2024. január 16.
Kiütöttük Izlandot, két ponttal megyünk tovább!
Elképesztő játékkal harmadik meccsét is megnyerte a válogatott a férfi kézi Eb-n, Imre pazarul debütált.

A magyar válogatott utolsó csoportmérkőzése előtt a legoptimistább forgatókönyv vált valóra a németországi férfi kézilabda Európa-bajnokság müncheni négyesében: kedden már nem a továbbjutásért kellett szurkolnunk, hanem azért, hogy Lékai Mátéék a maximális két pontot vigyék magukkal a középdöntőbe. Ehhez a csoportból a montenegróiaknak köszönhetően továbbjutott, de az olimpiai selejtezőért folyó harcban az életben maradásért küzdő Izlandot kellett legyőzniük. De aki látta, illetve hallotta a vasárnapi meccs után a magyar válogatott tagjait, nem lehetett kétsége afelől, hogy az északi alakulatnak is nekiugranak.

Érdekesség volt a páharccal kapcsolatban, hogy az Eb-n az a Snorri Gudjonsson az izlandi szövetségi kapitány, akinek a rontott hetese után az utolsó pillanatban egyenlített irányítónk a 2012-es londoni olimpián, a végül megnyert negyeddöntőben. Azóta eltelt bő egy évtized, és Lékai – immár csapatkapitányként – még mindig a magyar együttes kulcsembereinek egyike.

Chema Rodríguez egyet cserélt a keretben a szerbek elleni összecsapáshoz képest, ez a változtatás ferencvárosi szempontból kifejezetten örömteli volt, hiszen Krakovszki Zsolt helyett Imre Bence került be a jobbszélre.

Az első gólt Lékai szerezte, majd felváltva vezettek a felek. Főleg a védekezésünket dicsérhettük, amely kellően agresszív volt, nem egyszer passzívig kényszerítette az izlandiakat. Imre a 7. percben kapott először labdát, és ahogyan egy Eb-debütáláson kell, könyörtelenül a hálóba vágta azt, ezzel lett 4-4.

Nem sok jót ígért, hogy a 12. percben piros lap következtében elvesztettük legeredményesebb játékosunkat és a védelem egyik alapemberét, Bánhidi Bencét, de mint utólag kiderült, ez sem roppantotta meg a csapatot. Annak is köszönhetően, hogy fiatal jobbszélsőnk úgy szórta a gólokat, mintha évek óta a nagyválogatottban játszana, az első félidőben négyig jutott, ráadásul két labdaszerzést is „betett a közösbe”. Három perccel a szünet előtt vezettünk néggyel is, de sajnos a kontinenstornán már-már jellemző módon az első játékrész hajrája nem sikerült jól, a végén Ancsin Gábor találata kellett ahhoz, hogy kettő megmaradjon az előnyből (13-15).

A fordulás után a meccsen először pályára kerülő Fazekas Gergő gyorsan villant kettőt, így visszaállította a sokkal kényelmesebb négygólos fórt. Mellé pedig kitűnő játékot mutattak a mieink, az izlandi kapusok – Gustavsson és Halgrimsson – pedig szinte egyáltalán nem találkoztak a labdával. A 41. percben pedig már hatgólos magyar vezetésnél kértek időt az izlandiak (18-24). Riválisunkra azonban ennek sem volt pozitív hatása, mert ez a magyar válogatott a torna, de könnyen lehet, hogy az elmúlt évek egyik legjobb teljesítményét nyújtotta ezen a mérkőzésen. Az utolsó kilenc percre kilencgólos előnyben fordultunk (19-28), és egyáltalán nem volt benne a levegőben, hogy Izland akár csak megközelítsen minket.

Nem is tudott: 33-25-ös, kiütéses győzelmet arattunk, és két pontot viszünk magunkkal a csütörtökön startoló, kölni középdöntőbe, amelyet a spanyolokat búcsúztató osztrákokkal kezdünk.

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG (2024. január 10-28., Németország)
C csoport, 3. forduló

Izland – Magyarország 25-33 (13-15)
Helyszín: Olympiahalle, München
Időpont: 2024. január 16., 20:30
Játékvezetők: Bojan Lah, David Sok (szlovénok)
Gólszerzők: V. Kristjansson 8, Magnusson 5, Palmarsson 3, Vidarsson 3, Elisson 2, Gudjonsson 2, Jonsson 1, Smarason 1, ill. Hanusz 5, Szita 5, Ancsin 4, Fazekas 4, Imre 4, Máthé 4, Rosta 4, Bóka 1, Lékai 1, Ligetvári 1

A másik mérkőzésen: Szerbia – Montenegró 29-30

A C csoport végeredménye: 1. Magyarország 6 pont, 2. Izland 3, 3. Montenegró 2, 4. Szerbia 1

Az I. középdöntőcsoport állása: 1. Magyarország 2 pont (33-25), 2. Franciaország 2 (33-30), 3. Ausztria 1, Horvátország 1, 5. Németország 0 (30-33), 6. Izland 0 (25-33)

Cikkajánló

Sportos csapatépítőt tartottak férfi kézilabdázóink

Jó hangulatú, aktív csapatépítőn vettek részt férfi kézilabdázóink a fővárosi Lupa Beachen - VIDEÓ!

Szoros győzelem után megyünk tovább

Férfi kézilabdacsapatunk gólgazdag meccsen nyert a Budakalász ellen a második nyári felkészülési meccsen.

Megvannak az időpontok az Európa-liga selejtezőre

Férfi kéziseink Dániában augusztus 31-én, az Elek Gyula Arénában szeptember 8-án találkoznak a Silkeborggal.

Debreczeni Dávid lett az új csapatkapitány

Férfi kézilabdacsapatunk Pordán Bálint távozása után újabb beállót választott kapitányának; őt kérdeztük.

Győztes meccsel kezdtük a felkészülést

Férfi kéziseink négy góllal győzték le a Dabast, új játékosaink remek játékkal debütáltak.

Felmérésekkel és csapatépítővel kezdődött a felkészülés

Férfi kéziseink is elkezdték a nyári alapozást, a cél, hogy a nyár végi El-selejtezőre topformába kerüljenek.

Szeptemberben már jön is az első bajnoki rangadó

Elkészítették a férfi kézilabda NB I sorsolását, a Tatabányával és a Veszprémmel is itthon játszunk ősszel.

Akár a Montpellier-vel is találkozhatunk az El-ben

Elkészítették a férfi kézi El csoportbeosztását, ha továbbjutunk, a francia bronzérmessel is találkozunk.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin