2024. július 14.
463,5 millió eurót ér ellenfelünk, a West Ham kerete
Együttesünk a 2022/2023-as idény UEFA Európa Konferencia Liga-győztesével találkozik.

35-szörös magyar bajnok labdarúgócsapatunk hétfőn, 16 órakor az angol West Ham United ellen játszik felkészülési mérkőzést az ausztriai Kitzbühelben. A találkozót élőképes közvetítésen keresztül követhetik a meccsjegy.fradi.hu oldalon, a találkozó később vissza is nézhető.
 
Aktuális ellenfelünk 2012 óta megszakítás nélkül a világ egyik legerősebb ligájában, az angol élvonalban (Premier League) szerepel. 2016 óta a 62 500 fő befogadására alkalmas London Stadiumban játssza hazai meccseit.

A 2022/23-as idényben a WHU megnyerte az UEFA Európa Konferencia Ligát (a Fiorentinát győzte le a döntőben), 58 évvel azt követően, hogy az 1964/1965-ös szezonban a KEK-ben diadalmaskodott.

Az együttes menedzsere a spanyol Julen Lopetegui, aki korábban hazája válogatottját és a Real Madridot is irányította. Idén májusban nevezték ki a WHU szakmai stábjának élére, a távozó David Moyest váltotta a kispadon.

Julen Lopetegui

A West Ham United keretének értékét 463,5 millió euróra (181,7 milliárd forintra) becsüli a Transfermarkt szakportál. Viszonyításképp: a Ferencvárosi Torna Club játékosait 58 millió euróra (22,7 milliárd forintra) tartja az oldal. Az angol együttes legtöbbre taksált futballistája, a brazil válogatott Lucas Paquetá egymaga többet ér: 65 millió euróra (25,5 milliárd forintra) tartják. Az angol Jarrod Bowennek és a ghánai Mohammed Kudusnak pedig 50 millió euró (19,6 milliárd forint) az értéke.

A legutóbbi UEFA Európa Liga-kiírásban a negyeddöntőig jutott az angol csapat, a Premier League-ben pedig kilencedikként zárt. Wes Foderingham, Maximilian Kilman és Luis Guilherme személyében eddig három nyári igazolást jelentett be a West Ham United, amely Kitzbühelben edzőtáborozik.

A klubot 1895-ben egy helyi futballbíró, Dave Taylor és Arnold Hills, a Thames Ironworks hajógyár tulajdonosa alapította. Az első években még amatőrként működtek, és a legtöbb játékos a hajógyár dolgozói közül került ki, például Thomas Freeman (tűzoltó), Walter Parks (ügyintéző), Johnny Stewart, Walter Tranter, James Lindsay (kazánkészítők), William Chapman, George Sage, William Chamberlain és Charlie Dove.

Az ekkoriban még Thames Ironworks FC néven működő csapat 1895-ben megnyerte a West Ham Charity Kupa első kiírását, 1897-ben pedig bajnok lett a London League-ben. 1898-ban profivá vált a klub, és belépett a Southern League másodosztályába. Első próbálkozásra feljutott az élvonalba, ahol az első idényében utolsó előtti lett.

A klub meze eredetileg sötétkék volt, amit Arnold Hills vezette be, és ,,oxfordi kéknek" hívott. 1897-től egészen 1899-ig égszínkék mezük volt fehér sorttal. Ezután kerültek használatba a vörösbor színű, égszínkék ujjú szerelések.

Anyagi nehézségek miatt a Thames Ironworks FC 1900 júniusában bezárta kapuit, majd 1900. július 5-én újjáalakult West Ham United FC néven. A csapat becenevében (kalapácsosok) még mindig él a régi, munkásokból álló gárda emléke. Az újjászületés után egy ideig még a Memorial Groundon játszottak, de aztán az Upton Park közelébe költöztek. 1901-től kezdve nem volt saját pályájuk, ezért a helyi csapatoktól béreltek játékteret. 1904-ben költöztek be a Boleyn Groundba. A stadionavatót éppen legnagyobb riválisuk, a Millwall ellen játszották. A WHU 3-0-s győzelmet aratott a körülbelül 10 000 fős nézősereg előtt.

1919-ben jutottak fel a másodosztályába, 1923-ban aztán ismét élvonalbeliek lettek. Ebben az évben az FA Kupa-fináléba is bekerültek, de győzniük nem sikerült. Váltakozó sikerrel szerepeltek a Division One-ban, de 10 évig sikerült bent maradniuk. 1927-ben pedig ismét jó kupaszereplést tudhattak magukénak, az elődöntőig jutottak.

1932-ben a West Ham kiesett a másodosztályba, így a vezetőség elküldte a kispadról Sydney King-et, aki 32 évig volt a gárda menedzsere. Helyére az asszisztense, Charlia Paynter lépett, aki különböző szerepekben 1897-től segítette a klubot, és 1950-ig maradt a kalapácsosok alkalmazásában.

A United a következő 30 év legnagyobb részét a második vonalban töltötte, Paynter távozása után Ted Fenton lett a vezetőedző. 1958-ban Fenton ismét feljuttatta csapatát az élvonalba. Ekkor sokat javult a csapat játéka, és egyre több jövőbeli sztár jelent meg a keretben.

1961-ben Fenton távozott, és Ron Greenwood került a helyére, aki hamar két nagy trófeát nyert a klubbal. 1964-ben az FA-kupa, 1965-ben pedig a KEK-serleg került a vitrinjükbe.

Az 1966-os vb-n a világbajnok angol válogatottban Bobby Moore, Martin Peters és Geoff Hurst képviselte a WHU-t. Utóbbi az egyetlen olyan játékos, aki mesterhármast tudott szerezni vb-döntőn. Az 1974/75-ös szezon rosszul indult a csapat számára, így Greenwood lemondott, és pénzügyi igazgató lett. A vezetőség többi tagjának értesítése nélkül John Lyallt nevezte ki menedzserré. Az eredmény siker lett, hiszen Lyall első négy meccsén 20 gólt szerzett a gárda. 1975-ben ismét elhódították az FA-kupát.

1976-ban eljutottak a KEK döntőjébe, de ott 4-2-re kikaptak az Anderlechttől. Ezt követően Greenwood távozott a pénzügyi igazgatói posztról, hogy átvegye az angol válogatott irányítását Don Revie távozása után.

A West Ham 1978-ban kiesett a Division One-ból, de Lyall 1980-ban így is újabb FA-kupa-sikerig vezette a csapatot. 1981-ben visszajutottak a legfelsőbb osztályba, majd 8 év után ismét kiestek, ami Lyall távozásához vezetett. Az ő nevéhez fűződik a legjobb bajnoki helyezésük, egy harmadik hely, amelyet 1986-ban értek el.

1991-ben visszajutott a WHU az élvonalba, amely rögtön kiesett, így nem lehetett ott a Premier League 1992-es megalakulásánál. A másodosztályban a második helyen végeztek a kalapácsosok, így visszajutottak a legjobbak közé.

1994 augusztusában Harry Redknapp lett a csapat menedzsere. Vele a kispadon az 1998/99-es szezonban ötödikek lettek a bajnokságban. Így az Intertotó-kupában indultak, amit meg is nyertek.

2003-ban ismét kiesett a csapat az élvonalból, ahova 2005-ben jutott vissza. 2011-ig a legjobbak között szerepeltek, de a következő idényt ismét a Championshipben töltötték. Egy szezon után visszatértek a Premier League, amelynek mezőnyét azóta is erősítik.

(Fotók: West Ham United / whufc.com)

Cikkajánló

,,Nem látszódott a különbség a pályán”

Owusu Kwabena a West Hamnek lőtt szépségdíjas gólja után nyilatkozott a FradiMédiának - VIDEÓ!

Döntetlen a 463,5 millió eurót érő West Ham ellen!

Owusu Kwabena és Alekszandar Pesics is betalált az angol élvonalbeli csapat ellen 2-2-re végződött meccsen.

Viszlát Lienz, köszönjük Tirol!

Szép cselek, védések és érzelmek a második nyári edzőtáborunk legszebb pillanatai között - VIDEÓ!

Angol, francia és török sztárcsapatok is az FTC mögött

A Ferencváros az elmúlt évek nemzetközi sikereinek köszönhetően sokat lépett előre az UEFA klubranglistáján.

Pascal Jansen: „ A West Ham ellen nő a nyomás”

Vezetőedzőnk szerint az angol sztárcsapat ellen fontos tapasztalatokat szerezhetnek a játékosok – VIDEÓ!

„Nagy kihívást jelent topligás csapattal játszani”

Cristian Ramírez elmondta, az elmúlt hetekben több időt töltött csapattársaival, mint a családjával.

Helyzetjelentés Tirolból: így készülnek a mieink

A csapat lakhelyéül szolgáló hotelt fiatal tehetségünk, Tóth Alex mutatta be részletesen.

„Nem érzek különösebb fájdalmat, jó úton haladok”

Varga Barnabás megkezdhette a futóedzéseket a lienzi edzőtáborban.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin