2023. július 5.
„Megbeszéltük, hogy ez egy megnyert ezüst”
A vb-bravúr után a juniorválogatott két FTC-játékosát, Imre Bencét és Ónodi-Jánoskúti Mátét kérdeztük.

A magyar csapat 46 éve nem látott tettet hajtott végre, azaz ezüstérmet nyert a német-görög közös rendezésű U21-es kézilabda-világbajnokságon. A hatalmas sikerből a keret két ferencvárosi játékosa is alaposan kivette a részét, Imre Bence 38 góljával a legeredményesebb magyar lett, míg Ónodi-Jánoskúti Máté a döntőig vezető legnehezebb összecsapáson, a horvátok elleni negyeddöntő hajrájában nyújtotta a legjobb teljesítményét, nem mellesleg a meccs legjobbjának is megválasztottták.

– Remélem, még nem nyaralás közben…

Imre Bence: – Nem, itthon vagyok, de az igaz, hogy a következő napokban a kézilabda kicsit, vagy akár teljes mértékben eltűnik az életünkből. Hosszú klubszezon után mentünk a világbajnokságra. Ez a kettő elég sok volt együtt, most kell a pihenés.

Ónodi-Jánoskúti Máté: – Éppen Horvátországban vagyunk a barátnőmmel, nem volt könnyű három nap szünet után nekivágni a világbajnoki felkészülésnek, úgyhogy most tényleg fel kell töltődnünk. Egy hét teljes pihenőt kaptunk, de utána már elkezdjük a kondiedzéseket.

– Nem is kérdés, hogy óriási eredményt értetek el. Néhány nap távlatából már tudtok felhőtlenül örülni ennek az ezüstéremnek?

IB: – Úgy láttam a fiúkon, hogy mindenki másképpen reagál a döntőben történtekre. Én a lefújás után azonnal éreztem, hogy ez a német csapat jobb volt. Nem azt mondom, hogy semmiképp sem lett volna esélyünk, de ziccereket hibáztunk, így nem tudtuk megközelíteni őket, megérdemelten nyertek. Nem sokkal a finálét követően már azt beszéltük a srácokkal, hogy ez egy megnyert ezüst. A torna előtt biztosan aláírtuk volna, hogy a németekkel döntőzünk Berlinben nyolcezer ember előtt.

ÓJM: – Megbeszéltük a srácokkal, hogy muszáj felemelnünk a fejünket, mert nagyon nagy eredményt értünk el. Természetesen senki sem szeret kikapni, ahogyan mi sem, különösen nem döntőben, de annak örülök, hogy sikerült megünnepelni ezt a sikert. Azt viszont kicsit sajnálom, hogy a világbajnoksággal véget ér ez a közös út, de abban bízom, hogy a felnőttválogatottban fogunk mi még együtt játszani címeres mezben.

– Legyőztétek a dánokat, a norvégokat, a svédeket, az izlandiakat és a horvátokat is. Jelenthet ez valamiféle mentális előnyt, amikor később, a felnőtt-világversenyeken találkoztok ezekkel a játékosokkal?

IB: – Abszolút jelenthet, persze tudjuk, hogy addig még nagyon sokat fognak fejlődni, ahogyan remélhetőleg mi is. Ez már olyan szint, amelyen a napi forma dönt, tavaly például hiába vezettünk ellenük, végül kikaptunk a dánoktól, szerencsére most nagyon jól összejött minden, Ami különösen meglepő volt számomra, hogy a végjátékokat nagyon stabilan és higgadtan játszottuk, s ez korábban nem mindig volt jellemző – sem ránk, sem pedig a magyar csapatokra.

ÓJM: – A juniorkort követően nagyon sok múlik azon, hogy huszonegy-két évesen ki, milyen bajnokságban és csapatban szerepel, valamint mennyi játéklehetőséget kap. Az ellenfeleinkben is voltak Bajnokok Ligája- és Európa-liga-játékosok, valamint olyanok is, akik hazájuk felnőttválogatottjába is meghívót kaptak már. Szerintem nagy dolog, hogy ilyen erős ágon értünk oda a döntőbe, és minden nap azon fogunk dolgozni, hogy néhány év múlva a felnőttek között is hasonló sikereket érjünk el.

– Miután visszatértek a pihenőről, újra a Fradin lesz a hangsúly. Milyen évadra számítasz? Mit vársz az újabb nemzetközi kupaszerepléstől?

IB: – Szerintem kifejezetten izgalmas szezon elé nézünk. Talán nekünk cserélődött a legkisebb mértékben a keretünk, nem kell sok új játékost beépítenünk, és ez az előnyünkre válhat, de közben pedig komoly erősítések érkeztek a riválisainkhoz. Kiélezett bajnokság lesz, talán a felkészülési meccsek után már pontosabb képet kapunk az erőviszonyokról. Természetesen abban is bízom, hogy az Európa-kupában minél tovább tudunk menetelni. Az előzőhöz hasonlóan hosszú idény lesz ez is, abban bízom, hogy megismételjük, vagy akár túl is szárnyaljuk a tavaszi sikereket.

ÓJM: – Nagyon várom már, és elsősorban azért, mert ugyanolyan jó, egységes csapatba térek vissza, mint amilyen a válogatott is volt. Szeretnénk megint történelmet írni, új kupasorozatban indulunk, így kiszámíthatatlan, hogy mire lehetünk képesek, de természetesen a lehető legjobbra törekszünk. Az NB I-ben pedig oda szeretnénk érni a bajnoki dobogóra.

Cikkajánló

Debreczeni Dávid túl az ezredik gólján

Férfi kézilabdázóink csapatkapitánya fontos mérföldkőhöz ért, ennek kapcsán készítettünk vele interjút.

„Ez komoly lehetőség, most kell élni vele!”

Öt Ferencváros-játékossal edzőtáborozik Telkiben – ezúttal csak fiatalokkal – a férfi kéziválogatott.

Ancsin Gábor: Büszke vagyok a csapatra!

Férfi kéziseink dabasi győzelme után válogatott átlövőnk és Pásztor István vezetőedző értékelt.

Nehéz meccsen győztünk Dabason

Férfi kéziseink a második félidőben a maguk javára fordították a Dabas elleni idegenbeli bajnokit.

A múlt hétvégi teljesítménnyel lehetünk újra sikeresek

Férfi kéziseink lesz miért visszavágniuk Dabason; a két pont megszerzésére készülnek a szombati bajnokin is.

„Ebben a szellemben kell játszanunk minden meccsen”

Kovacsics Péter szerint a komlói meccsből tanultak is kellettek a Tatabánya fölényes legyőzéséhez – VIDEÓ!

Fölényes győzelem a Tatabánya elleni rangadón

Férfi kézilabdázóink lehengerlő játékot mutattak a nagy rivális ellen, 41-33-re nyertek a Népligetben.

A szezon első rangadóján javíthatunk

Fontos lenne megszerezni első pontjainkat szombaton az elmúlt két év bronzérmese ellen a férfi kézi NB I-ben.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin