2023. november 16.
Az utolsó pillanatban, de meglett az Eb-kijutás!
Drámai végjátékban döntetlent ért el, így bebiztosította Európa-bajnoki részvételét a magyar válogatott.

Noha a hét elején még a mérkőzés megrendezése is kérdéses volt, végül csütörtök este Szófiában, zárt kapuk mögött, de pályára lépett Bulgária ellen a magyar labdarúgó-válogatott a kulcsfontosságú Európa-bajnoki selejtezőn. Az utolsó előtti fordulóban a mieink számára az Eb-kvalifikáció volt a tét, az pedig előzetesen tudható volt, hogy ehhez már egy szerzett pont is elegendő. Marco Rossi szövetségi kapitány kezdő tizenegyében mindkét jelenlegi kerettagunk, Dibusz Dénes és Botka Endre is kezdőként szerepelt.

Rögtön a kezdés után kezdeményezően lépett fel a magyar csapat, előbb Szoboszlai Dominik lőtt mellé messziről, majd Callum Styles volt veszélyes egy eredetileg beadásnak szánt lövésből. A 7. percben szintén közelről, négy méterről Ádám Martin fejelt egy beadás után, ám ő akkor még nem talált kaput. Három perccel később már igen, Szoboszlai Dominik beadása után ugyanis Ádám Martin nagyszerűen érkezett és fejelt a kapuba, ezzel megszerezve a vezetést Magyarország számára!

Az 1-0-s vezetés birtokában is a vendég csapat volt veszélyesebb, ám a bolgárok is kezdték felvenni a mérkőzés ritmusát. A 24. percben Bulgária átjátszotta a letámadásunkat, majd Spas Delev megpattanó lövése utat talált a kapunkba, ezzel 1-1-re módosult az állás. Mindez még mindig magyar Eb-kvalifikációt jelentett.

A játékrész második felében inkább a küzdelem dominált, egyik csapat sem volt veszélyes. Fordulatot a 37. perc hozott, akkor ugyanis megkapta második sárga lapját is a hazaiak játékosa, Valentin Antov. Két perccel később egy Botka Endre ellen elkövetett szabálytalanságért Ilia Gruev is pirosat kapott, ezt az ítéletet azonban utóbb felülbírálta a videóbíró. A játékvezető még az első játékrészben kiosztott három sárgát is (sorrendben Botka, Nego Loic és Kezkez Milos kapta), újabb gól viszont már a hatperces hosszabbítás ellenére sem esett, így 1-1-es állásnál mehettek pihenőre a felek.

A szünetben Marco Rossi nem változtatott, így Dibusz Dénes és Botka Endre is maradt a pályán. Szoboszlai Dominiké volt a térfélcserét követő első lövés, ekkor azonban a bolgárok kapusa védett. Az 52. percben Szoboszlai szabadrúgásból, 17 méterről lőtt mellé.

Az 57. minutumban jött az újabb fordulat, akkor Kerkez Milost parancsolta le a pályáról a játékvezető második sárga lappal. Kiegyenlítődött a létszám, de továbbra is a magyar együttes volt gólratörőbb. A 74. percben a gólszerző, Ádám Martin helyére Németh András állt be, a 77. percben viszont büntetőt ítéltek a bolgárok javára. Hidegzuhany volt ez a javából, hát még, hogy Kiril Despodov értékesítette a tizenegyest, ami után 2-1-re vezetett Bulgária. Ekkor már úgy álltunk, hogy még mindig nincs meg az a hőn áhított Eb-kijutás...

A gólt követően Botka Endrét Kalmár Zsoltra, Nego Loicot pedig Gazdag Dánielre cserélte a kapitány, kettőt cseréltek a bolgárok is. Szoboszlai Dominik a 85. percben járt közel a gólszerzéshez, azonban a rendes játékidő végén még mindig a meccs előtt nyeretlen hazaiak vezettek. Peregtek a percek, már a hosszabbítás 6. percében jártunk, úgy tűnt, Magyarország először kap ki a selejtezőben, így nem tudja bebiztosítani helyét a jövő évi, németországi kontinenstorna mezőnyében.

Ekkor jött a mindent eldöntő csavar, a 90+7. percben egy öngól révén 2-2-re mentettük a meccset, ezzel bebiztosítottuk részvételünket a jövő évi, németországi Európa-bajnokságon! Sorozatban harmadszor Eb-résztvevő Magyarország!

A nemzeti tizenegyre egy utolsó feladat vár a selejtezőben, válogatottunk vasárnap 15.00-tól Montenegrót fogadja a Puskás Arénában.

Európa-bajnoki selejtező, G-csoport, 9. forduló

Bulgária–Magyarország 2-2 (1-1)

Szófia, Vaszil Levszki Nemzeti Stadion. Játékvezető: Daniel Stefanski (lengyel)

Bulgária: Naumov – V. Popov, Petkov, Antov, Nedyalkov – F. Krasztev, Chochev (Atanasov), Gruev – Despodov (Rusev, 83.), Minchev (Kolev, 72.), Delev (S. Ivanov, 83.). Szövetségi kapitány: Ilian Iliev

Magyarország: Dibusz – Botka (Kalmár, 81.), Lang, Szalai A. – Nego (Gazdag, 81.), Nagy Á., Styles, Kerkez – Szoboszlai, Csoboth (Nagy Zs., 59.) – Ádám M. (Németh A., 74.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Sárga lap: Antov (8., 37.), Atanasov (81.), Kolev (86.), illetve Nego (41.), Botka (42.), Kerkez (44., 57.)

Kiállítva: Antov (37.), Kerkez (57.)

Gólszerzők: Delev (24.), Despodov (78. - büntetőből), illetve Adám M. (10.), Petkov (90+7., öngól)

Cikkajánló

Traoré: „Emlékezeteset alkotnánk a Bajnokok Ligájában”

A The New Saints ellen mesterhármast jegyző támadónk kiváló edzőnek tartja Pascal Jansent.

Távozik Iyinbor Patrick

A 22 éves védő az elmúlt három idényt kölcsönben töltötte.

Tusványoson mesélt a VVK-győzelemről Rákosi Gyula

Klubunk legendája a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen vett részt.

„Nagyon meglepődtem!” – Varga Barna megkapta a maszkját

Riportunkból kiderül, hogy Kylian Mbappé Eb-n viselt maszkja jobb-e magyar válogatott támadónkénál – VIDEÓ

Indul a jegyértékesítés a walesi visszavágóra

Walesbe utazó drukkereink 10 ezer forintért válthatnak vouchert a párharc második összecsapására.

Zachariassen: „Ez egy tökéletes kezdés”

Norvég játékosunk szerint minden remekül alakult a TNS elleni első BL-meccsünkön – VIDEÓ!

„Fantasztikus energia áramlott a pályára”

Holland vezetőedzőnk ötgólos győzelemmel mutatkozott be csapatunk kispadján.

Magabiztos, ötgólos győzelem az első tétmérkőzésen

Együttesünk 5-0-ra verte a The New Saints-t a BL-selejtező első mérkőzésén.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin