mérkőzésnapon. Több helyen alakítottak ki a városban szurkolói zónákat, ahol fergeteges a hangulat, ezt pedig csak még jobban megalapozta a német válogatott nagyarányú győzelme a nyitómeccsen. A stadiont nem sokkal az Európa-bajnokság előtt újították fel, vérbeli futballarénáról van szó, ahol nagy élmény játszani a közel 60 ezer néző előtt. Biztos vagyok benne, hogy a német-magyar meccsen is fantasztikus hangulat lesz a stadionban és a városban egyaránt.

- A német médiából többen is megkérdeztek téged a mérkőzésről, a mai napig élénk kapcsolatban állsz velük. Amit ezekből a beszélgetésekből ki lehet szűrni, vagy akár a kinti sajtót olvasva, ők hogy látják a mérkőzés esélyeit és a magyar válogatottat?
- Mindenki számára csalódást keltő volt a Svájc elleni mérkőzésünk első félideje, nagyjából mindenki azt kérdezi tőlem, hogy vajon mi lehetett ennek az oka, meglepte őket az ott látott játék, főleg az alapján, amit az elmúlt években látni lehetett a magyar válogatottól. Emiatt nem igazán tudják eldönteni, mire is számíthatnak a mieinktől, főleg annak tükrében, hogy az elmúlt 2-3 egymás elleni meccsen mennyi váratlan problémát okoztunk a németeknek. Abban tehát nem teljesen biztosak, hogy tőlünk milyen játékot várjanak, a saját csapatuk mutatott játéka alapján viszont nagyon bizakodóak. A skótok ellen egy csapatként is remekül működő válogatottat lehetett látni, amiben olyan világklasszisok segítik a kiemelkedő csapatmunkát, mint Musiala és Wirtz. Szóval a németek nagyon hisznek a saját csapatukban, és talán újabb fociünnepre készülnek. Én azért bízom benne, hogy lesz esélyünk ezt egy kicsit elrontani nekik…

- Kíváncsiak vagyunk rá, mennyire bízol ebben: vállalkoznál rá, hogy megtippeld a pontos végeredményt?
- Meg kell, hogy mondjam, tippelésben nem vagyok erős, ráadásul a magyar válogatottal kapcsolatban a szívemre hallgatnék, ami mindig pozitívan befolyásol. Az biztos, hogy egy döntetlen óriási eredmény lenne, pláne, hogy a továbbjutásra is reális esélyünk maradna. Ezért szurkolok nagyon, de tippelni nem szeretnék.

Cikkajánló

,,Nem látszódott a különbség a pályán”

Owusu Kwabena a West Hamnek lőtt szépségdíjas gólja után nyilatkozott a FradiMédiának - VIDEÓ!

Döntetlen a 463,5 millió eurót érő West Ham ellen!

Owusu Kwabena és Alekszandar Pesics is betalált az angol élvonalbeli csapat ellen 2-2-re végződött meccsen.

Viszlát Lienz, köszönjük Tirol!

Szép cselek, védések és érzelmek a második nyári edzőtáborunk legszebb pillanatai között - VIDEÓ!

Angol, francia és török sztárcsapatok is az FTC mögött

A Ferencváros az elmúlt évek nemzetközi sikereinek köszönhetően sokat lépett előre az UEFA klubranglistáján.

463,5 millió eurót ér ellenfelünk, a West Ham kerete

Együttesünk a 2022/2023-as idény UEFA Európa Konferencia Liga-győztesével találkozik.

Pascal Jansen: „ A West Ham ellen nő a nyomás”

Vezetőedzőnk szerint az angol sztárcsapat ellen fontos tapasztalatokat szerezhetnek a játékosok – VIDEÓ!

„Nagy kihívást jelent topligás csapattal játszani”

Cristian Ramírez elmondta, az elmúlt hetekben több időt töltött csapattársaival, mint a családjával.

Helyzetjelentés Tirolból: így készülnek a mieink

A csapat lakhelyéül szolgáló hotelt fiatal tehetségünk, Tóth Alex mutatta be részletesen.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin