2020. március 24.
A Fradi gólkirályai – II. rész
A Fradi gólkirályait bemutató sorozatunkban ezúttal Schlosser Imre páratlan pályafutásáról írunk.

Véget ért a Fradi Múzeum időszakos kiállítása, amely a Fradi gólkirályai előtt tisztelgett. A fradi.hu sorozatában minden nap bemutatjuk a ferencvárosi labdarúgás egy-egy olyan legendáját, sztárját, akit a találataiért is csodáltak és aki a bajnokság legeredményesebb gólszerzője volt a maga idejében. Tizenhárom plusz egy Fradi hős portréja, sztorija egymás után, vajon ki a legjobb a legjobbak közül? Pokorny József bemutatása után Schlosser Imrével folytatjuk a sort.

 

Az akkor még Osztrák-Magyar Monarchiához tartozó Budapesten látta meg a napvilágot Schlosser Imre, a később Slózi becenévre hallgató legendás labdarúgó. Pontosan tíz évvel született a Ferencvárosi Torna Club 1899-es alapítása előtt.

Két bátyja, János és József az FTC tagjaiként ajánlották tehetséges öccsüket Malaky Mihály figyelmébe, aki 1905-ben szerződtette az ekkor még csak 15 éves Schlossert. A ballábas játékosnak elég volt egy meccs ahhoz, hogy Malaky a lefújás után elé tegye a leigazolást hitelesítő papírokat. Ekkor kezdődött a máig egyedülálló történet…

Ő volt az első magyar labdarúgó, akit Európa is csodált

Schlosser Imre küllemét és mozgását is számos jelzővel illették az évek során. Volt karikalábú, nyúlánk, rongylábú, vagy csak visszafogottan szólva jellegzetes mozgású. Ezek a tulajdonságok azonban nagyszerű képességekkel társultak, közönségcsalogató, látványos játékának köszönhetően ő volt az első olyan magyar labdarúgó, akinek híre átlépte az országhatárokat, és Európában is elismerősen beszéltek róla.

De mivel is érdemelte ki ezt? 1906 és 1915 között az ő góljai kellettek a Fradi sikerkorszakához: hat bajnoki elsőség mellett zsinórban hatszor ő lett a bajnokság gólkirálya. Elképesztő, 1.29-es gólátlagát a 340 mérkőzésen lőtt 439 gólnak köszönhette.

Nyolc szezonban sem volt kérdés, hogy ő a Fradi legeredményesebb játékosa. Tizenhét alkalommal mesterhármast rúgott, kilencszer négy, kétszer öt, egyszer hat és egyszer egyedüli Fradi-játékosként nyolc gólt is lőtt.

- Nem ismerhettem őt, de azt tudom, hogy Schlosser Imre a zseniális O-lábaival fantasztikus játékos volt – mondta VVK-győztes korábbi labdarúgónk, Rákosi Gyula. - Hatszor nyert gólkirályi címet a Ferencvárossal, ez önmagáért beszél. Később is népszerű volt a fradisták között, és ahogy tudom, az MTK-nál töltött időszakban is sokan kedvelték.


Schlosser Imre hírnevének köszönhetően a lapok többször az ő képeit, görbe lábait mutató karikatúráit közölték, idővel pedig a mozgókép világában is megjelent.


- Gustav Fröhlich legelső pesti filmjének „A 11 ördög” című sporttal és a filmmel kapcsolatban prológot mondtam. Itt is sikert arattam, amit csak fokozott az, hogy a pódiumon válogatott dresszben jelentem meg – emlékezett vissza Schlosser Imre.

 

Titokban könnyeket hullajtott, amikor elhagyta a Fradit

Bár Schlosser Imre 1916-ban az MTK-hoz igazolt, érzéseiről így vallott: „Titokban sok könnyet hullattam az elhagyott zöld-fehér színekért. Mindig igazi örömet éreztem, mikor a zöld-fehér sávos trikót magamon feszülni éreztem.”

Klasszisát az MTK-ban is megcsillogtatta, a Ferencvárossal megszerzett hat bajnoki cím után szintén hatszor zárt csapatával az élen. 1926-ban újra zöld-fehér mezben lett bajnok, így abszolút csúcstartónak számít a maga 13 elsőségével, valamint a nyolc gólkirályi-cím (hétszer a Fradival, egyszer az MTK-val) szintén a legjobb magyar mutató.

318 elsőosztályú bajnoki mérkőzésen 417 gólt jegyzett, ezzel a világ hatodik legjobb elsőosztályú bajnoki góllövőjének számít.


Aki klubszinten ilyen maradandót alkot, természetesen nem marad észrevétlen a válogatott előtt sem. 1906 és 1927 között 21 éven át (ami szintén rekord) volt kihagyhatatlan tagja labdarúgó-válogatottunknak, 68 találkozón 59-szer zörgette meg az ellenfelek hálóit.

 

 

Az ember a teljesítmény mögött

Ahogy emlegették, a magyar futball első világklasszisa letette névjegyét a pályán, de népszerűségéhez azon kívül mutatott habitusa is nagyban hozzájárult. A mindig szerény, rokonszenves Schlosser sokakkal kedveltette meg a labdarúgást profi szemléletű modorával, és sok olyan fiatalnak volt példa, akik később az ő inspirálására indultak el a futball irányába.

- Emlékszem, hogy egy kis FTC-drukker, minden meccs után futott azután a villamos után, amelyre szálltam – idézte fel Slózi találkozását egy ifjú szurkolóval. - Egyszer megváltottam a villamosjegyét. A gyerek magához szorította az általam vásárolt jegyet és kijelentette, hogy ez a jegy legkedvesebb emléke lesz, és nem válik meg tőle soha. Valaki próbára akarván tenni, 10 koronát ígért a jegyért, de a kisember nemcsak mondta, de érezte is a rajongást, mert a jegyet az akkor nagyon nagy összegnek számító 10 koronáért sem adta oda.

Az 1927-ben véget ért aktív pályafutása után több csapatnál is edzőnek állt, vezette többek közt az FTC amatőr csapatát is. Fia szerint amennyire zseniális futballista volt, annyira nem boldogult edzőként.

Ezt követően néhány évig bíróként is dolgozott. Utoljára 1955-ben fújta meg a sípot Puskás és Kocsis között állva, méghozzá az emlékezetes Ausztria elleni 100. találkozón, ahol 104 000 néző tapsolt neki búcsúmérkőzésén.

Schlosser Imre, az FTC örökös bajnoka 1959. július 18-án, 69 éves korában hunyt el. Emlékét örökké megőrizzük!

A Fradi gólkirályai sorozat holnap folytatódik! Legközelebb Takács II Józsefről tudhatnak meg érdekes történeteket, információkat.

Az FTC gólkirályai

Az I. részt itt olvashatod

Cikkajánló

A Fradi gólkirályai - I. rész

Indul az FTC gólkirályait bemutató sorozatunk, az első részben Pokorny Józsefet ismerhetik meg.

Ki a legjobb Fradi-gólkirály? Új sorozat 13+1 résszel!

Hétfőtől 13+1 részes sorozatban mutatjuk be a Fradi futball 120 évének legjobb gólvágóit. Vajon ki a legjobb?

,,Nem látszódott a különbség a pályán”

Owusu Kwabena a West Hamnek lőtt szépségdíjas gólja után nyilatkozott a FradiMédiának - VIDEÓ!

Döntetlen a 463,5 millió eurót érő West Ham ellen!

Owusu Kwabena és Alekszandar Pesics is betalált az angol élvonalbeli csapat ellen 2-2-re végződött meccsen.

Viszlát Lienz, köszönjük Tirol!

Szép cselek, védések és érzelmek a második nyári edzőtáborunk legszebb pillanatai között - VIDEÓ!

Angol, francia és török sztárcsapatok is az FTC mögött

A Ferencváros az elmúlt évek nemzetközi sikereinek köszönhetően sokat lépett előre az UEFA klubranglistáján.

463,5 millió eurót ér ellenfelünk, a West Ham kerete

Együttesünk a 2022/2023-as idény UEFA Európa Konferencia Liga-győztesével találkozik.

Pascal Jansen: „ A West Ham ellen nő a nyomás”

Vezetőedzőnk szerint az angol sztárcsapat ellen fontos tapasztalatokat szerezhetnek a játékosok – VIDEÓ!

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin