2024. május 27.
Csillagos ötös – történelmi év a Ferencvárosban
Eddig soha nem fordult elő az FTC történetében, hogy öt csapatunk is aranyérmes legyen az idény végén.

Május végére az összes bajnokság végére pont került, csapataink azonban inkább felkiáltójelet tettek a bajnoki szezonok végére. A Ferencvárosi Torna Club 125 éves történetében soha korábban nem fordult elő ugyanis, hogy a mieink öt csapatsportban is bajnoki aranyérmet szerezzenek, egészen mostanáig. Időrendben férfi jégkorongozóink, férfi labdarúgóink, a férfi vízilabdázóink, női kézilabdázóink és végül női labdarúgóink értek fel a csúcsra. Több együttesünk ráadásul duplázni is tudott, sőt, férfi pólósaink akár triplázhatnak is.

Fehérarany

Tartsuk magunkat a fenti sorrendhez, és kezdjük az idény elemzését férfi hokisainkkal, akik magyar bajnoki címvédőként várták az Erste Liga 2023/2024-es idényét. Fodor Szabolcs legénysége remekelt az alapszakaszban, amelyet meg is nyert, a rájátszás során aztán búcsúztattuk a DEAC-ot, majd az elődöntőben a Csíkszeredát sikerült felül múlni, és ezzel be is húztuk a 31. magyar bajnoki címet, köszönhetően annak, hogy a bajnoki döntő másik ágán az erdélyi Corona Brassó jutott a fináléba. Végül az Erste Liga-címet nem sikerült megnyerni, de így sem panaszkodhattunk csapatunk kapcsán, amely ráadásul az idény korábbi szakaszában a Szuperkupát is behúzta. 


Történelmi labdarúgó aranyérem

35-szörös magyar bajnok férfi labdarúgócsapatunk immáron zsinórban hatodik alkalommal ért fel a csúcsra, ami klubrekord, hiszen korábban a 20. század elején öt zsinórban aratott elsőség volt a rekord, ezt adtuk át a múltnak idén. Jövőre támadást indíthatunk a két abszolút magyar csúcs, az Újpest hét, illetve az MTK 10 sorozatban szerzett bajnoki címére. Dibusz Dénesék éve nem indult jól, hiszen a feröeri Klaksvík ellen már a Bajnokok Ligája-selejtező első körében búcsúztunk, ám később az UEFA Európa Konferencia Ligában veretlenül, az olasz Fiorentina mögött, a belga Genket és a szerb Csukaricskit megelőzve zsinórban másodszor is megéltük az európai kupatavaszt, ahol aztán a görög Olympiakosz jelentette a végállomást. 

A nemzetközi szereplés nem jelentett akadályt a hazai porondon, hiszen tavasszal kiváló sorozatot produkálva végül 16 pontos előnnyel nyertük meg az újabb bajnoki címet. A bajnokavatónak ezúttal is megadtuk a módját egy fantasztikus show-val, ráadásul az érem-  és kupaátadásra egy derbisikerrel „hangoltunk”.

Veretlenül a csúcson

Férfi pólósaink a labdarúgókhoz hasonlóan az elmúlt években egyeduralkodóivá váltak a hazai küzdelmeknek, ráadásul 2024-ben megint sikerült rátenni erre egy lapáttal, hiszen a 26. bajnoki címet veretlenül abszolválták Varga Dénesék, aki ráadásul beállított egy 82 éve fennálló rekordot, hiszen 12. bajnoki címével feljött a képzeletbeli első helyre Bozsi Mihály mellé. A bajnoki döntőben ellentmondást nem tűrően vertük meg kétszer a Vasast a Hajós Alfréd Uszodában (13-7 és 21-14), kétség sem fért hozzá, hogy ma Magyarországon a Fradinak klubszinten nincs párja. 

Nyéki Balázs tanítványai előtt ilyen veretlen szezont utoljára 1983-ban a Vasas tudott produkálni, tehát ez sem mindennapi teljesítmény. A mieink ráadásul az év korábbi szakaszában a Magyar Kupában sem találtak legyőzőre, tehát sikerült a honi duplázás, azonban ez még mindig nem minden, hiszen Jansik Szilárdékra még vár Máltán a Bajnokok Ligája Final Four, ahol akár a triplázás is összejöhet.

1997 után jött  a duplázás

Női kéziseink a tavaly szezonban történelmet írtak, miután bejutottak a BL-döntőbe, idén ez ugyan nem sikerült, ám a hazai küzdelmeket kimaxolták Klujber Katrinék, hiszen előbb a Magyar Kupában sikerült zsinórban harmadszor is legyőzni a nagy rivális Győri Audi ETO-t, majd ezúttal a bajnokságban is felülkerekedtünk a Rába-partiakon. 

Az őszi első meccsünkön az Elek Gyula Arénban 28-22-re nyertünk, ezzel megalapozva egy remek bajnoki szereplést, és miután a győriek többször is botlottak, mi pedig kiegyensúlyozottan szerepeltünk, még egy kétgólos vereség is belefért a rivális otthonában. A mieinket nem lehetett már befogni, és 1997 után ismét sikerült a duplázás, az MK mellett a bajnoki cím is a mienk lett. A Debrecen elleni utolsó forduló után jöhetett az önfeledt ünneplés az Elek Gyula Arénában.


Pokolból a szentélybe

Végül, de nem utolsó sorban, május 26-án, vasárnap női labdarúgóink is felértek a csúcsra. Az őszi fájdalmas BL-búcsúzás után a vezetőedzői poszt Albert Flórián kezébe került, akivel a csapat megnyerte a bajnokság alapszakaszát, így jöhetett az egyik fél második győzelméig tartó bajnoki döntő az ETO FC Győr ellen, amely számunkra rémálomszerűen kezdődött. Az egész évben sérülésekkel küzdő együttesünk 1-0-s vereséget szenvedett a Kocsis Sándor Sportközpontban, így a győri visszavágón mindenképpen győznünk kellett. A sérülések és eltiltások miatt mindössze 13 labdarúgóval küzdő FTC Nagy Viktória góljával nagyot harcolva kiegyenlített a párharcban, így jöhetett a mindent eldöntő ütközet a szentélyben, a Groupama Arénában. Itt aztán Fenyvesi Evelinék nem ismertek kegyelmet, kinyílt a gólzsák, 4-0-ra győztünk, és ezzel megszületett a női szakág hetedik bajnoki címe.


Öt magyar bajnoki cím! Egyértelműen történelmi szezonként fog bevonulni a 2023/2024-es idény a történelemkönyvekbe, ráadásul női vízilabdázóink is közel jártak történetük első bajnoki aranyához, így a jövőben még ez az öt bajnoki cím is növekedhet. Az FTC 125 éves fennállásának legsikeresebb éve lett a 2024-es a csapatsportágakat tekintve, van mire büszkének lennünk!

Cikkajánló

Őket ünnepeljük ma

Ezen a napon a Fradi-család nyolc tagját köszönthetjük.

Rájuk emlékezünk ma

Ezen a napon a Fradi-család három egykori tagjára emlékezünk.

Így segítette a Fradi az árvíz elleni védekezést

Sportolóink és szurkolóink Verőcén pakolták a homokzsákokat a dunai áradás elleni védekezés során – VIDEÓ!

Őket ünnepeljük ma

A Fradi család hat tagját köszönthetjük szeptember 27-én.

Rá emlékezünk ma

Egykori labdarúgónkra emlékezünk szeptember 27-én.

Őket ünnepeljük ma

A Fradi család két tagját köszönthetjük szeptember 26-án.

Rájuk emlékezünk ma

Két egykori sportolónkra emlékezünk ezen a napon.

Őket ünnepeljük ma

A Fradi család nyolc tagját köszönthetjük ezen a napon.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin