2022. július 3.
Norvégia jobb volt - ezüstérmes a junior válogatott
Szinte végig futottunk Norvégia után, de amikor a hajrában átvettük a vezetést, úgy tűnt, mi nyerhetünk.

A junior világbajnokság előtt Kukely Anna úgy fogalmazott, szeretnék feltenni az i-re a pontot – hiszen a nyártól a Ferencvárost erősítő játékossal a soraiban ez a korosztály az elmúlt években rendre érmeket, s jobbára aranyakat hozott a különböző világversenyekről, ám világbajnokságon még nem vehettek részt a világjárvány miatt. 2022-ben aztán végre ez is eljött, és a magyar junior válogatott a döntőig átrobogott a mezőnyön: szinte egy levegővel jutott el a csapat az utolsó játéknapig, a csoportmeccseket osztálykülönbséggel, a negyed- és az elődöntőt pedig magabiztosan hozta. A finálé azonban komoly csatát ígért Norvégia ellen – épp úgy Norvégia ellen, mint 2018-ban Debrecenben a Márton Gréta, Klujber Katrin, Háfra Noémi fémjelezte csapatnak –, épp ezért fontos és jó hír volt, hogy Kukely Anna kisebb sérülése után ott lehetett a keretben és a kezdőcsapatban.

S ha már ott volt, nagyon kellett, hogy villanjon néhányat, mert az utánpótlásban most utoljára pályára lépő együttesünk beragadt a rajtnál.

Úgy tűnt, mintha a visszájára fordult volna a nagy akarás, a néhányszázasra hízó magyar tábor által támogatott junior válogatott a tudásához mérten lassabban, s ebből fakadóan több hibával játszott. Volt eladott labda, két kihagyott hetes is a tizedik percig, ráadásul még a védelmünket is könnyen játszotta át Norvégia, így gyorsan jelentős hátrányt szedtünk össze (6-2).

Erre reagálva az elődöntőben extrát nyújtó Farkas Johanna jött a padról irányítóba, és hozta magával a sebességet, Kukely pedig talpról és betörésből is eredményes volt. Visszaküzdöttük magunkat a meccsbe, lépésről lépésre közeledtünk, mígnem a 18. percben egyenlítettünk (8-8). Innen azonban nem tudtunk továbblépni, a norvégok többször is meglógtak két góllal, de mindig volt rá válaszunk. Ezeknél az egyenlítéseknél rendre azt érezhettük, hogy a lendület tovább is lök majd minket, ám az előnyt nem sikerült magunkhoz ragadni.

A szünet után mínusz kettőről (17-15) folytathattuk, miután az első játékrész utolsó fél percében két gólt is kaptunk, és hasonló volt a játék képe, mint addig. A nagy lendületünket egyenlítés koronázta, csak utána megint kapaszkodnunk kellett…

Próbálta megtalálni ifj. Kiss Szilárd szövetségi edző azt a hat embert, aki nem csak néhány percre, hanem hosszabb távon is képes felülmúlni a norvégokat, és úgy tűnt, a hajrához közeledve végre sikerrel jár. Ferenczy Diána jelentkezett támadásban kulcsszerepre, de a megnyitott védekezésünk is komoly nehézséget okozott ellenfelünknek. Az 51. percben sokadszor egyenlítettünk, s ezúttal mínusz háromról, sőt, a meccs során először végre valahára a vezetést is átvettük (26-27).

Kezünkbe vettük az irányítást, kettővel is elléptünk (26-28), de talán a semmiből megint visszajöttek a norvégok, és néhány elkapkodott támadásunk után ismét ők vezettek (29-28). Vagyis végtelenül izgalmas volt a hajrá is, pontosan úgy, ahogyan maga a meccs is.

Az utolsó öt percben aztán Norvégia játszott jobban, és ezzel megnyerte a mérkőzést, hiába tűnt úgy a véghajrá előtt, amikor végre átvettük a vezetést, hogy megtörhetjük riválisunkat. Ezüstéremmel zárt tehát a világbajnokságon a magyar junior válogatott, s ez mindenképp büszkeségre, elismerésre okot adó eredmény - még akkor is, ha a játékosoknak egyelőre ez még inkább csalódás.

NŐI JUNIOR VILÁGBAJNOKSÁG, DÖNTŐ
NORVÉGIA - MAGYARORSZÁG 31-29 (17-15)
Gólszerzők: 
Andersen 7, Amundsen 6, Sateren 6, Eggen 3, Iversen 2, Nypan 2, Rohne 2, Vatne 2, Gald 1, ill. Kajdon 8 (5), Ferenczy 5, Farkas 4, Kukely 3, Faragó 3, Besszer 2, Vámos 2, Ballai 1, Koronczai 1.

Cikkajánló

„Nem voltam csúcsformában, de küzdöttem minden meccsen”

Az álomcsapatba bekerült Klujber Katrin most már tud örülni a Párizsban megszerzett hatodik helynek.

Olimpiai ezüsttel érkezik a Fradihoz Glauser és Kanor

Norvégia magabiztosan nyerte meg az olimpia női kézilabdatornáját, Glauser és Kanor ezüstéremmel zárt.

Győztes edzőmeccsen mutatkoztak be orosz klasszisaink

Erősen tartalékos kerettel is megnyerte női kézilabdacsapatunk a DVSC elleni felkészülési mérkőzést.

Biztosítsa be helyét a Bajnokok Ligája-meccseken!

Megerősödött női kézilabdacsapatunk nagy célért küzd a Bajnokok Ligájában – indul a bérletértékesítés.

A Total Movement csatlakozik női kéziseink stábjához

A nemzetközi szinten is elismert szakemberek összetett munkát végeznek majd az eredményesség érdekében.

Már a második fordulóban rangadót játszunk

Sorsoltak a kézilabda NB I-ben, kialakult a mérkőzések sorrendje a 2024/2025-ös idényre.

Hazai edzőmeccsel és nemzetközi tornával készülünk

Női kézilabdacsapatunk hiányos kerettel kezdte el a felkészülést a 2024/2025-ös klubidényre.

Nagy dobásra készülnek női kézilabdás igazolásaink

Francia és orosz klasszisokkal megerősítve kezdheti meg a 2024/25-ös idényt női kézilabdacsapatunk - VIDEÓ!

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin