2024. január 17.
„Ennél jobb Eb-bemutatkozást elképzelni sem lehet!”
Fölényesen verte Izlandot a válogatott, Imre Bence pedig álomszerűen debütált Münchenben, a férfi kézi Eb-n.

Az elmúlt évek egyik legjobb teljesítményét nyújtva, nyolc góllal győzte le az izlandiakat, és ezzel a maximális két pontot viszi magával a magyar válogatott a csütörtökön kezdődő kölni középdöntőbe a németországi férfi kézilabda Európa-bajnokságon. Az Eb talán legkiegyensúlyozottabb csoportjában nyújtottunk hibátlan teljesítményt, kedd este pedig tényleg valami egészen különlegeset láthattunk a mieinktől Münchenben.

– Az embertelen védekezésünkkel megállítottuk a nagyon jól cselező izlandiakat, és mellé persze remek kapusteljesítmény is társult – kezdte a fradi.hu-nak a válogatott csapatkapitánya, Lékai Máté. – A középdöntőben is nagyon erős válogatottak lesznek, meccsről meccsre fogunk készülni, először az osztrákok ellen. Előfordulhat, hogy lesznek olyan mérkőzések, amelyeken nem megy a játék, de biztosan küzdeni fogunk a végsőkig!

A fantasztikusan teljesítő magyar együttesből is kiemelkedett az első Európa-bajnoki összecsapásán szereplő ferencvárosi jobbszélső, Imre Bence, aki mind a négy helyzetét magabiztosan értékesítette és mellette látványos labdaszerzései is voltak.

– Fantasztikus volt Bence, csak gratulálni tudok neki. Tudtam, hogy ez benne van, hiszen a tehetsége adott, de ennél jobb bemutatkozást szerintem elképzelni sem lehet egy felnőtt-világversenyen. Bízom benne, hogy fényes karrier előtt áll, próbálom nevelgetni, hogy ez így legyen – tette hozzá irányítónk.

Az este egyik hősét – aki úgy játszott az izlandiak előtt, mintha évek óta a válogatott alapembere lenne – arról kérdeztük, mi járt a fejében a találkozó előtt.

– Egész nap igyekeztem koncentrálni, próbáltam aludni a meccs előtt, de nem sikerült – mondta Imre Bence. – Megvolt bennem a meccsdrukk, de ez szerencsére jól sült el. Ritkán nézem játék közben az ellenfél arcát, de most azt láttam, hogy a Bajnokok Ligája- és Bundesliga-játékosok erőlködnek, mi pedig mosolyogtunk és élveztük. Fantasztikus győzelem volt.

A kezdést megelőző másodpercekben is tanácsokkal látták el fiatal játékosunkat az együttes rutinosabb tagjai. Elárulta, mi volt a legutolsó, amire emlékezett.

– Máthé Dominik mondta, hogy nem ismernek, és ezt ki kell használnom, szerintem ez látszott is a lövéseimen. Az első félidő után lejöttem a pályáról, és úgy gondolkoztam, hogy nulla góllal és nulla labdaszerzéssel állok, továbbra is koncentrálni kell. Örülök, hogy utána a második félidőt is megnyertük.

A kölni középdöntőcsoportban csütörtöktől kétnaponta sorrendben az osztrákokkal, a horvátokkal, a németekkel és a franciákkal találkoznak Imre Bencéék, akik természetesen csak motiváltabbak lettek a keddi, fölényes sikertől.

– Önbizalommal megyünk, két pontot viszünk magunkkal, de azért a földön kell maradni. Még erősebb csapatok jönnek, de a célunk az, hogy a lehető legmesszebb jussunk. Az első feladatot teljesítettük, hiszen eljutottunk Kölnbe, és erre nagyon büszkék vagyunk!

Kökény Beatrix: „Nagyon ritkán látom Bencét ilyen érzelemdúsan játszani”

Érthetően boldogan és büszkén beszélt fia teljesítményéről klubunk legendás játékosa, elnökségi tagja, az olimpiai ezüstérmes Kökény Beatrix, aki azt is elmesélte, hogyan telt a napja a mérkőzés előtt, után és közben.

„Egész nap izgultam, de szerencsére sok dolgom volt, így nem csak ezen járt az agyam. Gézun (Imre Géza, olimpiai ezüstérmes párbajtőröző, Bence édesapja – a szerk.) is láttam, hogy izgul, a meccsre aztán Szofi (Imre Szofi, Bence húga – a szerk.) is átjött, együtt néztük hárman. Én minden gól után a levegőbe szoktam ütni, ez minden magyar válogatott meccsre igaz, Gézu halkabban szurkol, Szofival meg pacsizni szoktunk egy-egy jó megmozdulás után. Amiatt izgultam leginkább, hogy az első két meccsen nem játszott, hogy nem volt még lehetősége felvenni a ritmust, de a lényeg, hogy ez rajta nem látszott, nem is izgulós típus, ez látszott is rajta…”

Bence a négy lőtt gól mellett látványos labdaszerzésekkel is jelentkezett élete első válogatott tétmeccsén, fantasztikus teljesítményt nyújtott az Izlandot legyőző csapatban.

„Belőtte a helyzeteit, labdákat szerzett és ez fontos, de az egész testbeszéde, a pályán való viselkedése erőt sugárzott, ritkán látom ilyen érzelemdúsan játszani. Nagyon tetszett, hogy alázatos volt, visszafutott, magabiztosnak tűnt, élt a játékkal, szóval nagyon büszke voltam! A meccs után nem sokat beszéltünk, még a csarnokban voltak, amikor pár szót váltottunk, gratuláltunk neki, de tudom, hogy ilyenkor még sok teendője van a játékosoknak. Elég későn kerültek ágyba, az biztos, nem tudom, mennyit tudott aludni, nekem nagyjából három órát sikerült, még bennem volt a pörgés, de ez akkor is így volt a nagy meccsek után, amikor még én játszottam.”

A korábbi klasszis irányító azt is elárulta, szerinte mire kell figyelnie a csapatnak a folytatásban.

„Csík János mondta, amikor még az edzőm volt, hogy az nyer, aki jobban alkalmazkodik, és most jelentősen változik a körülmény. Ma öt óra vonatozás vár rájuk, valamennyit edzeni is kellene, mert holnap délután játszanak, pedig eddig mindig este volt meccs. Azt tudom, hogy Bence nagyon várja, hogy Kölnben, a final four helyszínén játszhasson, meglátjuk, mikor adódik lehetőség. Az biztos, hogy önbizalommal telve játszhatnak, szurkolunk nekik nagyon!”

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG (2024. január 10-28., Németország)

A magyar válogatott középdöntős programja (Köln):
január 18., 15:30: Magyarország – Ausztria
január 20., 18:00: Magyarország – Horvátország
január 22., 20:30: Németország – Magyarország
január 24., 18:00: Franciaország – Magyarország

Az I. középdöntőcsoport állása: 1. Magyarország 2 pont (33-25), 2. Franciaország 2 (33-30), 3. Ausztria 1, Horvátország 1, 5. Németország 0 (30-33), 6. Izland 0 (25-33)

Cikkajánló

Kedden kapnak El-ellenfelet férfi kéziseink

Bundesliga-csapatok mellett többek között dán és spanyol riválissal is találkozhatunk az El-selejtezőben.

Visszatérnek férfi kéziseink az Európa-ligába!

Elfogadta feljebbsorolási kérelmünket az EHF, így egy évad kihagyás után visszatérünk az El-be.

Lékai, Imre és Ancsin is utazhat Párizsba

Kihirdette szűkített keretét Chema Rodríguez a férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya.

„Úgy akarunk hazajönni, hogy egy ország büszke ránk!”

A nyáron a Ferencvárosba érkező Ancsin Gábor is a párizsi olimpiára készül a férfi kézilabda-válogatottal.

Lékai: „Jó a felkészülés, de már az olimpiát várom”

Kézilabdázónk, Imre Bence testvére vb-döntőjével hangolt a válogatott párizsi felkészülésre - VIDEÓ!

Rajtol az olimpiai felkészülés

A női kéziválogatott vasárnap, a férfiegyüttes hétfőn kezdi a közös gyakorlást a párizsi játékokra.

Csörgő Kristóf tanulásban is a legjobbak között

Férfi kéziseink sérülésből lábadozó fiatal irányítója ismét elnyerte a Magyarország tehetsége elismerést.

A BL-csapatok után mi voltunk a leggólerősebbek

Férfi kéziseink nemcsak eredményesség tekintetében, hanem számokban is sikeres szezont zártak.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin