2023. október 15.
Simon ragyogóan debütált, kettővel nyertünk Ausztriában
A magyar női kézilabda-válogatott szoros, fordulatos meccset nyert meg az Euro-kupában az osztrákok ellen.

A norvégok elleni debreceni Euro-kupa mérkőzés után vasárnap koraeste Schwechatban, Ausztria ellen lépett pályára a magyar női kézilabda-válogatott. A keretben ezúttal már négy ferencvárosi játékost találhattunk, hiszen Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány kérésére a héten az utánpótlás-válogatottal készülő Simon Petra is csatlakozott a felnőttekhez, Bordás Réka, Klujber Katrin és Márton Gréta pedig eleve ott is volt.

Noha mi szereztük az összecsapás első gólját, az első tíz-tizenkét perc nem rólunk szólt, lassú volt a játékunk, védekezésben alig-alig tudtuk megállítani a hazaiakat, és nagyon kellett hozzá Klujber Katrin remeklése, hogy ne szakadjunk le tőlük. Átlövőnk magára vállalta a felelősséget, szinte minden támadásból főszerepet vállalt, előnyt szerzett, gólpasszt osztott – és négyszer maga is betalált tizenhárom perc alatt.

A tizennegyedik percben vettük vissza a vezetést, s bár az osztrák időkérés után kapott két gól miatt egyszer még hátrányba kerültünk (10-9), ezt követően nagyot javultunk. Ebben a periódusban Papp Nikoletta érkezett hármas védőbe Bordás Réka mellé, és ebben az összetételben sokkal jobban működött a falunk, az osztrákok kissé talán le is lassultak az első tizenöt perchez képest, így a következő periódust 10-3-ra megnyertük.

A 22. percben jött el Simon Petra debütálása a felnőtt nemzeti csapatban, és ha már megkapta a lehetőséget, nem sokat teketóriázott: rögtön az első támadásából gólt lőtt. Meg a másodikból is… Fantasztikusan szállt be tizennyolc éves irányítónk, dinamikusan, bátran kézilabdázott, góljai mellett az előkészítésben is jeleskedett. A játékrész hajrája aztán a hazaiaknak sikerült jobban, így végül négy gól maradt a fórból a szünetre (15-19).

Az előny mintha elkényelmesítette volna a mieinket, a második játékrészt négy osztrák gól nyitotta, vagyis egyenlőről kellett folytatunk. Az ekkor balátlövőből induló Simon Petra törte meg a csendet, majd Márton és Klujber is betalált, s ismét hárommal vezettünk – meglehetősen fordulatos meccs volt.

Ez a ritmus nagyjából a mérkőzés utolsó negyed órájára is megmaradt, hol egyik, hol másik csapat lőtt két-három gólt zsinórban, de a vezetés folyamatosan nálunk volt. Simon Petra továbbra is ragyogóan teljesített, a hatodik, majd a hetedik góljával is ötre növelte a fórt, miközben a mieink közül egyedül Klujber Katrin volt nála eredményesebb.

Érezhető volt, hogy a magyar kapitány edzésként tekint a találkozóra, ennek megfelelően forgatta a csapatot, de az önbizalom szempontjából fontos volt a győzelem is. Ehhez nagyon kellett a hajrában Szemerey Zsófi két bravúrja, hiszen akár egyre is zárkózhatott volna Ausztria, ehelyett 33-29-nél megint néggyel vezettünk. Aztán, hogy az utolsó percek se különbözzenek az első ötvenöttől, háromszor találtak be egymás után a hazaiak, és fél perccel a lefújás előtt mégiscsak egyre olvadt a differencia.

Klujber hetesével zártuk le végül a meccset, két góllal nyertünk, és külön örülhetünk Simon Petra parádés bemutatkozásának, valamint Klujber Katrin gólerős játékának.

Fiatal irányítónkról a mérkőzést követően a szövetségi kapitány, Golovin Vlagyimir a következőket mondta: - Nagyon örülök a jó teljesítményének, sokat tett hozzá ahhoz, hogy megnyerjük ezt a mérkőzést, pedig nagyon keveset készült velünk. Tudjuk, hogy mire képes, látszik, hogy az A- és B-terve mindig megvan, a C még nincs, ebből jön néha az eladott labda, ezen kell dolgozni. De ma nagyot segített a válogatotton.

Simon Petra így értékelt: - Nem vagyok izgulós típus, de sok erő szabadult fel bennem, amikor az első gólt megszereztem, és utána már csak a meccsre koncentráltam, és hogy jól tudjak teljesíteni. Nem álmodtam ilyen debütálásról, pláne hétfőn, amikor még a junior válogatotthoz csatlakoztam, de örülök, hogy így történt. Próbáltam hozzátenni a gyorsaságot, ami bennem megvan, a csapatnak szüksége volt rá, kicsit álmoskásabban kezdtünk. Próbáltam kihozni a maximumot, és bár izgalmas lett a vége, nyerni tudtunk. Egy meccsből szerintem nem lehet kiindulni, nem érdemes arról beszélni, hogy mi lesz a szerepem a válogatottban, de dolgozok tovább, és bízom benne, hogy Vova legközelebb is behív.

KÉZILABDA
NŐI EURO-KUPA
2. FORDULÓ
Ausztria–Magyarország 32–34 (15–19)
Gólszerzők: 
Pandza 11 (1), Kovács 6 (4), Ivancok 6, Wess 3, Dedic 3, Reichert 2, Hubert 1, ill. Klujber 9 (5), Simon 7, Debreczeni-Klivinyi 6, Füzi-Tóvizi 2, Szöllősi-Schatzl 2, Márton 2, Papp 2, Pásztor 2, Juhász 1, Győri-Lukács 1.

Cikkajánló

Glauser: „Szeretem, hogy ilyen őrültek a szurkolók!”

Női kéziseink klasszis francia kapusa arról is beszélt, hogy miben változtatta meg kislánya születése.

Kiváló védekezéssel győztünk Norvégiában!

Ragyogó kezdés után a mérkőzés közepén visszaesett együttesünk, de végül magabiztosan nyert ismét a BL-ben.

Az idény eddigi legnagyobb kihívása előtt állunk

Női kézilabdázóink Norvégiában lépnek pályára vasárnap az előző idény Európa-liga-győztese ellen.

Allan Heine: Ma a győzelem volt a legjobb

Vezetőedzőnk mellett Bordás Réka, míg a vendégek részéről Rácz Sándor és Klara Schlegel mondott véleményt.

Hoztuk a kötelezőt a hétközi bajnokin

Messze volt legjobbjától női kézilabdacsapatunk, de így is legyőzte nyolc góllal a Békéscsabát.

A lilák ellen folytatnánk a sorozatot a Népligetben

Női kézilabdacsapatunk szerdán este, a Békéscsaba ellen is megőrizné százszázalékos mérlegét.

„Gyorsan észbe kaptunk, jöttek a gólok és a védések”

Női kéziseink a döcögős kezdés után szintet léptek és remekeltek a Podravka ellen - VIDEÓ

Rossz kezdés után fordítottak és győztek női kéziseink

A mérkőzés elején négygólos hátrányt fordított meg együttesünk, és újra magabiztosan győzött a BL-ben.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin