2023. december 28.
Örökké emlékezetes kézilabdasikert hozott 2023
Női kézilabdacsapatunk hosszú évek óta dédelgetett álmát valósította meg a budapesti FINAL4-részvétellel.

Az FTC igen vaskos történelemkönyvének aranyoldalain ott lesz a helye 2023-nak is, s a lassan magunk mögött hagyott évnek az egyik legnagyobb csattanóját női kézilabdacsapatunk szolgáltatta.

Nézzük, milyen is volt az óév az FTC-Rail Cargo Hungaria számára!

Január

Nagyon kemény sorozattal robbant be 2023 első hónapja, hiszen a lányok hét mérkőzést játszottak január 7. és 28. között – felemás sikerrel. Norvégiában, a címvédő Vipers otthonában nem várt ránk könnyű meccs, de így sem hiányzott sok ahhoz, hogy egy ponttal, elégedetten térjünk haza (27-26). Négy nappal később aztán a döntetlen már jókora csalódást jelentett a DVSC ellen, hiszen hatgólos előnyt leadva veszítettünk pontot az Elek Gyula Arénában a bajnokságban (30-30). A Krim Ljubljana elleni (37-26) magabiztos siker a BL-csoportban némileg gyógyír volt a kudarcra, a DKKA elleni győzelem pedig a kötelezően megoldott kategóriába tartozott (26-33), Brestben azonban hiába reménykedtünk bravúrban, végül nem jött össze (24-21). Január utolsó két meccsén négy pontot szereztünk, de két eléggé eltérő összecsapáson: míg az MTK ellen kínkeservesen, ötgólos hátrányból fordítva nyertünk (36-37), addig az Alba elleni hazai találkozót már nem bíztuk a véletlenre (37-22).

Február

A BL-csoportkör utolsó két fordulója februárra maradt, s ezzel együtt a továbbjutás eldöntése is – a hazai, Bietigheim elleni meccs tűnt egyszerűbbnek, de a telt ház, az elképesztő erejű szurkolás is kellett ahhoz, hogy a lányok előbb a nyomást, majd az ellenfelet is leküzdjék. Az első félidő végén még hátrányban voltunk, végül azonban öt góllal nyertünk (28-23), majd így már tét nélküli mérkőzésen az Odense vendégeként is két pontot gyűjtöttünk (25-28), amivel a csoport negyedik helyén zártunk. A kettő között ugyanakkor újabb pontot veszítettünk a bajnokságban, ezúttal a Mosonmagyaróvár vendégeként (22-22). Emiatt a 2022 decemberében hat góllal legyőzött ETO utolért minket, s eldőlt, hogy csak akkor lehetünk bajnokok, ha Győrben nem kapunk ki. A hónapot két papírforma-győzelemmel zártuk, a Budaörsnél tizenhét (37-20), az Érdnél huszonkét góllal (19-41) góllal voltunk jobbak.

Március

Március fő eseménye a Buducsnoszt elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő volt. Az előző két idény csalódása ott volt mindenki fejében, de ezúttal nem énekelték ki a sajtot a szánkból: ha nem is elsöprő fölénnyel, de a párharcot végig kézben tartva, kettős győzelemmel (24-28 és 27-22) abszolváltuk a legjobb nyolc közé jutást. Ezen a párharcon kívül márciusban még négy mérkőzést játszott és nyert meg együttesünk, amely tehát százszázalékos hónapot zárt! A Siófok (35-29), a Vác (21-30) és a NEKA (40-20) ellen a bajnokságban győztünk, 28-án pedig a Magyar Kupában is bemutatkoztunk: a Vácot felülmúlva (34-28) jutottunk a négyes döntőbe.

Április

Rögtön a hónap első napján jött a Győr elleni idegenbeli csúcsrangadó, amelyen a szurkolóinkon semmi sem múlt, ötszázötvenen utaztak el a mérkőzésre. Csalódniuk kellett ugyanakkor, mert ezen a napon nem volt esélyünk, már a szünetben kilenc volt közte, végül tizenegy góllal kaptunk ki (31-20), és hellyel-közzel biztossá vált, hogy másodikként zárunk a bajnokságban. Az idény korrigálására volt még azonban két lehetőség – a Magyar Kupában és a Bajnokok Ligájában. Előbbi sorozat négyes döntőjét április 22-én és 23-án rendezték. Az MK-hétvége házigazdája ezúttal Tatabánya volt, s címvédő együttesünk mellett még a Győr, a DVSC és az MTK jutott a négy közé. A szombati elődöntőből az MTK ellen a papírformának megfelelően masíroztunk tovább: az első játékrész közepén tizenhárom (!) gólt lőttünk zsinórban, végül pedig nagyon kényelmesen, 39-23-ra nyertünk. Másnap jöhetett a döntő a DVSC-t egyetlen találattal felülmúló győriekkel szemben. A bajnokságban ősszel mi, tavasszal meg az ETO nyert nagy különbséggel, ezúttal viszont szorosan alakult a találkozó – a szünetben egy gól volt a hátrányunk. Érezhető volt, hogy egy kis javulás sokat jelenthet, de a fordulás után nem jött még egyből az előrelépés. Üldöztük a győrieket, egyenlítésig el is értünk többször, de tovább nem – egészen az ötvenötödik percig, amikor végre átvettük a vezetést. Klasszikus meccs lett, hősies küzdelemmel, óriási szívvel, és hatalmas győzelemmel! Janurik Kinga bravúrja tette fel az i-re a pontot, ugyanúgy, mint egy évvel korábban: megvédte Magyar Kupa-címét női kézilabdacsapatunk, amely összességében tizennegyedszer hódította el a trófeát. Ilyen siker után mindenki abban bízott, hogy a hónap végén a BL-negyeddöntő első felvonásán a Metz ellen előnybe kerülünk, de nem így történt. Európa legjobb formában lévő csapata várt ránk, és az odavágón a franciák meg is mutatták, hogy miért voltak veretlenek ekkor már bő fél éve. Jól játszottak, a mi nagy akarásunk pedig kapkodássá vált, így végül jelentős hátrányba kerültünk hazai pályán (26-32).


Május

A csalódás ellenére a Debrecent – számunkra tét nélküli rangadón – idegenben is legyőztük május második napján (26-29), és Metzben, a visszavágón is ez volt a cél. A győzelem vágyával utaztunk Franciaországba, de a hazai pályán összeszedett hatgólos hátrány tudatában józan ésszel nem reménykedhettünk továbbjutásban. Csakhogy a sportban nem mindig a józan ész számít, s ezen a napon kisebb csodát hajtott végre együttesünk: még a szünetben is döntetlenre álltunk, a párharc utolsó félidejét azonban zseniális játékkal héttel nyertük meg, és történetünk során először bejutottunk a FINAL4-ba. Május hátralévő része szinte már az erre való felkészülésről szólt, a Kisvárda (33-22), a DKKA (31-24), az Alba (15-35) és az MTK (38-27) elleni bajnoki is ennek volt alárendelve, de így is magabiztosan nyertük mindet. Utóbbi ezek közül annyiban mindenképp említést érdemel, hogy ezen a találkozón búcsúzott az Elek Gyula Arénától tétmérkőzésen a legendás csapatkapitány és edző, Szucsánszki Zita, valamint Elek Gábor.

Június

Az utolsó tánc azonban még hátra volt… A Bajnokok Ligája-csoda ugyanis folytatódott, már azzal a hangulattal is, amit a női klubkézilabdában világrekordot jelentő húszezer néző teremtett a budapesti MVM Dome-ban, és még csak ezután jött az Esbjerg elleni elődöntő, amelyet négygólos hátrányból fordítottunk meg. Az ötvenötödik percben vettük vissza a vezetést először, majd Emily Bölk két másodperccel a lefújás előtt lőtt a kapuba, s adott ezzel pillanatokat az örökkévalóságnak (30-29).

Ez volt a csúcspont, mert bár másnap jöhetett a Bajnokok Ligája-döntő, a jóval esélyesebb Vipers ellentmondást nem tűrően kézilabdázott. Noha a szünet előtti percekben visszakapaszkodtunk egy gólra, a második játékrész első öt percében hármat kaptunk zsinórban, közben pedig a védelmünk oszlopa, Tomori Zsuzsanna is piros lapot szedett össze, s ez végül eldöntötte a finálét (28-24).

Csodálatos BL-menetelés végén ezüstéremmel zárt együttesünk, amelyet vastapssal köszöntött a teltházas MVM Dome közönsége.

Interjú Bíró Blankával

- Összegezted már az évet?

- Nem vagyok az a fajta, aki nagyon összegezne, de ha végigpörgetem a fejemben, hogy mi történt velünk 2023-ban, akkor azért elég sok minden jut eszembe. Tartalmas, és úgy érzem, sikeres évünk volt, persze, akadtak olyan eredmények is, amiknél nem voltunk boldogok.

- Vegyük az első félévet: melyik a legemlékezetesebb meccs számodra?

- Nem könnyű választani, mert elsőre azt mondanám, hogy a metzi meccs a legszebb, hiszen ez kellett ahhoz, hogy átélhessük azt a csodát, amit a FINAL4, a telt házas MVM Dome adott. Az a szurkolás, a hangulat leírhatatlan, szóval az Esbjerg elleni elődöntő is egy lapon van a korábban említettel. Tudjuk, mióta álmodoztunk mi is, a klub is arról, hogy elérjünk a négyes döntőbe, szóval ez volt a csúcs. Örömteli számomra, hogy a sérülésem után ilyen idénybe csöppentem vissza, azt hiszem, erre mindig emlékszem majd.

- Megvédtük a Magyar Kupa-címet, ezüstérmesek lettünk a Bajnokok Ligájában és a bajnokságban. Maradt benned hiányérzet?

- Az ember mindig nagyravágyó, ha döntőt játszik, akkor rossz elveszíteni, még akkor is, ha a BL-ezüst nekünk most arannyal ért fel. A Győrrel szemben elhoztuk az egyik aranyérmet, de telhetetlen vagyok, és igen, ott van bennem, hogy jó lett volna megőrizni a bajnokság első felében megszerzett lépéselőnyt. A legnagyobb csalódást a Metz elleni negyeddöntő első felvonása után éreztem, de a visszavágó mindenért kárpótolt. Ezek az élmények óriási motivációt adnak az előttünk álló kihívásokra, szeretnénk hasonló sikereket elérni.

Szeptember

Jelentős változás történt 2023 nyarán női kézilabdacsapatunknál, hiszen távozott az együttes vezetőedzője, Elek Gábor, valamint a csapatkapitány, Szucsánszki Zita is – a kispadra Martin Albertsen ült, másodedzőként pedig Allan Heine érkezett. Két szép győzelemmel indítottuk az új idényt, a DKKA-t 44-21-re, a Békéscsabát 42-26-ra múltuk felül. Korán, szeptember 9-én rajtolt a Bajnokok Ligája is, de számunkra nagyon rosszul, a Metz ellen messze voltunk a pontszerzéstől (25-38). Gyorsan kellett rendezni a sorokat, mert hétközben már jött a Győrt legyőző Mosonmagyaróvár, amelyet szoros meccsen végül felülmúltunk (30-27). Ez az ingadozás sajnos megmaradt szeptember második felére is: a Bajnokok Ligájában pont nélkül maradtunk, a bajnokságban viszont ragyogóan meneteltünk. A hónap utolsó napján aztán végre pontot szereztünk, igaz, a Rapid Bucuresti elleni döntetlennel se lehettünk boldogok, hiszen hat góllal is vezettünk már.

Október

A mérkőzést követően Martin Albertsen és a Ferencváros - Martin Albertsen kérésére - közös megegyezéssel szerződést bontott, a csapat irányítását az addigi másodedző, Allan Heine vette át. Az új tréner a Vác és a Kozármisleny kötelező legyőzésével indított, s bár Esbjergben még szoros vereséget szenvedett vele a csapat, október 28-án az addig veretlen Ikast legyőzésével (37-36) végre megtört a jég a BL-ben is.

November

Arról azonban a százszázalékosan teljesített november „tehet”, hogy az őszt pozitívan zártuk. A Budaörs ellen kiszenvedett egygólos siker is két pontot ért, ugyanúgy, mint a Lubin kétszeri felülmúlása (35-22 és 23-35), de a csúcspont kétségkívül a legnagyobb rivális, a Győr 28-22-es legyőzése volt. A teltházas Elek Gyula Arénában olyan hangulat uralkodott, mint amilyen máshol a világon nem nagyon tapasztalható ebben a sportágban, és a szurkolók a meccs után is hosszan ünnepelték a csapatot. Innen folytatjuk majd 2024-ben: a Bajnokok Ligájában meg kell harcolni a továbbjutásért, a bajnokságban pedig lépéselőnyben vagyunk a riválisokkal szemben.

Megbízott vezetőedzőnk, Allan Heine értékelése

- Kemény félév volt, összességében mennyire elégedett?

- Hullámzó, és valóban feszített őszön vagyunk túl, de a vége jól sikerült, és emiatt összességében elégedett vagyok. Szinte minden hétvégén Bajnokok Ligája-meccset játszottunk, nagyon rosszul rajtoltunk, de sikerült fejlődnünk, fontos pontokat szereztünk, az Ikast elleni győzelem jelentette a fordulópontot. Úgy érzem, elég jó színvonalon játszottunk a vége felé, de szeretném, hogy fejlődjön még a csapat a folytatásban. A bajnokságban hibátlanul állunk, boldog vagyok emiatt, és ha jól találjuk meg az egyensúlyt, akkor megtarthatjuk a mérleget.

- Miben fejlődött leginkább a csapat az ősszel?

- Fizikailag mindenképp sokat léptünk előre, erre jelentős figyelmet fordítottunk az edzéseken. Ahogy ez javul, a játékosok önbizalma is nőtt, megváltozott a testbeszéd, a harci szellem, jöttek a győzelmek, ez pedig a legnagyobb építő erő a sportban. Az is fontos, hogy a játékosok nyugodtabbak lettek és jobban élvezik a játékot.

- Melyik volt a legemlékezetesebb meccs?

- A Győr elleni találkozó komoly nyomot hagyott a memóriámban… Noha az első hazai Bajnokok Ligája-meccs, amelyen én irányítottam, ugyancsak jó élmény, hiszen az akkor még veretlen csapat ellen nyertünk különleges teljesítményt nyújtva, de a Győrt hazai pályán, ilyen hangulatban legyőzni rendkívüli volt.

- Hogyan telt a karácsony?

- A feleségem szüleinél voltunk szenteste, ott gyűlt össze a család, örülök, hogy együtt lehettünk. Dániában kacsát eszünk leginkább, de néha disznóhúst is, illetve egy különleges pudingot is fogyasztunk ilyenkor. December 27-én aztán már közösen edzett a csapat, úgyhogy gyorsan eltelt ez az időszak. Szeretném, hogy tovább fejlődjünk, a bajnokságban megőrizzük a veretlenséget, a Bajnokok Ligájában pedig kiharcoljuk a továbbjutást.

Cikkajánló

Július 22-ig hosszabbíthatók meg a tavalyi bérletek

Hétfő délután is nyitva tart kézilabda-szakosztályunk jegypénztára a Kismartoni úton.

Két hazai mérkőzéssel kezdjük a Bajnokok Ligája-szezont

Az EHF nyilvánosságra hozta a mérkőzések sorrendjét a női kézilabda BL-ben, a dán Nykobing ellen rajtolunk.

Hat játékosunk utazhat Párizsba a női válogatottal

Bordás, Böde-Bíró, Janurik, Klujber, Márton és Simon a női kézisek olimpiára utazó keretében.

Kezdődik a kézilabdabérletek értékesítése!

Biztosítsa be helyét a kézilabda-mérkőzéseken, váltson bérletet és élvezze az előnyöket.

Kisorsolták a 2024/2025-ös idény BL-csoportjait

Megkapta csoportellenfeleit női kézilabdacsapatunk a Bajnokok Ligája következő idényére.

Simon Petra szinte az érettségiről ment a válogatotthoz

Fiatal irányítónknak három napja volt az érettségi vége és az olimpiai felkészülés kezdete között.

Az első kalapból várjuk a csütörtöki BL-sorsolást

Csütörtökön este sorsolják a 2024/2025-ös Bajnokok Ligája-kiírás csoportjait.

Négy játékosunk lehet posztján a legjobb az EHF-nél

A szurkolók is szavazhatnak a legjobbakra, a versenyben Bölk, Cvijics, Lekics és Malestein is érdekelt.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin