2021. december 31.
Az év futballpillanatai: győztes búcsú Európától
Sorozatunk utolsó részében a Bayer Leverkusen elleni UEL-győzelmünket idézzük fel – VIDEÓ!


32-szeres bajnok férfi labdarúgócsapatunk zsinórban harmadik alkalommal volt érdekelt valamelyik európai kupasorozat csoportkörében. 2019-ben az UEFA Európa Ligában, egy évvel később a Bajnokok Ligájában, míg 2021-ben újra az UEL-ben szerepelhettünk. A Slavia Praha elleni hazai és idegenbeli párharcról már sorozatunk korábbi részeiben beszámoltunk, hiszen a csehek elleni diadalnak köszönhetően jutottunk be a második számú európai kupasorozatba. Közel volt a még nagyobb bravúr a Young Boys ellen a BL-selejtező rájátszásában, ám a svájci csapat, ha kicsivel is, de jobb volt nálunk, így ők kerültek be a Bajnokok Ligája csoportkörébe, mi pedig várhattuk, hogy milyen ellenfelekkel nézhetünk szembe az UEFA Európa Ligában.

A csoportkörben a német sztárcsapatot, a Bayer Leverkusent, a 2020/2021-es idényben remekül teljesítő spanyol Real Betist és az egyre jobb formát mutató skót Celticet kaptuk ellenfélnek. Már a sorsolás után tudtuk, hogy roppant nehéz, szinte BL-szintű kvartettbe kerültünk, ám a célunk így is egyértelmű volt: borítani a papírformát és pontot, pontokat szerezni.

Mindkettőhöz többször is közel álltunk a csoportkör alatt, hiszen Leverkusenben sokáig vezettünk, majd döntetlenre álltunk, de végül a hazaiak 2-1-re legyűrtek bennünket. Továbbá említhetjük a hazai Betis és a Celtic elleni mérkőzéseinket, ahol szintén sikerült alaposan megnehezítenünk a jó nevekből álló ellenfeleink dolgát. 

A hősies helytállások dacára az utolsó forduló előtt továbbra is nulla pont állt a nevünk mellett. Egyetlen esélyünk maradt arra, hogy ezen változtassunk, habár a feladat nem ígérkezett könnyűnek, ugyanis a német Bundesligában dobogós reményeket dédelgető Bayer Leverkusen látogatott el hozzánk december 9-én. Ez a találkozó már tétnélküli volt mind a németeknek, mind pedig nekünk, hiszen a Leverkusen már korábban megnyerte a csoportot, míg Dibusz Déneséknek már nem maradt esélyük elcsípni a csoport harmadik, tavaszi Európa Konferencia Liga-folytatást érő helyét. Ettől függetlenül csapatunk szeretett volna szépen búcsúzni Európától.

A mieink akkori vezetőedzője, Peter Stöger a következő gondolatokat osztotta meg a sajtóval a találkozó előtt.

- Semmiképpen sem kell külön motiválni a játékosokat, mindenki tudja, mennyire fontos meccs következik. Nagyon erős csoportba kerültünk, ez lesz az utolsó esélyünk pontot szerezni. Nem tudni, hogy milyen felállásában szerepel majd a Leverkusen, de jól ismerem őket, hasonló stílusra számítok tőlük, mint a németországi találkozónkon. A Bayernek a B-csapata is rendkívül erős lehet. Komolyan kell venni őket.

A vendégek svájci trénere, Gerardo Seoane csapatunk veszélyes támadóit emelte ki.

- A Fradi nagyon gyors csatárokkal rendelkezik, emellett a középpályán is jó fizikumú játékosaik vannak. Egy jó hangulatú, pörgős mérkőzést várok – mondta Seoane.

Kiváló hangulatban kezdődött utolsó UEL-mérkőzésünk. A mieink részéről Peter Stöger a Dibusz – Botka, Blazic, S. Mmaee, Kovacevic – Laidouni, Loncar, Zachariassen – Zubkov, Uzuni, Tokmac összeállítású kezdőt küldte a pályára. Kiegyenlített játék folyt az első félidőben, mind a két csapat előtt adódtak helyzetek, végül gólt a Leverkusennek sikerült lőnie, ám les miatt ezt érvénytelenítették. Egy emberként sóhajtott fel a vendégszektort kivéve az egész stadion.

A második játékrészben is eljutott lesgólig a vendég csapat, és érezhető volt, hogy szeretnék dűlőre vinni a találkozót, miközben a mieink kezdtek elfáradni a hősies védekezés közben. Végül a vendég rohamokat átvészelve a 81. percben egy szöglet után tunéziai válogatott játékosunk, Aissa Laidouni fejjel bevette a Leverkusen kapuját, ezzel előnyhöz juttatva a mieinket.

Aissa Laidouni bólintása három pontot ért.

A hosszabbítás perceiben a vendégek mindent megtettek az egyenlítésért, de ezen az estén a hazai kapu érintetlen maradt, így a Fradi 1-0-ra legyőzte a német Bundesliga egyik legjobb csapatát, ezzel egy nagyon szép sikerrel, és három ponttal zárta az UEFA Európa Liga csoportkörét!

Ami pedig az összesített rangsort illeti, a három pontot begyűjtő FTC négy kétpontos csapatot, a dán Bröndbyt, az osztrák Sturm Grazot, az orosz Lokomotiv Moszkvát és a bolgár Ludogorecet is megelőzve a 28. helyen zárt az UEL 32-es főtábláján.

Cikkajánló

Pascal Jansen: „A játékosaim rendkívül elszántak”

Soron következő hazai bajnokink előtt holland vezetőedzőnk mondta el várakozásait.

FTC–Fehérvár FC: meccsnapi programok

Következő hazai bajnokinkon a Közlekedés Napját ünnepeljük. Számos programmal várjuk a szurkolókat.

Sajtóakkreditáció a Nice elleni UEL-meccsre

A sajtó munkatársai október 22-e, kedd 16.00-ig adhatják le akkreditációjukat.

„Szeretnék segíteni a Fradinak a pályán kívül is”

Korábbi brazil labdarúgónk tervei szerint jövőre Magyarországra utazik – VIDEÓ!

„A mai napig érzem a szurkolók szeretetét”

Pinte Attila amikor csak teheti, a Groupama Arénában szurkol a Fradinak.

FTC-Fehérvár: ezúttal is vár a Fradi Kamion

Október 20-án, vasárnap a Fehérvár FC elleni bajnoki előtt csodálhatják meg országjáró járművünket.

Misidjan gólt lőtt a suriname-i válogatottban

A tunéziai Ben Romdhane csereként lépett pályára, az ecuadori Ramírez végig a kispadon ült.

Gruberrel a kezdőben legyőztük Belgiumot

Támadónk 66 percet játszott az U21-es válogatott utolsó Eb-selejtezőjén.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin