2023. december 29.
Csodás volt a tavasz és az őszt is szépen zártuk
Ismét kupaindulást érő helyen zárt, Európában pedig nagyot menetelt férfi kézilabdacsapatunk 2023-ban.

Rendkívüli, talán korábban soha nem látott módon sűrű évet tudhat maga mögött férfi kézilabdacsapatunk. A sikereket januárban alapozta meg az együttes, egy olyan hónapban, amelyben nem játszott tétmérkőzést, ellenben levonta 2022 őszének tanulságait, és „megszületett” az a védekezés, amely aztán meghozta a kiváló eredményeket.

Pedig nem indult könnyen a február, a nagy rivális Tatabánya otthonában búcsúztunk a Magyar Kupától, majd legyőztük a francia PAUC-ot, de utána példátlan betegséghullám söpört át a csapaton, gyakorlatilag a fél keret harcképtelenné vált. A játékosok azonban a korábbiaknál is erősebben összekapaszkodtak, nyertek Dabason, majd az Európa-ligában pontot szereztek a svéd bajnok Ystads otthonában. A visszatérőkkel együtt aztán visszavágtunk a bajnokságban a Tatabányának, és nyertünk a benidormi El-meccsen, ami azt jelentette, hogy az utolsó fordulóban a világklasszisokkal felálló német Flensburg ellen dőlhetett el a továbbjutás. Mesébe illő módon, szinte lehetetlen helyzetből értük el a nyolcaddöntőt érő döntetlent, miközben 1500 fradista űzte-hajtotta a játékosokat.

A legjobb 16 között a korábbi Bajnokok Ligája-győztes francia Montpellier várt ránk, amelyet az odavágó első félidejét leszámítva (amikor egy góllal még vezettünk), nem sikerült megszorongatni. Az európai kupamenetelés viszont így is minden elképzelést felülmúlt – ebben a lebonyolítási szisztémában korábban még soha nem szerepelt ilyen jól magyar alakulat –, a szezon hátralévő szakaszának pedig az volt a legfontosabb célja, hogy újra kiharcoljuk a szereplés jogát a nemzetközi porondon. A két Bajnokok Ligája-csapattal ekkorra már lejátszottuk a mérkőzéseinket, így reális cél lehetett, hogy hibátlanul fejezzük be az idényt, és kiválóan meg is oldottuk a feladatot: az utolsó hét bajnokinkat megnyertük, így pedig sokkal magabiztosabban szereztük meg a negyedik helyet, mint egy évvel korábban, amely ezúttal Európa-kupa indulást ért.

A nyári U21-es világbajnokságon, amelyen a magyar válogatott ezüstérmet nyert, két játékosunk volt a keret tagja, Imre Bence és Ónodi-Jánoskúti Máté is alaposan kivette a részét minden idők (holtversenyben) legjobb szerepléséből az utánpótlás kézilabda legrangosabb nemzetközi eseményén.

A felkészülés remekül sikerült, s ezt követően óriási motivációval várta az egész keret az őszi szezont. A nyitófordulóban kiütéses sikert arattunk Budakalászon, majd a végletekig kiélezett meccset vívtunk a Népligetben a Szeged ellen, végül a hajrában szenvedtünk csak vereséget. A következő, nehéznek ígérkező idegenbeli bajnokikat viszont magabiztosan nyertük, októberben azonban kisebb gödörbe került az együttes, a három közvetlen rivális ellen csupán a Csurgó ellen szereztünk egy pontot, Balatonfüreden és Tatabányán kikaptunk. Az Ek-ban a ciprusi Parnassos Strovolou ellen simán meglett a továbbjutás, és az év hátralévő szakaszában is voltak jó meccseink, de összességében elmondható, hogy a kiegyensúlyozottság hiányzott. Fontos, hogy az évzárás jól sikerült, az Európa-kupában négygólos hátrányt ledolgozva harcoltuk ki a 16 közé jutást hazai pályán a Bern ellen, az utolsó bajnokin pedig legyőztük a mindig veszélyes NEKA-t. E két sikernek köszönhetően úgy mehettünk a téli szünetre, hogy valamennyi, a szezon elején kitűzött cél elérhető a tavaszi idényben.

„A TAVASZUNK MINDEN SZEMPONTBÓL KITŰNŐ VOLT”

Az FTC-Green Collect vezetőedzőjével, Pásztor Istvánnal beszélgettünk.

- Az első teljes naptári éve végéhez közeledik férfi kézilabdacsapatunk kispadján. Mik az első gondolatok, amik eszébe jutnak ennek kapcsán?

- Nagyon jó élmény, érdekes látni egy csapat életét, fejlődését. Azt, hogy az elképzeléseink milyen ütemben valósulnak meg, közben pedig tanulja az ember a játékosok befogadókészségét is. A tavaszunk minden szempontból kitűnő volt, nagyot léptünk előre, és a legfontosabb, hogy ez az eredményeiken is látszott. Az ősszel azt éreztem, hogy ismét léptünk egyet előre, de a szezon első szakaszát leszámítva ezt nem tudtuk megmutatni, ami miatt hiányérzetem van. Csalódás, hogy októberben a közvetlen riválisok ellen csak egy pontot szereztünk, majd az év végén is jött egy hullámvölgy, amit viszont közösen jól megoldottunk. Ez pedig a csapat erejét mutatja.

- A tavaszból tényleg kihozta a maximumot az együttes. Mi volt a kulcs abban az időszakban?

- Elég magas támadásszámmal dolgozunk, ezért ez számokban nem mindig látszott, de védekezésben sokat javultunk, főleg az egyéni képességekben. Remélem, hogy még nem értük el mindenkinek a maximumát, de biztosan közelítettünk hozzá. Ez egyébként nem könnyű, eléggé monoton feladat, a védekezés egyéni képességeinek a javítása nem valami mozifilmbe illő csoda, de a játékosok partnerek voltak, és remekül beleálltak a munkába.

- Melyik a kedvenc mérkőzése vagy pillanata 2023-ból?

- Az Ystads elleni idegenbeli Európa-liga meccs érdekes volt, mert nagyon kevés emberrel, kényszerből kellett meccselni, teljesen felborult csapatösszetétellel. Nagy fejtörést okozott, hogy ezt miként oldjuk meg, aztán szinte egy megnyert meccsből lett döntetlen, ami – mint később kiderült – éppen elég volt a továbbjutáshoz. Élmény volt a Flensburggal szoros, ki-ki meccset játszani hazai pályán, de a bajnoki találkozók között is akadtak kiemelkedőek, a Tatabánya elleni hazai rangadót mindenképpen ide sorolnám.

- A nehézségek ellenére szép lett az ősz lezárása. Mit vár ezek után jövőre a csapattól?

- Fontos, hogy a játékosok fejben kipihenjék ezt a félévet, és mindenki értékelje a saját teljesítményét, végig lehet böngészni, kinek mik az erősségei, gyengeségei. Továbbra is a védekezést szeretném erősíteni. Volt már rá példa, hogy gyors, jól támadó csapatok ellen is viszonylag alacsony kapott gólszámot sikerült elérni. Emellett persze továbbra is kreatív támadójátékot szeretnénk képviselni, erre tökéletesen alkalmas a keret, amikor a koncentráció nem volt elég magas szinten, akkor sajnos nem jöttek ki ezek az egyéni képességek. Szeretném, ha sokkal jobban hinne magában több ember, és mindenkiből kijöjjön az a tehetség, képesség, ami benne van. Stabilabbá kell válnunk, hogy ne legyenek ekkora kilengéseink. Léptünk előre, de nem volt ez jellemző egész őszre, a cél, hogy ebben még jobbak legyünk.

 

„RENGETEG JÓ ÉLMÉNYBEN VOLT RÉSZÜNK, ÉS KÖZBEN SOKAT TANULHATTUNK”

Így látta 2023-at az FTC-Green Collect csapatkapitánya, Pordán Bálint.

- 2017 óta szerepelsz a Fradiban, de ennyire eseménydús évetek talán még nem volt. Hogyan értékeled 2023-at?

- A két félévet külön értékelném, tavasszal az Európa-liga egészen más kávéház volt. Rengeteg jó élményben volt részünk, és közben sokat tanulhattunk, a bajnokság hajrája is teljesen az elvártaknak megfelelően sikerült, ezért úgy gondolom, hogy azzal elégedettek lehetünk. Az őszi szezon kisebb-nagyobb hibákat is tartogatott, volt egy szakasz, amikor gödörbe kerültünk, de végére ezt a félévet sem mondanám sikertelennek. Azt sajnálhatjuk, hogy elhullajtottunk néhány pontot.

- Melyik összecsapás a legemlékezetesebb számodra?

- A közelmúltból mondanék egy mérkőzést, a Bern elleni Európa-kupa visszavágó, amelyet négygólos hátrányból fordítottunk meg, az nagyon jó élmény volt. Remek volt a hangulat, sokan kilátogattak a mérkőzésre és különösen fontos siker volt az a csapatnak.

- Az évad első felében hagytunk pontokat, de az évzárás jól sikerült. Összességében hogyan látod a helyzetünket a szünethez érve?

- Az őszi, rosszabbul sikerült mérkőzésekkel már nem szabad foglalkoznunk, oda kell tenni magunkat a téli alapozáskor, előre kell tekintenünk, és ezeket az elhullajtott pontokat meg kell próbálnunk visszaszerezni.

Cikkajánló

Dán sztárcsapattal találkozunk az El-csoportkörért

Férfi kéziseink a dán Bjerringbro-Silkeborg gárdájával játszanak az Európa-liga selejtezőjében.

Kedden kapnak El-ellenfelet férfi kéziseink

Bundesliga-csapatok mellett többek között dán és spanyol riválissal is találkozhatunk az El-selejtezőben.

Visszatérnek férfi kéziseink az Európa-ligába!

Elfogadta feljebbsorolási kérelmünket az EHF, így egy évad kihagyás után visszatérünk az El-be.

Lékai, Imre és Ancsin is utazhat Párizsba

Kihirdette szűkített keretét Chema Rodríguez a férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya.

„Úgy akarunk hazajönni, hogy egy ország büszke ránk!”

A nyáron a Ferencvárosba érkező Ancsin Gábor is a párizsi olimpiára készül a férfi kézilabda-válogatottal.

Lékai: „Jó a felkészülés, de már az olimpiát várom”

Kézilabdázónk, Imre Bence testvére vb-döntőjével hangolt a válogatott párizsi felkészülésre - VIDEÓ!

Rajtol az olimpiai felkészülés

A női kéziválogatott vasárnap, a férfiegyüttes hétfőn kezdi a közös gyakorlást a párizsi játékokra.

Csörgő Kristóf tanulásban is a legjobbak között

Férfi kéziseink sérülésből lábadozó fiatal irányítója ismét elnyerte a Magyarország tehetsége elismerést.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin