2022. október 30.
11 éve hunyt el Albert Flórián, a Fradi Császára
A magyar labdarúgás egyetlen aranylabdására, Albert Flóriánra emlékezünk.

Október 30-a szomorú nap a Ferencvárosi Torna Club életében, ugyanis 2011-ben ezen a napon hunyt el a Ferencváros és a magyar labdarúgás kiemelkedő alakja, Albert Flórián.

Legendás támadónk 1941. szeptember 15-én, Hercegszántón született. Az elegáns játéka és karizmatikus jelleme miatt Császárnak nevezett Albert 1952-ben került a Ferencvároshoz, amelyet egész hátralevő élete során hűséggel szolgált. Az FTC-ben összesen 540 mérkőzésen lépett pályára és 395 találatot ért el.

Négyszer nyert bajnokságot, egy alkalommal Magyar Népköztársaság-kupát, 1965-ben tagja volt annak a csapatnak, amely elhódította a Vásárvárosok Kupáját.

Háromszor volt gólkirály, de legnagyobb egyéni elismerését 1967-ben nyerte el, amikor neki ítélték oda az Aranylabda-díjat. Jelenleg is ő az egyetlen magyar, aki megkapta a labdarúgás legjelentősebb egyéni kitüntetését.

A magyar nemzeti csapatban 17 évesen mutatkozott be, majd 75 mérkőzésen 31 találatig jutott. A nemzeti csapattal az 1960-as olimpián és az 1964-es Európa-bajnokságon is bronzérmet szerzett.

Albert Flórián nemcsak a Ferencvároshoz, de hazájához és a családjához is végig hű maradt. Visszavonulását követően napjait – a 2007-ben róla elnevezett – stadionban töltötte, figyelte a fiatal tehetségeket Rákosi Gyulával, valamint Szűcs Lajossal, akikkel életre szóló barátságot kötött.

2017-ben, az Aranylabda 50. évfordulójáról a Császár szülőfalujában, Hercegszántón is megemlékeztek, ahol a Szántóiak napja nevű rendezvényen kiállítással, és szoboravatással méltatták a község híres szülöttjét. A FradiMédia stábja ott volt a helyszínen, és „Hercegszántótól az Aranylabdáig” címmel filmet készített Albert Flórián gyerekkorának fontos helyszíneiről, amelyeken a legenda lánya, Albert Magdolna, és fia, ifjabb Albert Flórián kalauzolja végig a nézőket.

Albert Flórián születésének 80. évfordulójára klubunk és az Albert Flórián Labdarúgó Utánpótlás- és Sportalapítvány nagyszabású kiállítással tisztelgett a „Császár” emléke és életútja előtt.

Albert Flórián emlékét örökké megőrizzük!

Cikkajánló

Őket ünnepeljük ma

A Fradi-család két tagját köszönthetjük augusztus 14-én.

Rájuk emlékezünk ma

Egykori kerékpározónkra és egykori labdarúgónkra emlékezünk augusztus 14-én.

Őket ünnepeljük ma

A Fradi-család három tagját köszönthetjük ezen a napon.

Rá emlékezünk ma

Egykori labdarúgónkra emlékezünk augusztus 13-án.

Úton-útfélen holland védőnkkel, Mats Knoesterrel

Mats Knoester, női focistáink csapatépítője, Wéber Gábor, és hazatérő olimpikonjaink a Fradi TV-ben.

Fradi Bolt: változik a nyitvatartás

Augusztus 13-án, a Midtjylland elleni mérkőzés napján a Népligetben található Fradi Bolt zárva tart.

Őket ünnepeljük ma

A Fradi család négy tagját köszönthetjük augusztus 12-én.

Őket ünnepeljük ma

A Fradi-család öt tagját köszönthetjük ezen a napon.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin