2023. október 31.
Megemlékezés Springer Ferenc nyughelyénél
Dr. Springer Ferenc 1899. május 3-án alapította meg az FTC-t.

A 103 éve október 29-én elhunyt Springer Ferencre, az FTC első elnökére, a klub alapítójára emlékeztek sírjánál kedden, Budapesten, a Fiumei úti sírkertben. Jelen volt a Fradi Múzeum vezető-helyettese, Vincze József, valamint az FTC Baráti Kör tagjai is.

Springer Ferenc 1863. október 15-én született Pesten. Édesapja Kassáról vándorolt a Ferencvárosba, ahol cipészként dolgozott. Fiatal korában páratlan tehetséggel rendelkezett, amelyre sokan felfigyeltek. Ösztöndíjat kapott, jogi tanulmányait ez segítette.

1890-ben vették fel a Budapesti Ügyvédi Kamarába, ettől kezdve önálló ügyvédi irodája volt. Politizálni kezdett, a Függetlenségi és 48-as Párt (népnyelven Kossuth Párt) képviselője lett, aki már 1896-ban elindult az országgyűlési választásokon. Ekkor még nem jutott a parlamentbe, nem úgy 1913-ban, amikor elsöprő többséggel választották meg országgyűlési képviselőnek.

Dr. Springer Ferenc 1899. május 3-án alapította meg az FTC-t. Az első elnök volt, aki a legnehezebb, egyben legszebb feladatot vállalta, az újonnan megalapított egyesületet arra a pályára állítani, amely fennmaradását biztosítja. 1899-től haláláig, 1920. október 29-ig tartó elnöksége alatt a klub Magyarország nagy sportegyesülete lett, olyan, ahol rang volt sportolni, amelynek kiváltság volt szurkolni.

A labdarúgó-szakosztály nyolc magyar bajnoki címet, egy-egy Magyar Kupa-, Challenge Cup-győzelmet könyvelhetett el ebben az időszakban, míg férfi vízilabdázóink hét bajnoki elsőséget ünnepelhettek.

Cikkajánló

Őket ünnepeljük ma

A Fradi-család három tagját köszönthetjük ezen a napon.

Simon Tiborra emlékezünk

Születésének 59. évfordulóján emlékezünk meg a legendás 2-esről, Simon Tiborról.

Őket ünnepeljük ma

A Fradi-család négy tagját köszönthetjük ezen a napon.

Rá emlékezünk ma

Egykori tekézőnkre emlékezünk augusztus 31-én.

Őt ünnepeljük ma

Klubunk korábbi jégkorongozóját köszöntjük a mai napon.

Őket ünnepeljük ma

A Fradi-család öt tagját köszönthetjük augusztus 29-én.

Őket ünnepeljük ma

Magyar bajnok kosárlabdázónkat és kerékpározónkat köszöntjük születésnapján augusztus 28-án.

Rá emlékezünk ezen a napon

Háromszoros bajnok és kupagyőztes egykori labdarúgónkra emlékezünk augusztus 28-án.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin