2024. január 30.
Bemutatták a zöld-fehér legendákról szóló darabot
Komikus és tragikus elemek használatán keresztül elevenedett meg Kertész Géza és Tóth Potya István alakja.

A Lajhár és a Potya címmel új színdarabot mutatott be január 30-án, kedden délután a Budapesti Olasz Kultúrintézet. A darab Roberto Quartarone „Két hős egy kispadon” című könyvének színházi adaptációja.

A Holokauszt nemzetközi emléknapjához fűződő megemlékezések alkalmából bemutatott színdarab két zöld-fehér legendáról szól, Kertész Géza és Tóth Potya István ugyanis együtt rúgták a labdát a Ferencváros labdarúgócsapatában az 1900-as évek elején. Tóth István, az FTC kiemelkedő alakja a “Potya”, míg Kertész Géza lassú mozgása miatt a “Lajhár” becenevet kapta. Barátságuk a II. világháború alatti antifasiszta ellenállás hónapjaiban szilárdult meg igazán, amikor hozzájárultak több száz politikai üldözött és zsidó életének megmentéséhez, ők maguk azonban nem élték túl a világégést, 1944 végén a nyilasok elfogták, 1945 februárjában pedig a budai várban, a Belügyminisztérium udvarán kivégezték őket.

A színdarab különböző komikus és tragikus elemek használatán keresztül jeleníti meg a két főhős alakját, és elgondolkodtatja a közönséget egy barátság történetéről, a bátorságról, a haza iránti hűségről és a becsületről a második világháború rémségeinek árnyékában.

„Sokszor hangzik el tőlünk az, hogy „de én mindent megtettem valakiért. Hogy mindent megtettem, megcsináltam valamiért.” De biztos ez, hogy mindent? Ha te odaadsz mindent, akkor nem maradhat semmid. Nem marad családod, lányod, nem maradnak barátaid, szurkolótársaid és a végén az életed sem marad meg. Ha mindenedet oda tudod adni, akkor a végén nem marad semmid. Aki erre képes, az ott marad az örökkévalóságban. A mai este jó példa erre nekünk” – mondta beszédében az FTC elnöke, Kubatov Gábor.

A témában hamarosan riportot láthatnak a Fradi TV-ben!

Így őrzi Tóth Potya emlékét az FTC

Klubunk hosszú évek óta rendhagyó kiállításokkal, könyvekkel, kiadványokkal ápolja Tóth Potya István emlékét. A Groupama Arénában skybox, az FTC-MVM Népligeti Edzőközpontjában gyakorló pálya viseli nevét.  Tóth Potya István labdarúgóként kétszeres bajnok és kupagyőztes volt, és edzőként is legendává vált. A Ferencváros első hivatásos trénere volt, 1925 és 1930 között irányítása mellett három bajnoki, egy KK és két kupagyőzelem a Fradi-mérlege. Tóth Potya az edzéseket előre, szinte mérnöki pontossággal megtervezte és edzésnaplóban rögzítette. Ezeket a páratlan irományokat 2016-ban májusában mutattuk be a Fradi Múzeumban, majd az edzésnaplókat 2020 februárjában, a Fővárosi Leváltárral közösen könyv formájában is kiadtuk.

2018 júliusában klubunk a Maccabi Tel-Aviv elleni labdarúgó Európa Liga-selejtező előtt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségével közösen emlékezett meg a hazai sporttörténelem megrendítő alakjáról a Fradi Múzeumban. A kupamérkőzésen a játékosokat pályára kísérő gyerekek a legendás sportember arcképével díszített pólókban emlékeztek és emlékeztettek mindannyiunk példaképére, a Ferencváros hősére.

Hősünk emléke előtt tisztelegve, halálának 76. évfordulója után nem sokkal, klubunk kezdeményezésére neve felkerült az embermentők márványtáblájára a Dohány utcai zsinagóga udvarán található Wallenberg emlékparkban.

Tóth Potya István születésének 130. évfordulóján, 2021 júliusában kérelmeztük a Yad Vasem Intézetnél, hogy legendánk Világ Igaza címet kapjon. A Világ Igaza a nem zsidóknak adható egyik legmagasabb izraeli állami kitüntetés, 2020-ig összesen 27.712 alkalommal ítéltek oda, ebből 869-et magyar állampolgároknak.

Klubunk ikonikus egykori labdarúgóját és edzőjét 2022 júliusában Zugló posztumusz díszpolgárává avatták, 2022 decemberében egykori lakóhelyénél botlatókövet helyeztünk el a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és Zugló Önkormányzatának összefogásával.

Tóth Potya Istvánról, klubunk példaképéről 2021 februárjában a FradiMédia egy dokumentumfilmmel emlékezett meg.

Cikkajánló

Őket ünnepeljük ma

Ezen a napon a Fradi család három tagját köszönthetjük.

Rájuk emlékezünk ma

Ezen a napon a Fradi család négy egykori tagjára emlékezünk.

Őket ünnepeljük ma

A Fradi-család négy tagját köszönthetjük ezen a napon.

Rá emlékezünk ma

Egykori labdarúgónkra emlékezünk július 26-án.

Őket ünnepeljük ma

Július 25-én a Fradi-család négy tagját köszönthetjük.

Rájuk emlékezünk ma

Három egykori sportolónkra emlékezünk július 25-én.

Őket ünnepeljük ma

Július 24-én a Fradi-család három tagját köszönthetjük.

Rá emlékezünk ma

Egykori jégkorongozónkra emlékezünk július 24-én.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin