2024. szeptember 1.
Arany Szeptember a Ferencvárosi Torna Club segítségével
Klubunk is csatlakozik a gyermekkori daganatos betegségek elleni küzdelem miatt indított országos kampányhoz.

A szeptember a gyermekdaganat elleni küzdelem hónapja. Ilyenkor felhívjuk a figyelmet arra, hogy a daganatos betegségek milyen hatást gyakorolnak a beteg gyermekekre és családjaikra az egész világon. A gazdasági és az egészségügyi feltételek fejlődésével a világ fejlettebb területeien a daganatos gyermekek túlélési aránya egyre nő. Ez a javulás azonban néhány kevésbé fejlett országban sajnos elmarad. Szeptember folyamán igyekszünk rávilágítani ezekre az egyenlőtlenségekre az ellátáshoz és kezeléshez való hozzáférésben.

A kampányról, annak legfontosabb céljáról, magyarországi megjelenéséről és népszerűségéről, a jelképéről és a Ferencvárossal való közös együttműködésről dr. Garami Miklóssal, a Semmelweis Egyetem klinikai onkológus szakorvosával, az Őrzők Alapítvány kuratóriumi elnökével beszélgettünk.

- Miről szól pontosan az Arany Szeptember-kampány?
- Az Arany Szeptember egy globális kezdeményezés, amely a gyermekkori daganatos betegségekre hívja fel a figyelmet. Célunk, hogy növeljük a társadalom tudatosságát ezekkel a betegségekkel kapcsolatban, különösen a korai felismerés fontosságára helyezve a hangsúlyt. A kampány során ikonikus épületeket arany színnel világítunk meg, amely a szolidaritásunkat és támogatásunkat jelképezi a beteg gyermekek és családjaik iránt

- Hogyan jött az ötlet, hogy Magyarországon is elinduljon a kampány?
- A kampány nemzetközi sikereit látva, úgy gondoltuk, hogy Magyarországon is szükség van egy ilyen kezdeményezésre. Hazánkban évente körülbelül 300 gyermeknél diagnosztizálnak daganatos megbetegedést, és fontosnak tartjuk, hogy minél szélesebb körben tájékoztassuk az embereket a megelőzésről és a kezelési lehetőségekről. Így született meg az Arany Szeptember magyarországi változata.

- Mi a legfontosabb cél a kampánnyal?
- A legfontosabb célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a gyermekkori daganatos betegségek korai felismerésének fontosságára, és hogy támogassuk a betegeket és családjaikat. Szeretnénk, ha minél több ember értené meg, hogy a korai diagnózis jelentősen növelheti a gyógyulás esélyeit.

- Miért pont az arany lett a kampány színe és mit fejez ki?
- Az arany szín a gyermekkori daganatos betegségek nemzetközi szimbóluma. Ez a szín az értékességet, a bátorságot és a reményt jelképezi, amely mind a gyermekek, mind a családjaik számára kulcsfontosságú ezekben a nehéz időkben.

- A figyelemfelkeltés mellett mit várnak a kampánytól?
- Azt is szeretnénk elérni, hogy növeljük a társadalmi összefogást a gyermekrák elleni küzdelemben. Reméljük, hogy a kampány során sikerül pénzügyi támogatást is gyűjteni, amelyet közvetlenül a gyógyítás feltételeinek javítására, például orvosi eszközök beszerzésére fordíthatunk. A 2024. év kiemelt célja egy korszerű RTG készülék megvásárlása, amely a gyermekonkológiai kezelés megtervezésének egyik pillére (a daganat kiterjedtségének meghatározása).

- Kik támogatják, kik álltak mellé az elmúlt években?
- Az Arany Szeptember kampány mögött számos támogató áll, köztük vállalatok, civil szervezetek, és magánszemélyek. Az Őrzők Alapítvány, valamint több nagyvállalat és híresség is aktívan részt vesz a kampányban. Reméljük, hogy minden évben egyre többen csatlakoznak hozzánk.

- Az idei kampányba a Ferencvárosi Torna Club is bekapcsolódik. Mit jelent ez Önöknek, mit adhat az FTC-vel való együttműködés?
- Az FTC részvétele hatalmas megtiszteltetés számunkra, hiszen a klub rengeteg emberhez eljuttathatja a kampány üzenetét. Az együttműködésünk révén reméljük, hogy még több családhoz és gyermekhez jut el a segítség, illetve, hogy a szurkolók is csatlakoznak majd a kampányhoz, ezzel is erősítve a közösségi összefogást.

- Aki szeretne segíteni, hogyan teheti meg?
- Azok, akik szeretnének segíteni, többféleképpen is megtehetik: támogathatják a kampányt anyagilag, részt vehetnek a kampány eseményein, mint például a szeptemberi jótékonysági séta, vagy egyszerűen csak viselhetnek arany szalagot, hogy kifejezzék szolidaritásukat. Továbbá bátorítjuk a vállalatokat is, hogy csatlakozzanak hozzánk, akár úgy, hogy arany színű dekorációval vagy logóval támogatják a kampányt.

Cikkajánló

Őket ünnepeljük ma

A Fradi-család három tagját köszönthetjük ezen a napon.

Simon Tiborra emlékezünk

Születésének 59. évfordulóján emlékezünk meg a legendás 2-esről, Simon Tiborról.

Őket ünnepeljük ma

A Fradi-család négy tagját köszönthetjük ezen a napon.

Rá emlékezünk ma

Egykori tekézőnkre emlékezünk augusztus 31-én.

Őt ünnepeljük ma

Klubunk korábbi jégkorongozóját köszöntjük a mai napon.

Őket ünnepeljük ma

A Fradi-család öt tagját köszönthetjük augusztus 29-én.

Őket ünnepeljük ma

Magyar bajnok kosárlabdázónkat és kerékpározónkat köszöntjük születésnapján augusztus 28-án.

Rá emlékezünk ezen a napon

Háromszoros bajnok és kupagyőztes egykori labdarúgónkra emlékezünk augusztus 28-án.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin