2020. október 5.
A Dinamo csoportunk legfiatalabb tagja – gyorstalpaló
Vezetőedzőnk korábbi klubja nem ismeretlen Európában – minden, amit tudni kell ukrán ellenfelünkről.


Mint ismert, férfi labdarúgócsapatunk kedden a Molde elleni 0-0-val kiharcolta a BL-csoportkörben való szereplés jogát. Csütörtökön az UEFA kisorsolta, hogy a Barcelona, Juventus, Dinamo Kijev hármassal kerültünk össze a „G” csoportban. A spanyol és az olasz gigászt korábban már szemügyre vettük, így következzen Sergei Rebrov korább csapata, a Dinamo Kijev. 

Névjegy

Név: Futbolnij Klub Dinamo Kijiv
Alapítva: 1927
Vezetőedző: Mircea Lucescu
Keretérték (a Transfermarkt szerint): 94,80 millió euró
Legértékesebb játékos (a TM szerint): Viktor Tsygankov (19 millió euró)

A legfontosabbak
A Dinamo Kijev egy 1927-ben alapított ukrán klub, mely 15-szörös ukrán és 13-szoros szovjet bajnoknak mondhatja magát. Emellett 12-szer nyerte meg az Ukrán kupát, míg a szovjet kupában 9-szer ért csúcsra, de van kilenc Ukrán Szuperkupa-győzelme a három szovjet arany mellett.

Nemzetközi porondon sem ismeretlen együttes a kijevi, ugyanis kétszer elhódította a KEK-trófeát (1975, 1986), valamint 1975-ben megnyerte az UEFA Szuperkupát is. A BEK-ben kétszer is az elődöntőig meneteltek (1977, 1987), míg a Bajnokok Ligájában 1999-ben a Bayern München állította meg őket az elődöntőben. 2009-ben, a mai Európa Liga elődjében, az UEFA Kupában ugyancsak a legjobb négy között estek ki, akkor a szintén ukrán Sahtar Doneck jelentett végállomást.

A 2020/21-es bajnoki idényben eddig négy mérkőzésen 10 pontot gyűjtöttek, +9-es gólkülönbségüknek köszönhetően pedig a tabella élén állnak.

A legértékesebbek
A Transfermarkt szerint a klub legértékesebb játékosa a még mindig csak 22 éves Viktor Tsygankov, akinek 19 millióra becsüli értékét a német portál. Az ukrán szélsőt honfitársa, a csupán egy évvel fiatalabb Vitaliy Mykolenko követi a sorban 13 millióval. A képzeletbeli dobogó alsó fokán a szlovén válogatott Benjamin Verbic áll a maga 7 millió eurós becsült értékével.

Tsygankov és Mykolenko is a klub saját nevelésű játékosa. Mind a ketten végjárták a Kijev korosztályos csapatait. Előbbi 2016 augusztusában került a felnőttek közé, míg utóbbi egy évvel később, 2017 októberében.

Benjamin Verbic az NK Celja U19-es csapatától került először kölcsönbe a szlovén Simer Sampionhoz, majd fél évvel később vissza nevelőegyesülete felnőtt keretéhez. Hat hónappal később ismét a Sampion erősítette, de télen lejárt a kölcsönszerződése, így másodszor is „hazatért”. Egészen 2015 júliusáig maradt a Celjében, amikor is bejelentkezett érte a dán FC Kobenhavn. 2018 januárjában négy millió euróért cserébe tette át székhelyét az ukrán fővárosba.

A mester
Az együttes trénere Mircea Lucescu, aki július 23-én vette át a csapat irányítását. A Dinamo Kijev előtt megfordult többek között a Zenitnél, a Sahtarnál, a Besiktasnál és a Galatasaray-nál is.

A legeredményesebbek
A Dinamo történelmének legeredményesebb játékosa Oleh Blohin, aki még a szovjet időkben, 1969 és 1988 között szolgálta a klubot. Ez idő alatt 432 mérkőzésen lépett pályára, melyeken összesen 211 gólt szerzett.

A 2020/21-es bajnoki idényben a csapat legeredményesebb játékosa a már fentebb is említett Viktor Tsygankov, aki négy mérkőzésen háromszor tudott eredményes lenni, ezzel pedig a góllövőlista harmadik helyén áll.

A stadion
A Dinamo otthon a NSK Olimpisky stadion, mely ideális esetben, valamivel több, mint 70 ezer ember befogadására képes. Érdekesség, hogy 1977-ben, egy Bayern München elleni mérkőzésen ezt a számot jócskán meghaladták, ugyanis akkor több mint 100 ember volt kíváncsi a kijevi együttes mérkőzésére.

Képek:  http://www.fcdynamo.kiev.ua/

 

Cikkajánló

A Fradi 25 év után újra bejutott a Bajnokok Ligájába!

Labdarúgócsapatunk 0-0-s döntetlent játszott, így idegenbeli gólokkal a Moldét is kiverte!

Pirlo nagyra tör – minden amit tudni kell a Juventusról

Tapasztalatlan edzővel a kispadon szeretne véget vetni rossz európai kupaszereplésnek az 1996-os...

Gyorstalpaló: minden, amit tudni érdemes a Barcelonáról

Korábbi magyar szövetségi kapitány testvére vezetné sikerre a Barcelonát, mely utoljára 2015-ben nyert...

Összesen 11 aranylabda tulajdonosai érkeznek Budapestre

Lionel Messi és Cristiano Ronaldo személyében összesen 11 aranylabda tulajdonosa játszik majd...

Megvan, ki ellen kezdi csapatunk a BL-selejtezőket!

Férfi labdarúgócsapatunk a walesi The New Saints ellen lép pályára július 23-án, kedden 20.00-tól.

,,Nem látszódott a különbség a pályán”

Owusu Kwabena a West Hamnek lőtt szépségdíjas gólja után nyilatkozott a FradiMédiának - VIDEÓ!

Döntetlen a 463,5 millió eurót érő West Ham ellen!

Owusu Kwabena és Alekszandar Pesics is betalált az angol élvonalbeli csapat ellen 2-2-re végződött meccsen.

Viszlát Lienz, köszönjük Tirol!

Szép cselek, védések és érzelmek a második nyári edzőtáborunk legszebb pillanatai között - VIDEÓ!

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin